Κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Ηπείρου -ανάμεσά τους το Ιερό του Άδη και της Περσεφόνης- θα αναδειχτούν μετά την έγκριση των αντίστοιχων μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τα έργα αφορούν το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικόπολης, τον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου στην πεδιάδα του Αχέροντα και της παρακείμενης προϊστορικής Ακρόπολης της Εφύρας, όπως και του αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης, στις νότιες πλαγιές του όρους Ζάλογγο.

Πέντε αντιπροσωπευτικά τμήματα σε όλο το μήκος του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, που καλύπτει απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων, θα αναδειχτούν και θα λειτουργήσουν ως οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι. Σύμφωνα με τη μελέτη πρόσκειται για την ευρύτερη περιοχή των πηγών του Αγ. Γεωργίου στο δήμο Φιλιππιάδας, το νοτιοανατολικό τμήμα του Κοκκινόπηλου στο δήμο Θεσπρωτικού, στην περιοχή από τη Στεφάνη έως και τη Σκάλα Λούρου στο δήμο Λούρου, την περιοχή του Ηρώου στον οικισμό Αρχαγγέλου του δήμου Ζαλόγγου και, τέλος, στο δήμο Πρέβεζας, στο δυτικό τμήμα της Νικόπολης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Πρέβεζας βρίσκεται η πεδιάδα του λεκανοπεδίου του Αχέροντα. Από εδώ διέρχονται οι ποταμοί Αχέρων, Κωκυτός και Πυριφλεγέθων, σχηματίζοντας στους πρόποδες του λόφου του Νεκρομαντείου την αποξηραμένη Αχερουσία λίμνη. Όπως σημείωσε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο προϊστάμενος της οικείας ΛΓ Εφορείας Προϊστορικών – Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γ. Ρήγινος, «στο χώρο αυτό, συνδεδεμένο με τη μυθολογική παράδοση και τις δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων για τον κόσμο των νεκρών και την είσοδο στον Άδη, εντοπίστηκαν ήδη από ξένους περιηγητές του 19ου αιώνα, τα ερείπια της προϊστορικής ακρόπολης της Εφύρας, ενώ λίγο νοτιότερα στο χαμηλό λόφο του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου.» Στον αρχαιολογικό χώρο «οι έρευνες αποκάλυψαν τη σημαντικότερη έως τώρα επιβεβαιωμένη Μυκηναϊκή Ακρόπολη στην Ήπειρο.»

Σήμερα, «ο αρχαιολογικός χώρος απέχει περί τα 4,5 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, ωστόσο κατά την προϊστορική περίοδο μπροστά από την οχυρωμένη Ακρόπολη απλωνόταν ένα ευρύχωρο, απόλυτα προστατευμένο φυσικό λιμάνι.» Όσον αφορά το Νεκρομαντείο, η λειτουργία του στον Αχέροντα ανάγεται στα προϊστορικά χρόνια, «όταν οι τελετουργίες τελούνταν σε κάποιο σπήλαιο ή άνοιγμα της γης, που θεωρήθηκε σαν είσοδος στον κάτω κόσμο.» Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «το ταυτιζόμενο με το ελληνιστικό νεκρομαντείο και Ιερό του Άδη συγκρότημα καλύπτει μια έκταση περίπου τριών στρεμμάτων» και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του Ν. Πρέβεζας. Η πρόταση ανάδειξης των δύο αρχαιολογικών χώρων περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις. Με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ θα αποκαλυφθούν και θα συντηρηθούν τα σωζόμενα μνημεία, θα τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης των μνημείων και ενημερωτικές πινακίδες καθώς και χώροι εξυπηρέτησης κοινού. Οι δύο χώροι θα συνδεθούν με πλακόστρωτο μονοπάτι.

Στις νότιες πλαγιές του όρους Ζάλογγο, μεταξύ Καμαρίνας και Κρυοπηγής, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης, που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου, βρίσκονται σε υψόμετρο 550-650 μ. Όπως προκύπτει από την έρευνα η πόλη ιδρύθηκε το α’ μισό του 4ου αι. π.Χ. Περιβάλλεται από ισχυρό τείχος, πάχους 3.20-3.60 μέτρων που σώζεται σε μεγάλο ύψος στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά.

Η μελέτη ανάδειξης προβλέπει την επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και την ανάδειξη επιμέρους μνημείων, τη δημιουργία διαδρομών και χώρου στάθμευσης κ.α. Το έργο έχει προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.