Το πρώτο Διαλεκτικό Συμπόσιο, ύστερα από εργασίες τεσσάρων ημερών, έφτασε στο τέλος του, με επιστέγασμα τη σημερινή απονομή μεταλλιών, τη δημοσίευση των συμπερασμάτων αλλά και τη συμβολική επίσκεψη στην Ακρόπολη και το Νέο Μουσείο.

Χαρακτηρίστηκε ως το επιτυχές ξεκίνημα μιας Διαλεκτικής Επιστημονικής και ευρύτερα Πνευματικής Αλληλεπίδρασης μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων, διακεκριμένων καθηγητών, συγγραφέων και διανοούμενων από όλο τον κόσμο. Μια πολυεθνική και πνευματική συνάντηση χωρίς προκαταλήψεις που κύριο μέλημά της ήταν να συμβάλλει στον εμπλουτισμό και την προώθηση των ιδεών, στην ενίσχυση της διανοητικής ηθικής και πολιτιστικής προόδου της ανθρωπότητας.

Με το κλείσιμό του, φυσικά, οι εργασίες του Συμποσίου δεν τελειώνουν. «Συνεχίζεται εσαεί», τονίζει η Κλέλια Φάνη Χαρίσης, παρουσιάστρια του Φόρουμ, «…αφού το πνεύμα της αρχαίας Αθήνας καθοδηγεί όσους αγαπούν τη σοφία και με βάση αυτή πορεύονται για μια παγκόσμια κοινωνία ηθικής και αλληλεγγύης».

Το Συμπόσιο έκλεισε με την πολιτιστική εκδήλωση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής, μια τρανή απόδειξη ότι ο πολιτισμός, η τέχνη και η σοφία συμπλέουν στον ίδιο δρόμο…

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ της zougla.gr

Ορισμένες από τις κύριες διαπιστώσεις και προτάσεις των σύγχρονων φιλοσόφων είναι οι εξής:

Ο άνθρωπος δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να θεωρείται ως το κορυφαίο πλάσμα στη γη -ακόμη οι κίνδυνοι, η βία, οι στερήσεις και η αδικία κυριαρχούν στις κοινωνίες μας ενώ το περιβάλλον διαρκώς υποβαθμίζεται. Η Σοφία και η Ηθική δεν έχουν φτάσει ακόμη να θεωρούνται ως οι πρωταρχικές μας αξίες, τόσο στην πολιτική όσο και στην καθημερινότητά μας. Η σημερινή γενιά, περισσότερο δυσχεραίνει την επιβίωση των επόμενων γενεών που θα έρθουν στον κόσμο, κατασπαταλώντας αυτά που μας άφησαν οι προηγούμενες. Η φιλοσοφία δε, μετά και τον θάνατο του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστιανιανού το 529, σταμάτησε την ιερή αποστολή της να διαφωτίσει την ανθρωπότητα και να διασπείρει την αγάπη για την επιστήμη, τη σοφία και την ηθική.

Οι σημερινοί φιλόσοφοι μεταξύ άλλων, προτείνουν: την επιτάχυνση των προσπαθειών να ενωθεί η ανθρωπότητα ως μια ενιαία ύπαρξη υπό τη βάση της σοφίας και της ηθικής, τις μόνες αξίες που οδηγούν στη γενική Αρμονία στη Γη ως ολότητα. Κεντρικό ρόλο μπορεί να παίξει η αναβάθμιση της Παιδείας καθώς και η ενσωμάτωση όλων των χρήσιμων Αρχών όλων των πολιτισμών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Η ευφυής και ηθική εκδοχή του Ανθρώπου μπορεί πράγματι να αποτελέσει το υψηλότερο ιδανικό στη Γη. Η δημοκρατία πρέπει να αναβαθμιστεί από λογικούς και σοφούς πολιτικούς σε ένα πιο τέλειο πολίτευμα, την “Λογικοκρατία”, που θα προωθεί τη φώτιση των ανθρώπων, τη μείωση των απαίδευτων και ανήθικων ανθρώπων καθώς και τη μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Αυτά, καθώς και η εφαρμογή των βιοηθικών αρχών στη σχέση μας με το περιβάλλον, μπορούν να εξαφανίσουν τα σημαντικότερα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας που υπάρχουν σήμερα, όπως η εγκληματικότητα, η διαφθορά, τα ναρκωτικά.

Οι συμμετέχοντες του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ καλούν τέλος τις κοινωνίες να υποστηρίξουν τέτοιες ενέργειες που προωθούν τη φιλοσοφική σκέψη και να ενισχύσουν τις συζητήσεις γύρω από τις έννοιες της ανθρώπινης ανάπτυξης, του Παγκόσμιου Συντάγματος, την αναβάθμισης της Παιδείας, την εκπαίδευση της Κοινωνίας των Πολιτών, τις σωστές αξίες συμπεριφοράς…

Δείτε ακόμη: Στην Αθήνα το παγκόσμιο Φόρουμ Φιλοσοφίας