Μετά τις νέες αποκαλύψεις για την Αμφίπολη, η γνωστή Αμερικανίδα αρχαιολόγος, Ντόροθι Κινγκ, επιχειρεί να ρίξει φως στην ταυτότητα των νεκρών.
«Η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο, γύρω από τον οποίο φέρεται να έχουν ταφεί οι άλλοι, ήταν πάνω από 60 ετών. Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε γύρω στο 370 π.Χ. και πέθανε το 316, οπότε τα μαθηματικά δεν οδηγούν σε αυτή» σημειώνει η Ντόροθι Κινγκ.
Ο σχετικά νεαρότερος από τους δύο άνδρες φέρει ίχνη τομών στην αριστερή άνω θωρακική μοίρα, σε δύο πλευρές και αυχενικό σπόνδυλο, καθώς και στην κάτω επιφάνεια του στερνικού άκρου της αριστερής κλείδας.
Ταυτίζονται πιθανόν με επιθετικά χτυπήματα-τραυματισμούς, που θα πρέπει να έγιναν εξ’ επαφής με αιχμηρό όργανο και προκάλεσαν τον θάνατο του, καθώς δεν διακρίνονται ενδείξεις επούλωσης.
Επιπλέον, και οι δύο άνδρες παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις οστεοαρθρίτιδας και σπονδυλαρθρίτιδας σε διαφορετικά σημεία των σκελετών τους.
Βάσει αυτού του στοιχείου και της γενετικής, η Ντόροθι Κινγκ εκτιμά ότι οι δύο άντρες θα μπορούσαν να είναι συγγενείς.
«Όπως ο Edson αναφέρει στο άρθρο του “Ο Τάφος της Ολυμπιάδας”, οι επιγραφές αναφέρουν ότι θάφτηκε στην Πύδνα.
Υπάρχουν επίσης οστά ζώων που υποστηρίζουν περαιτέρω την ιδέα της μακεδονικής βασιλικής ταφής.
Οι σκελετοί είναι θρυμματισμένοι και γι’ αυτό ίσως να μας λείπουν άνθρωποι, αλλά είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν τόσα πολλά πρόσωπα. Τα οικογενειακά Μαυσωλεία δεν ήταν ο κανόνας εκείνα τα χρόνια.
Ο Φίλιππος ο Αριδαίος (Φίλιππος Γ’) δολοφονήθηκε και ταιριάζει ηλικιακά για έναν από τους δύο νεκρούς άνδρες.
Ξέρουμε ότι πέθανε το 317 π.Χ. αλλά αργότερα τιμητικά θάφτηκε μαζί με τη σύζυγό του Ευρυδίκη ΙΙ Ανταία και τη μητέρα της Κυνάνη.
«Ο λόγος που κατέφυγα στον Φίλιππο Γ’ και την Ευρυδίκη ΙΙ είναι ότι κρατήθηκαν όμηροι στην Αμφίπολη και πιθανότατα δολοφονήθηκαν. Ό,τι έχω δει ταιριάζει με έναν τάφο που χτίστηκε την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά ο αποτεφρωμένος θα μπορούσε να έχει προστεθεί αργότερα. Ο Κάσσανδρος τους έθαψε τιμητικά αφού έβαλε να τους δολοφονήσουν και παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσαλονίκη για να παγιώσει το αίτημά του για τον θρόνο. Οπότε ναι, η δολοφονία και μετά η τιμητική ταφή είναι παράξενη, αλλά έτσι ήταν η πολιτική εκείνων των ημερών!», υπογραμμίζει.
Πηγή: phdiva.blogspot.gr