Μύθους και παραμύθια της Ινδίας «αφηγείται», αλλά και «απαγγέλει», όχι με το στόμα αλλά με τις κινήσεις των χεριών, των ματιών και του σώματός της, η Θεσσαλονικιά χορεύτρια και δασκάλα ινδικών χορών Ανθή Καμαριώτη, η οποία είναι γνωστή με το καλλιτεχνικό όνομα «Asrai», που στα ινδικά σημαίνει νεράιδα.
Αυτή η μικρόσωμη μελαχρινή «νεράιδα», που δεν ξεχωρίζει από Ινδή, με τον χορό της οδηγεί σε ένα εξωτικό ταξίδι στον χώρο του ινδικού χορευτικού πολιτισμού, μια «γεύση» από τον οποίο θα δώσει και τους επισκέπτες στην 84η ΔΕΘ όπου η Ινδία είναι τιμώμενη χώρα. Για τους χορούς της Ινδίας και την ενασχόλησή της με αυτούς μίλησε η Ανθή Καμαριώτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το ενδιαφέρον της για τους ινδικούς χορούς, όπως λέει, ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία, βλέποντας τα βίντεο που έφερνε η μητέρα της από την Ινδία αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπήρχε η δυνατότητα να μάθει. Αρκέστηκε στο μπαλέτο, τη ρυθμική γυμναστική και τη γιόγκα ώσπου στα 25 της, το 2001, μετακόμισε στην Ισπανία.
Εκεί γνώρισε την Ινδή δασκάλα Snena Mistry, που τη μύησε στους ινδικούς χορούς και μετά από έξι χρόνια μαθημάτων στην Ισπανία πήγε στο Βαρανάσι της Βόρειας Ινδίας όπου έκανε εντατικά μαθήματα με τον μεγάλο δάσκαλο Vishal Khrisna. Mέσω της σχολής “Nataraja” στη Μαδρίτη παρακολούθησε επί δύο χρόνια τα μαθήματα κλασικού ινδικού χορού Kathak του University of Dance and Music Allahabad (Ινδία).
Έπειτα από 11 χρόνια επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται παραδίδοντας μαθήματα χορού Bollywood, Kathak και Oriental. Συνεργάστηκε για τέσσερα χρόνια με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έδωσε σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κύπρο, Γιάννενα, Βέροια και Σέρρες και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία.
«Οι χοροί της Ινδίας μας επιτρέπουν να έρθουμε σε επαφή με τη μυστηριώδη, μαγευτική πλευρά της κουλτούρας, καθρεφτίζοντας με αμεσότητα τον ινδικό πολιτισμό. Βασίζονται σε αυστηρούς κανόνες και πειθαρχία. Έχουν αφηγηματικό χαρακτήρα, καθώς διηγούνται μύθους και ιστορίες τις οποίες κάποιος που δεν είναι από την Ινδία ίσως είναι δύσκολο να καταλάβει. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη κλασικού ινδικού χορού όπου το στυλ, το είδος και η μουσική διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Υπάρχουν και οι παραδοσιακοί χοροί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται πάρα πολύ στις ταινίες Βollywood. Οι ταινίες Βollywood έχουν και παραδοσιακούς χορούς αλλά έχουν και κλασικούς. Σήμερα από τους κλασικούς ινδικούς χορούς πιο δημοφιλής είναι ο χορός Κathak τον οποίο διδάσκω, ο Βharata Νatyam και τα τελευταία χρόνια ο Odissi. Οι χοροί Bollywood είναι οι πιο γνωστοί τα τελευταία χρόνια. Είναι μία ανάμειξη όλων αυτών των χορών. Επίσης, ανάλογα με τον χορό και το τραγούδι είναι και τα κουστούμια που φοράνε οι χορευτές και οι χορεύτριες, τα οποία είναι είναι φαντασμαγορικά, καθώς είναι φτιαγμένα με υφάσματα που πολλά σχέδια και χρώματα» σημειώνει η Ανθή Καμαριώτη.
Παράλληλα αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αυξάνεται το ενδιαφέρον για τους ινδικούς χορούς.
«Τους ινδικούς χορούς ή τους αγαπάει κανείς ή τους μισεί, επειδή η ινδική μουσική είναι ιδιαίτερη. Πρέπει να αγαπάς αυτή τη μουσική, η οποία είναι αρχαία και έχει μεγαλείο. Αν δεν την αγαπάς μπορεί να μη θέλεις καθόλου να την ακούσεις. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον για τους ινδικούς χορούς, ειδικά λόγω κάποιων ταινιών Bollywood προβλήθηκαν στην τηλεόραση. Λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει ξεκινώ online μαθήματα μέσω skype» προσθέτει η Ανθή Καμαριώτη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ