Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης
Παραγωγή: Zougla.gr 2022

Απάντηση για όλα όσα ακούγονται και είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ενδεχόμενο να βρέθηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου σε περιοχή κοντά στην Αλεξάνδρεια, δίνει ο γνωστός ιστορικός και συγγραφέας Χάρης Τζάλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάρης Τζάλας είναι επίσης πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας καθώς και επικεφαλής των ενάλιων και χερσαίων ανασκαφών της ελληνικής αποστολής στην Αλεξάνδρεια.

Όπως υποστηρίζει στη «Ζούγκλα», «η είδηση σχετικά με την πιθανή ανακάλυψη ενός τέτοιου τάφου δεν στέκει και είναι ουσιαστικά ένα παραμύθι», εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους.

Παράλληλα μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «οι Αιγύπτιοι τα τελευταία δύο χρόνια αφήνουν να διαρρέουν τέτοιες φήμες περισσότερο για τουριστικούς λόγους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για το τι είναι τελικά αυτή η κατασκευή που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο με επικεφαλής την Καθλίν Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο είναι σαφής: «Πρόκειται για μια κατασκευή σήραγγας η οποία είναι γνωστή σε εμάς και χρησιμοποιούνταν μάλλον για ύδρευση ενώ έχει μια ομοιότητα με το Ευπαλίνειο όρυγμα που βρίσκεται στη Σάμο. Τίποτε περισσότερο».

Ο Αλεξανδρινός Χάρης Τζάλας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με εξαιρετικό ενδιαφέρον δίνει και ξεκάθαρη απάντηση για το που μπορεί να βρίσκεται ο περιζήτητος τάφος της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου που όλοι θέλουν να ανακαλύψουν.

Δείτε όλα όσα αποκάλυψε στη «Ζούγκλα»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tι έχει προηγηθεί

Υπενθυμίζεται πως ξαφνικά διέρρευσε στο Διαδίκτυο πως Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν κοντά στην Αλεξάνδρεια μία σήραγγα κάτω από τον ναό του Όσιρι, σε βάθος 13 μέτρων, και πιστεύουν ότι ίσως αυτή οδηγεί σε δύο τάφους που αναζητούν με πάθος εδώ και δεκαετίες: της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου. Οι ανασκαφές έλαβαν χώρα στον «Μεγάλο Τάφο του Όσιρι» (στην αρχαιολογική θέση Μεγάλη Ταπόσιρις ή Taposiris Magna), περίπου πέντε χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια, την αλλοτινή πρωτεύουσα της χώρας.

Το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας θεωρεί ότι είναι μάλλον απίθανο να βρεθούν οι τάφοι εκεί, όμως η σήραγγα αναπτέρωσε τις ελπίδες των αρχαιολόγων που ονειρεύονται να είναι εκείνοι που θα εντοπίσουν τελικά τον τάφο της Κλεοπάτρας. Η σήραγγα που βρέθηκε έχει μήκος 1,5 χλμ. και ύψος 1,80 μ. το δε πλάτος της είναι περίπου 0,90μ. Κάποιοι υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή πως  μοιάζει με τη σήραγγα του Μεγαρίτη αρχιτέκτονα Ευπαλίνου που κατασκεύασε για αρδευτικούς λόγους παρόμοιο έργο στη Σάμο περίπου το 550 π.Χ.

Η Καθλίν Μαρτίνεζ ασχολείται 15 χρόνια με την ανασκαφή αυτή και επιμένει ότι η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος τάφηκαν μέσα στο ναό και ότι η σήραγγα θα οδηγήσει στους δύο τάφους.  Η ίδια θεωρεί ότι αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 21ου αιώνα.

Σλυμφωνα με τον θρύλο, στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ., η Κλεοπάτρα Ζ’ της Αιγύπτου, η Φιλοπάτωρ, έβαλε τέλος στη ζωή της με δηλητήριο οχιάς. Το δηλητήριο του φιδιού, που θεωρείται σύμβολο της θεϊκής βασιλείας, ήταν ο κατάλληλος θάνατος για την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου.

O Xάρης Τζάλας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Σύμφωνα με την επιθυμία της, μάλιστα, η 39χρονη βασίλισσα θάφτηκε δίπλα στον μεγάλο έρωτά της, τον Μάρκο Αντώνιο.  Ωστόσο, ο τάφος του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας δεν βρέθηκε ποτέ.  Μάλιστα αποτελεί και αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ερευνητών και αρχαιολόγων.

Στη φωτογραφία ο δημοσιογράφος του Zougla.gr, Χρήστος Μαζάνης και ο ερευνητής Χάρης Τζάλας

Διαβάστε επίσης: Ανακάλυψαν σήραγγα κάτω από αρχαίο αιγυπτιακό ναό, ακριβές αντίγραφο της σήραγγας του Ευπαλίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης