Δήμητρα Στασινοπούλου
Πριν λίγα χρόνια επιστρέφοντας στην Addis Ababa από το ταξίδι μου στις πρωτόγονες φυλές της κοιλάδας του Όμο, το συγκλονιστικότερο της ζωής μου, αποφάσισα να επισκεφτώ και τρεις από τις πόλεις της χώρας, που συγκαταλέγονται στα μνημεία της παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της
UNESCO. Σε 4 μέρες λοιπόν και αλλάζοντας συνεχώς αεροπλάνα, γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες, είδα τη Gondar, τη Lalibela και τη Harar.
Ο χρόνος ήταν ελάχιστος αλλά τόση η ομορφιά που ακόμη και αυτός ο ελάχιστος χρόνος ήταν αρκετός. Επίκαιρο νομίζω μετά τις δηλώσεις του Τράμπ για τις κωλοχώρες της Αφρικής.
Αιθιοπία, γνωστή στην αρχαιότητα ως Αβησσυνία, χώρα μαγική, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια κατοίκους. Πάνω από δύο χιλιετίες γεμάτες θρύλους, ιστορία και αρχαίους θησαυρούς, διάσπαρτους σε μια χώρα με κουλτούρα, βαθιά θρησκευτικότητα,
συγκλονιστικά τοπία, πανάρχαιoυς μύθους και δοξασίες. Oι καστροπολιτείες των αυτοκρατόρων του Μεσαίωνα και τα μοναστήρια με τα τελετουργικά, που δεν έχουν αλλάξει από την εποχή των Πρωτοχριστιανικών χρόνων, συναγωνίζονται το θαύμα των λαξευτών ναών της Λαλιμπέλα.
Η βιβλική Αιθιοπία, όπου πιθανότατα περπάτησε ο πρώτος άνθρωπος στη Γη, δεν μοιάζει με καμία άλλη αφρικανική χώρα. Η ιστορία της χώρας θα μπορούσε να πει κανείς πως αρχίζει από την πασίγνωστη κάτοικο της που έζησε εκεί πριν 3,2 εκατομμύρια. Χρόνια, τη Lucy, που θεωρείται το πρώτο ανθρωποειδές που περπάτησε σε δύο πόδια και η οποία ονομάστηκε έτσι επειδή οι ανθρωπολόγοι που την ανακάλυψαν άκουγαν συνεχώς το τραγούδι των Beatles «Lucy in the Sky
with Diamonds». Βασίλειο με πολλές επιρροές από την Ελλάδα, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές που βρέθηκαν εκεί. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την ύπαρξη μίας μυθικής χώρας με μαύρους ανθρώπους και απίστευτο πλούτο, πέρα από την Αίγυπτο και τις ερήμους της.
Είναι η παλαιότερη ανεξάρτητη χώρα της Αφρικής, χωρίς να έχει αποτελέσει ποτέ αποικία κανενός κράτους (εκτός από την πενταετία 1936-1941, οπότε και βρέθηκαν υπό ιταλική κατοχή ορισμένες μεγάλες πόλεις και οδικές αρτηρίες), είναι δε μαζί με την Αρμενία από τα πρώτα κράτη που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό.
Χώρα με εντυπωσιακά φιλικούς, περήφανους αλλά και πρόσχαρους ανθρώπους που πασχίζουν, με τα λίγα αγγλικά που ξέρουν, να σου μιλήσουν για την ζωή τους αλλά κυρίως να μάθουν πράγματα από εσένα. Πάνω από όλα, χώρα των παιδιών, τα οποία μοιάζουν να πλειοψηφούν θεαματικά έναντι των ενηλίκων. Η Αιθιοπία -παρ’όλη τη φτώχεια της- ήταν ένας λαός που στάθηκε στο πλευρό των Ελλήνων
στις δύσκολες περιόδους του Ελληνισμού. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, έστειλε χιλιάδες τόνους τροφίμων στην Ελλάδα σαν βοήθεια στους πρόσφυγες.
Gondar
Η πόλη Gondar συχνά αποκαλείται το «Κάμελοτ της Αφρικής» λόγω των υπέροχων κάστρων του που είναι ζωγραφισμένα με βασιλική μεγαλοπρέπεια .Τα κάστρα, οι εκκλησίες και άλλες βασιλικές περιοχές του Gondar, οι περισσότερες από τις οποίες χρονολογούνται μεταξύ του 17ου και του 18ου αιώνα, αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και από όλα τα ιστορικά μνημεία της Αιθιοπίας, ανήκουν μάλλον στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Lalibela.
H μοναδική εκκλησία του 17ου αιώνα, η Debre Birhan Selassie (Trinity and Mountain of Light) – χτισμένη από έναν αυτοκράτορα και έναν Αρχάγγελο όπως λέγεται, είναι πασίγνωστη για τις όμορφες αγιογραφίες της που απεικονίζουν σκηνές της Βίβλου ενώ η οροφή της είναι καλυμμένη με τα πρόσωπα εκατοντάδων αγγέλων.
Ιερή πόλη Lalibela
Σχεδόν χίλια χρόνια πριν, σύμφωνα με το μύθο, οι άγγελοι μετέφεραν έναν δηλητηριασμένο βασιλιά στον παράδεισο. Εκεί είδε μια πόλη από εκκλησίες λαξευμένες σε πέτρες. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο Θεός τον διέταξε να επιστρέψει στη Γη και αναδημιουργώντας ό,τι είχε δει, να χτίσει μια νέα Ιερουσαλήμ. Είκοσι χρόνια εργασίας (1235-1255) από 40.000 εργάτες χρειάστηκαν για να
σκαφτούν τεράστιοι όγκοι ηφαιστειογενούς βράχου, προκειμένου να κατασκευαστούν υπόγειες σήραγγες και εκκλησίες μονολιθικές από βράχο, όπως ο περίφημος ναός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της Αιθιοπίας. Κατασκευές απίστευτες που αποδεικνύουν όχι μόνον έναν μεγάλο αφρικανικό πολιτισμό, αλλά και μια ακράδαντη χριστιανική πίστη.
Σήμερα η Νέα Ιερουσαλήμ, όπως λέγεται η Lalibela, είναι μια ιερή πόλη, μια πόλη με την πιο ακατέργαστη και ισχυρή μορφή χριστιανισμού.
Αρχαία πόλη Harar
Η αρχαία οχυρωμένη πόλη της Harar (Η Μέκκα της Αφρικής), με την παλιά πόλη, η οποία θυμίζει πολύ περισσότερο παζάρι της Μέσης Ανατολής, είναι ένας λαβύρινθος από στενάκια και γεμάτη από ιστορικά κτήρια, συμπεριλαμβανομένων 100 μικρών τζαμιών, πολλών ιερών και τάφων, καθώς και παραδοσιακών σπιτιών Harari. Χτίστηκε από Άραβες το 12ο αι. Εδώ γεννήθηκε και Χαιλέ Σελασιέ. Ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπό εγκαταστάθηκε στο Χαράρ το 1880, ασχολήθηκε με το εμπόριο και έζησε εκεί ως το τέλος της ζωής του.