Με μία θεματολογία που στο επίκεντρο έχει τη φύση, τον τόπο και τον άνθρωπο, εγκαινιάζεται σήμερα, και θα διαρκέσει έως τις 8 Αυγούστου, το Φεστιβάλ Βωβούσας στο ομώνυμο μικρό ορεινό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου που διασχίζει ο Αώος ποταμός.
Η θεματολογία του Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά, εστιάζει στο ορεινό υψόμετρο και την αειφόρο ανάπτυξη, παράλληλα με εκθέσεις φωτογραφίας, κινηματογράφο, μουσική και εκπαιδευτικά εργαστήρια.
Το φεστιβάλ ανεβάζει αυλαία σήμερα με μία σημαντική έκθεση φωτογραφίας που έχει θέμα το πρωτοποριακό, για τις αρχές του 20ου αιώνα, έργο των αδελφών Μανάκια, από την Αβδέλα των Γρεβενών, οι οποίοι επιστρέφοντας το 1905 από το Λονδίνο, έφεραν μαζί τους μια κινηματογραφική μηχανή και κράτησαν «ζωντανό» τον πολιτισμό εκείνης της εποχής, ενώ καταγράφουν και πολεμικά γεγονότα στην Μακεδονία και ευρύτερα στα Βαλκάνια. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες γίνονται και στο χωριό Περιβόλι των Γρεβενών.
Αύριο το απόγευμα, θα γίνουν εγκαίνια τριών φωτογραφικών εκθέσεων, ανάμεσα τους και εκείνη του Κώστα Μπαλάφα, που είχε πραγματοποιηθεί το 2003 στο Μουσείο Μπενάκη και έχει θέμα, «Φωτογραφικές μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα».
Καθημερινά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπάρχει εξάσκηση στα βουνά, από τις 8 έως τις 10 το πρωί, καθώς και κινηματογραφικά εργαστήρια με το Βασίλη Λουλέ και θέμα: «φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες». Επίσης, θα λειτουργούν εργαστήρια για παιδιά, χειροτεχνίας, σωματικής άσκησης και διατροφικού πολιτισμού.
«Μοναδικό ορεινό Φεστιβάλ στην Ελλάδα», χαρακτηρίζει το 10ημερο των εκδηλώσεων ο φωτογράφος διοργανωτής Καμίλο Νόλλας και σημειώνει:
«Το Φεστιβάλ Βωβούσας, ξεκίνησε το 2013 από μια χούφτα ανθρώπους που ήθελαν να μετατρέψουν τη διαμαρτυρία σε πολιτισμό, όταν εμφανίστηκε ένα παράλογο σχέδιο κατασκευής φράγματος στον ποταμό Αώο. Από τότε, κάθε καλοκαίρι διοργανώνουμε εκδηλώσεις στα 1000 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα στις κορυφές της Βόρειας Πίνδου με μότο, «πάρτε τα βουνά προσωπικά». Μετά από 5 χρόνια, μπορούμε να μιλάμε για το μοναδικό ορεινό φεστιβάλ στην Ελλάδα. Το πολύπλευρο πρόγραμμά μας, περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, ομιλίες, πεζοπορικές δραστηριότητες, ενώ θεωρούμε δυνατό σημείο μας το εκπαιδευτικό, με τα εργαστήρια που προτείνουμε. Εντός Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και στις παρυφές ΝΑΤURA 2000 στόχος του Φεστιβάλ είναι να προσελκύσει κόσμο και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη περιοχή, ώστε ο πολιτισμός να ταξιδεύει ελεύθερα προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως τα νερά του ποταμού Αώου».