Το ενδιαφέρον δοκίμιο του Νίκου Α. Πουλιανού, διδάκτορα Παλαιοανθρωπολογίας, με τίτλο «Δυσδιάκριτες πτυχές της Μάχης του Μαραθώνα» ρίχνει περισσότερο φως πάνω στα γνωστά γεγονότα της περίφημης μάχης – τόσο γνωστής αλλά και συγχρόνως τόσο άγνωστης στις ιδιαιτερότητές της – καθώς και στους μεγάλους πρωταγωνιστές της… Αθηναίους, Σπαρτιάτες, Ίωνες, Σκύθες αλλά και τους μεγάλους Πέρσες Στρατηλάτες.
Όπως οι πόλεμοι των προηγούμενων αυτοκρατόρων, έτσι κι οι εκστρατείες του μέγα Δαρείου στο τέλος του 6ου και τις αρχές του 5ου π. Χ. αιώνα (ή πριν από την εποχή μας, όπως αλλιώς τα έτη αυτών των αιώνων αναφέρονται στη βιβλιογραφία), ως κύριο στόχο είχαν την επέκταση της Περσίας. Γι’ αυτό πρωταρχικός σκοπός του Δαρείου ήταν η κατάκτηση των προς βορρά Σκυθών. Παράλληλα όμως ο «βασιλεύς των βασιλέων» είχε βλέψεις κι εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της υποταγής των (λιγότερο ή περισσότερο) δημοκρατικών πόλεων που είχαν αναπτυχθεί ίσα – ίσα λίγα μίλια απέναντι από τις ακτές του Αιγαίου.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του περσικού στρατού εκ μέρους των «δυτικών» Σκυθών το 512 π. Χ., η ανάμειξη Θρακικών φύλων εναντίον των Μήδων το 492 π. Χ., η νίκη που ακολούθησε στο Μαραθώνα το 490 π. Χ., υπό την ηγεσία του πολέμαρχου Καλλίμαχου, του μέγιστου (όπως τον αποκαλώ) Θεμιστοκλή, του πολυμήχανου Μιλτιάδη, καθώς και του πολύπειρου Αριστείδη, απέτρεψαν τα σχέδια του Πέρση μονάρχη. Το σημαντικότερο συνεπακόλουθο ήταν η διάσωση της αθηναϊκής δημοκρατίας, εξαιτίας της οποίας συντελέστηκε τότε η αλματώδης ανάπτυξη του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού. Επιστέγασμα του άθλου του Μαραθώνα με την έμμεση βοήθεια επίσης των εξεγερμένων δέκα χρόνια αργότερα Αιγυπτίων, Βαβυλωνίων κ. ά., ήταν τόσο η ξακουστή ναυμαχία στη Σαλαμίνα το 480 π. Χ., όσο και το επόμενο έτος οι Μάχες στις Πλαταιές και τη Μυκάλη.
Εκδόσεις «Βιβλιοθήκη Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος»
Χρονολογία Έκδοσης Σεπτέμβριος 2019
Αριθμός σελίδων 66
Τιμή: 5.00 ευρώ