Στη νέα της περφόρμανς, με τίτλο «Cultural Exchange Rate», η Τάνια Ελ Χούρυ διαβάζει, μέσα από ένα οικογενειακό ημερολόγιο συνόρων, την πανανθρώπινη και αέναη ιστορία της μετανάστευσης. Η πολυβραβευμένη Λιβανέζα live artist επανέρχεται από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για να μοιραστεί τις αναμνήσεις της οικογένειάς της από ένα απομακρυσμένο συνοριακό χωριό της πατρίδας της.

Στα βορειανατολικά σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία βρίσκεται η περιφέρεια του Άκαρ. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε η Τάνια Ελ Χούρυ. Εκεί επιστρέφει, τώρα, μέσα από το πρότζεκτ «Cultural Exchange Rate».

Αντλώντας υλικό από ηχογραφημένες συνομιλίες με την εκλιπούσα γιαγιά της, από μαρτυρίες της προφορικής παράδοσης του Άκαρ, αλλά και από την αναπάντεχη ανακάλυψη χαμένων συγγενών της στο Μεξικό, η Τάνια Ελ Χούρυ συνθέτει τη συνταρακτική αφήγηση ενός αιώνα πολεμικών συγκρούσεων και μετανάστευσης.

Όπως σε όλα τα σκηνικά της πρότζεκτ, έτσι κι εδώ οι θεατές έρχονται να διαδραματίσουν δυναμικό ρόλο. Το «Cultural Exchange Rate» μοιάζει με μια απόπειρα καταβύθισης του κοινού στα βιώματα, στα ίχνη, στους ήχους της οικογένειας των Ελ Χούρυ, που δεν έπαψαν να μετακινούνται, να διασχίζουν σύνορα και να επιβιώνουν.

H Τάνια Ελ Χούρυ δημιουργεί διαδραστικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς. Από το Λονδίνο ως τη Βηρυτό, από το Βρετανικό μουσείο μέχρι τους ναούς του Λιβάνου, που χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικές βάσεις στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, από μουσεία έως τελεφερίκ, μέχρι και στη Μεσόγειο θάλασσα. Το έργο της έχει μεταφραστεί και παρουσιαστεί σε πολλές γλώσσες, σε 32 χώρες ανά τις έξι ηπείρους. Τοποθετεί σταθερά το κοινό στο κέντρο της δράσης τους. Αφού, όπως δηλώνει η ίδια, «είναι πολύ σημαντικό για μένα να φροντίζω το κοινό, να το κάνω να αισθάνεται ασφάλεια∙ αλλά να μην αισθάνεται και φόβο να εμβαθύνει σε δύσκολα ζητήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ