Η οικία του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά, στην Κηφισιά, ανακαινίστηκε και άνοιξε τις πύλες της στο κοινό. Τελετή για την αποκατάσταση της ιστορικής οικίας διοργάνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στις 20:30 το βράδυ, ανήμερα της συμπληρώσεως 116 ετών από τον θάνατο του εθνικού ήρωα.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου να δηλώνει μεταξύ άλλων: «Oι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε»
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η οικία έχει μεταβιβαστεί στην κυριότητα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έπειτα από δωρεά που έκανε η γνωστή γλύπτρια κα Ναταλία Ιωαννίδου, εγγονή και κληρονόμος του Παύλου Μελά.
Ένα μνημείο ζωντανής ιστορίας
Η οικία Μελά θα λειτουργήσει ως ένα μνημείο ζωντανής ιστορίας ώστε οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν τον άνθρωπο, τον οικογενειάρχη, τον Εύελπι, τον Έλληνα αξιωματικό, τον μάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλο Μελά, μέσα από τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία δωρίστηκαν από τους συγγενείς του.
Για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η επικαιροποιημένη μελέτη αποκαταστάσεως από την ομάδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», που κάλυψε με χορηγία της το κόστος των εργασιών αποκαταστάσεως του μνημείου.
Σύμφωνα με την παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η οικία «ήταν η εξοχική κατοικία της οικογένειας Μελά στην Κηφισιά, που αποτελούσε δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο της μεγαλοαστικής κοινωνίας των Αθηνών, τον 19ο αιώνα. Φιλοξένησε από το 1895 -τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωή του- τον Παύλο Μελά, τη σύζυγό του Ναταλία –το γένος Δραγούμη- και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχαήλ και τη Ζωή -μητέρα της κ. Ναταλίας Ιωαννίδη. Φωτογραφίες της εποχής, δείχνουν τον Παύλο Μελά να παίζει με τα παιδιά του, στην πίσω αυλή.
116 χρόνια από τον θάνατo του Μακεδονομάχου ήρωα
Σαν σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 116 χρόνια από τον θάνατο του Καπετάν Μίκη Ζέζα. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διοργάνωσε την τελετή για την αποκατάσταση της ιστορικής κατοικίας στην Κηφισιά.
Ο Παύλος Μελάς, ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1904 έπειτα από μάχη στο χωριό Σιάτιστα περικυκλωμένος από 150 Οθωμανούς. Ήταν 34 ετών. Το κεφάλι του αποκόπηκε από τους συμπολεμιστές του και τάφηκε στο ναό της Αγίας Παρασκευής στο Πισοδέρι. Το σώμα του παραδόθηκε από τις οθωμανικές αρχές στον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό (Καραβαγγέλη) και τάφηκε στον βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών στην Καστοριά.
Είχε παντρευτεί την αδελφή του Ίωνα Δραγούμη, Ναταλία, με την οποία είχαν αποκτήσει δύο παιδιά. Η προσφορά του στον Μακεδονικό Αγώνα υπήρξε καταλυτική. Η θυσία του σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, με το τέλος των οποίων η Ελλάδα επέκτεινε τα σύνορά της σε σημαντικά τμήματα της Μακεδονίας.
Ο Παύλος Μελάς αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς Έλληνες ζωγράφους, ποιητές και άλλους δημιουργούς. Έγινε πορτρέτο, δημοτικό τραγούδι, θεατρικό έργο, ενώ η ζωή και ο αγώνας του για μια ελεύθερη Μακεδονία αποτυπώθηκαν και σε βιβλία.
Οι αλλαγές στο σπίτι που έζησε ο Παύλος Μελάς πριν φύγει για τη Μακεδονία είναι εντυπωσιακές και δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα εγκατάλειψης πριν αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.