Δύο νέες τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας αναβιώνουν εικόνες από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης σε τοίχους δημοτικών σχολείων της Αθήνας. «Ο νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου» αγναντεύει την Ακρόπολη από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στο Μετς, ενώ το «Πάνθεον» των Αγωνιστών του ’21 συντροφεύει τους μαθητές στο 133ο Δημοτικό Σχολείο, στην Κυψέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι δύο τοιχογραφίες δίνουν χρώμα και πνοή σε σχολικά κτήρια της Αθήνας, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα των τεσσάρων δημόσιων τοιχογραφιών, με τίτλο «From the Roots to the Sky», που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και την Urban Act, με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών της Street Art.

Η τοιχογραφία στο δημοτικό σχολείο του Μετς εμπνέεται από το έργο του Γερμανού ζωγράφου Johann Georg Christian Perlberg με τίτλο «Ο νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου» (ή «τα Τύμπανα του πολέμου της Ανεξαρτησίας»). Φιλοτεχνήθηκε από τον street artist SAME84, με στόχο να εκφράσει την επανάσταση, όπως θα ήθελε ο καλλιτέχνης να γίνει ακόμη και στις μέρες μας: «Ένας νέος να δίνει τον ρυθμό της», εξηγεί ο καλλιτέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tο «Πάνθεον» των Αγωνιστών του ’21, στο δημοτικό της Κυψέλης, είναι μια σύνθεση εμπνευσμένη από τρεις ηρωικές μορφές του Αγώνα -τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Κωνσταντίνο Κανάρη-, μορφές που ενέπνευσαν τον street artist GOSPEL και απεικονίζονται με αφαιρετικό τρόπο και έντονα χρώματα. Διόλου τυχαία ανάμεσά τους η επιλογή του Κωνσταντίνου Κανάρη, καθώς ο ίδιος, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας πέντε φορές, έζησε για ένα διάστημα της ζωής του στην Κυψέλη. Η συγκεκριμένη τοιχογραφία, η οποία αποτίνει φόρο τιμής στον ήρωα του ’21, πλαισιώνεται με διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στη δράση του, όπως το κανόνι και το πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη τοιχογραφία του προγράμματος «Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα» φιλοτεχνήθηκε από τον Έλληνα street artist KEZ στο 104ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Εμπνεύστηκε από το διάσημο έργο του Θεόφιλου «Ερωτόκριτος και Αρετούσα». Η δεύτερη τοιχογραφία, που κοσμεί το 18ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, είναι του Λεωνίδα Γιαννακόπουλου, ο οποίος εμπνεύστηκε από τους στίχους του Ανδρέα Κάλβου, που περιλαμβάνονται στην ωδή «Εις Σάμον».

Στο πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών του Δήμου Αθηναίων εντάσσεται και η τοιχογραφία-πορτρέτο του Λόρδου Βύρωνα, που ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο ο street artist Cacao Rocks στον τοίχο κτηρίου στη συμβολή των οδών Τομπάζη και Λεοχάρους στου Ψυρρή. «Με αυτή την κίνηση, δημιουργούμε ένα σύγχρονο μνημείο για τον φιλελληνισμό κα τιμούμε την προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα, που έδωσε τη ζωή του για την Ελλάδα και την ελευθερία» επισημαίνει ο Cacao Rocks.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη δημιουργία της τοιχογραφίας του, ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τεχνοτροπία που θυμίζει τη ζωγραφική των μοντερνιστών του προηγούμενου αιώνα, αφήνοντας σε δεύτερο επίπεδο το παραστατικό μέρος της σύνθεσης και δημιουργώντας μια pop ζωγραφική εκδοχή της προτομής του Λόρδου Βύρωνα.

«Ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να διασυνδέει τη σύγχρονη Τέχνη με το αστικό τοπίο, υλοποιώντας και τη νέα χρονιά ένα δυναμικό πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών. Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την… ανοιχτή προς όλους μορφή Τέχνης να δώσουμε περισσότερο χρώμα, καλαισθησία και ποιότητα στον δημόσιο χώρο, με έμφαση όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και στις γειτονιές της πόλης μας», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Το πρόγραμμα «Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα» εντάσσεται στο τριετές σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας, αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον κλάδο του Πολιτισμού. Τον σχεδιασμό και την εποπτεία του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου ολοκληρώθηκαν συνολικά επτά τοιχογραφίες, είχε η ιστορικός Τέχνης και σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων στον τομέα του Πολιτισμού, Κατερίνα Κοσκινά.

Φέτος, το πρόγραμμα των τοιχογραφιών επεκτείνεται και σε κτήρια ιδιωτών, φορέων και ιδρυμάτων. Ήδη, ο Δήμος Αθηναίων έχει απευθύνει σχετική πρόσκληση, μέσω της οποίας καλεί όσους ενδιαφέρονται, να προτείνουν τον δικό τους τοίχο για τη δημιουργία τοιχογραφιών στέλνοντας τη διεύθυνση του ακινήτου, τη φωτογραφία της επιφάνειας του προτεινόμενου τοίχου, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση cityhallculture@cityofathens.gr

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης