Το Μουσείο Μπενάκη, με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις, στοχεύει να προβάλει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η διάδοση και αναγνώριση της προσφοράς του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, και αφετέρου η συνειδητοποίηση της ανάγκης, για την απαραίτητη σε όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς ηθική και οικονομική στήριξη, η οποία θα επιτρέψει την δυναμική τους πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1974 από μια μικρή ομάδα Λαρισαίων, η οποία οραματίστηκε τη δημιουργία ενός μουσείου του νεότερου πολιτισμού στη Θεσσαλία. Από το 1974 έως το 1983 το Μουσείο στεγάστηκε σε αίθουσα του Δημαρχείου της πόλης, συγκεντρώνοντας μουσειακό υλικό και διοργανώνοντας εκθέσεις λαογραφικού χαρακτήρα. Το 1983 μεταφέρθηκε σε ισόγεια μισθωμένη αίθουσα στην οδό Μανδηλαρά 74, όπου οργανώθηκε η μόνιμη πλέον έκθεση κατά θεματικές ενότητες και άρχισε η συστηματική καταγραφή και τεκμηρίωση του υλικού από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Παράλληλα, σχεδιάζονται και παρουσιάζονται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, περιοδικές θεματικές εκθέσεις, φέρνοντας στο φως ενότητες των μουσειακών συλλογών που δεν συμπεριλαμβάνονται στη μόνιμη έκθεση. Διαλέξεις, ημερίδες, επιστημονικά συνέδρια, επιστημονικές εκδόσεις (με θέματα λαογραφίας, τοπικής ιστορίας, αρχαιολογίας, εθνογραφίας κ.ά.) και εκπαιδευτικά προγράμματα συμπληρώνουν την πολυσχιδή δράση του μουσείου.  

Από το 2004 το μουσείο εγκαταστάθηκε σε νέο κτίριο υψηλών προδιαγραφών, που βρίσκεται στη συνοικία Χαραυγή (οδός Γ. Γουργιώτη) και αποτελεί έργο της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενταγμένο στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας. Η επανέκθεση των μουσειακών συλλογών επιτελείται σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις και τις νέες τεχνολογίες και στοχεύει στην ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητα της Λάρισας και της δορυφόρου περιοχής. Η παρουσίαση του υλικού γίνεται κατά θεματικές ενότητες που επικεντρώνονται σε τομείς, όπως η πρωτογενής παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία), η μεταποιητική δραστηριότητα στο θεσσαλικό χώρο (υφαντική, ενδυμασία), η πνευματική κίνηση του 19ου αιώνα. Εσωτερικά θεσσαλικών κατοικιών, παραδοσιακών και νεότερων εργαστηρίων συνθέτουν το ανάγλυφο του υλικού πολιτισμού στη Θεσσαλία από τα τέλη του 19ου έως και τα μέσα του 20ού αιώνα.

Οι συλλογές του Μουσείου αριθμούν σήμερα πάνω από 20.000 αντικείμενα που καλύπτουν χρονικά μια περίοδο από τον 16ο έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Το Μουσείο διαθέτει αξιόλογες συλλογές έργων κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, μικροτεχνίας, λιθοτεχνίας, ξυλοτεχνίας, μεταλλοτεχνίας, ζωγραφικής, κεραμικής, κεντητικής, υφαντικής και ενδυμασιών, καθώς και επιλεγμένα  αντικείμενα του προβιομηχανικού αγροτικού βίου και του αστικού σπιτιού. Ανάμεσά τους ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι ενότητες με τη μοναδική συλλογή ξυλοτύπων και σταμπωτών υφασμάτων και τον εξοπλισμό τυποβαφικών εργαστηρίων του Τυρνάβου, καθώς και η πλούσια συλλογή χαρακτικών έργων που χρονολογούνται από τον 15ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Στο Ιστορικό Αρχείο φυλάσσεται σπάνιο αρχειακό υλικό, εκδόσεις και χειρόγραφα από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, χάρτες και φωτογραφίες του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας δίνει ιδιαίτερο βάρος στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Από το 1991, το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα αντλώντας τα θέματά τους από την νεοελληνική παράδοση, τον υλικό πολιτισμό και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου και εφαρμόζοντας εναλλακτικούς τρόπους μάθησης (βιωματικά παιχνίδια, αφήγηση, εργαστήρια χειροτεχνίας κ.ά.) και διαδραστικές μεθόδους. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν προγράμματα για σχολικές ομάδες, προγράμματα ελεύθερης συμμετοχής για παιδιά, εφήβους ή οικογένειες, εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, σεμινάρια, εκδόσεις και διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα για ΑμεΑ, σχολεία ειδικής αγωγής, τσιγγάνους, μέλη θεραπευτικών κοινοτήτων κ.ά. Παράλληλα, η συνεργασία μουσείου – σχολείου αναπτύσσεται  και εκτός του μουσειακού χώρου, με τις θεματικές μουσειοσκευές και τους εκπαιδευτικούς φακέλους, καθώς και το δανειστικό εκπαιδευτικό υλικό που εφαρμόζεται μέσα στη σχολική τάξη από τον εκπαιδευτικό.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτισμική δραστηριότητα του τόπου, γέφυρα με την τοπική κοινωνία και πόλο έλξης για τους γηγενείς και αλλοδαπούς επισκέπτες. Συνεργάζεται συστηματικά με μεγάλα μουσεία της χώρας, πανεπιστημιακά και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα, τοπικά μουσεία και εκθετήρια, πολιτιστικούς συλλόγους και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων. Παράλληλα, με το περιεχόμενο και τις δράσεις του γνωστοποιεί στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα τη φυσιογνωμία της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής κατά τα νεότερα ιστορικά χρόνια, εγγράφοντας  τη Θεσσαλία στον παγκόσμιο χάρτη.

Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς 138, την Κυριακή 17 Μαΐου 2009 και ώρα 19:30. Για την ιστορία, την προσφορά και τις δραστηριότητες του Μουσείου θα μιλήσουν: ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Αντωνακόπουλος και η καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης