Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Θεάτρου ΑΝΑΣΣΑ και το Θέατρο Ροές διοργανώνουν το εργαστήριο (workshop) «Αρχαία Τραγωδία και Ινδονησιακό Θέατρο».

Το εργαστήριο θα δώσει την ευκαιρία σε Έλληνες ηθοποιούς και τελειόφοιτους δραματικών σχολών να διδαχθούν τις παραδοσιακές μορφές του Ινδονησιακού Θεάτρου και να πειραματιστούν με τα καινούρια στοιχεία -δίνοντας έμφαση στον ρυθμό, την φωνή και τον κινησιολογικό αυτοσχεδιασμό, καθώς και στην μάσκα,- εξελίσσοντάς τα με στόχο την ερμηνεία και την παράσταση της Αρχαίας Τραγωδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδέα και η προετοιμασία του εργαστηρίου γεννήθηκε μετά την πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία του καθηγητή I Nyoman Sedana και της σκηνοθέτιδος Ναταλίας Κατσού πάνω στο υλικό των παραδοσιακών μύθων στο Μπαλί τον Νοέμβριο του 2010.

Χάρη στην πρόσφατη συνεργασία του καθηγητή I Nyoman Sedana με το IIAS Netherlands στο Άμστερνταμ, όπου προσεκλήθη τιμητικά να μελετήσει και να αναβιώσει αρχαία ινδονησιακά χειρόγραφα του θεάτρου σκιών, έχουμε την ευκαιρία να τον προσκαλέσουμε στην Αθήνα για το εργαστήριο.

Το εργαστήριο θα λειτουργήσει σε δύο άξονες. Αφενός ο καθηγητής I Nyoman Sedana, Πρόεδρος του θεατρικού τμήματος στο Ινστιτούτο Τεχνών της Ινδονησίας (ISI- Indonesia Arts Institut), θα διδάξει τις βασικές μορφές παράστασης του Μπαλί: θέατρο μάσκας, θέατρο σκιών, χορικά kecak, παραδοσιακό χορό/κίνηση υπό την συνοδεία ηχογραφημένης μουσικής με ορχήστρα gamelan. Αφετέρου η σκηνοθέτης Ναταλία Κατσού θα συντονίσει την εφαρμογή αυτών των τεχνικών παράστασης στα Χορικά της Αρχαίας Τραγωδίας, συγκεκριμένα στα Χορικά της Ορέστειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου (24 έως 29 Οκτωβρίου 2011, 10.00-15.00) στο Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι). Στο τέλος του εργαστηρίου θα γίνει μια επιλογή και μια οργάνωση όσων επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια σε μια παράσταση ανοιχτή σε κοινό.

Παρόλο που ακούγεται μακρινή κι εξωτική, η τέχνη στην Ινδονησία έχει πολλά κοινά με την Ελληνική, ιδίως σε ό,τι αφορά μορφές που έχουν κοινή αφετηρία την Ινδία, όπως το θέατρο σκιών και οι μάσκες.

Ιδιαίτερη είναι η συγγένεια με το Μπαλί, ένα μικρό νησί, μοναδικό σε ομορφιά και πολιτισμικά στοιχεία, αλλά και σε φιλοσοφικό-θρησκευτικό επίπεδο, όντας το μόνο στην Ινδονησία που διατηρεί τον Ινδουϊσμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν όλες οι παραστάσεις λαμβάνουν χώρα μέσα στους ναούς με αφορμή κάποια τελετή, και αφιερώνονται πρώτα στους θεούς, τόσο ανθρωπόμορφοι και με τόσους μύθους να τις συνοδεύουν, όπως το Ελληνικό Δωδεκάθεο. Η μυθολογία τροφοδοτεί κάθε δράμα που παρουσιάζουν.

Τόσο οι αρχαίες παραδοσιακές μορφές του Θεάτρου του Μπαλί, όσο και μεταγενέστερες ή συνδυασμένες μορφές παράστασης, όπως το Kecak, που βασίζεται σε έναν ανδρικό Χορό και στο ρυθμικό τραγούδι του, προσφέρουν πολλά κλειδιά για την Αρχαία Τραγωδία. Στο μεν επίπεδο της πρακτικής έρευνας, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους ηθοποιούς/ερμηνευτές, στο δε επίπεδο της παράστασης, πρόπλασμα για καινούριες φόρμες στην σκηνοθεσία –ιδίως στο θέμα του Χορού.

Θα γίνει δεκτός περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο Θέατρο Ροές
(2103479426, 6976790263 & 6978275350, Δευτ-Παρασκ. 10.00-16.00).
Υποβολή βιογραφικών και εγγραφές έως 30/9. Κόστος συμμετοχής: Ευρώ 250.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης