Την ιστορική διαδρομή του συμβόλου του σταυρού όσο και την εικαστική του απεικόνισή στο παραδοσιακό ελληνικό κόσμημα καταγράφει το νέο λεύκωμα της συγγραφέως Τζένης Φραγκούλη, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο. Παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της πολιτικής, των τεχνών, και των επιχειρήσεων, η κα Φραγκούλη εξήγησε το πώς οι τεχνικές και τα υλικά του συμβόλου είναι «άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της Ελληνικής Αργυροχρυσοχοΐας ως εξέλιξη από την Αρχαιοελληνική και τη Βυζαντινή».
Στο βιβλίο, με τίτλο με τίτλο «Ο Σταυρός στο Βυζάντιο και στο Παραδοσιακό Ελληνικό Κόσμημα», περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικά δείγματα από σχεδόν όλες τις κατηγορίες των κοσμημάτων Σταυρών, αποδίδοντας με επιτυχία το εικαστικό εύρος, μέσα στο οποίο κινείται ο Σταυρός στον Βυζαντινό και Παραδοσιακό σχεδιασμό του.
Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται φωτογραφίες σημαντικών σταυρών. Ξεχωρίζουν ο σταυρός του Χρυσοστόμου Σμύρνης, της Μαντώς Μαυρογένους, ο Σταυρός των Ιωαννιτών Ιπποτών από τη Ρόδο, Σταυροί του Μετώπου από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και ο σταυρός του Ιουστίνου του Β’, ευγενική προσφορά από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου από το Βατικανό ειδικά για το βιβλίο.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, το βιβλίο, που παρουσιάζει μια δομή κατανοητή, με αντιπροσωπευτικές οπτικές αναφορές, αποτελεί μια ολοκληρωμένη εργασία, που ανάλογη της για το οικουμενικό σύμβολο του Σταυρού δεν έχει ξαναγίνει. Αυτός είναι και ο λόγος, σημειώθηκε, που δόθηκε στην έκδοση η Αιγίδα από το Υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας: “Για τη συνεισφορά του βιβλίου στη στήριξη του Ελληνικού Πολιτισμού μέσω της τέχνης της Αργυροχρυσοχοΐας, καθώς το αντικείμενο μελέτης και καταγραφής του αποτελεί σημαντικό σύμβολο σύνδεσης των απανταχού Ελλήνων, συμβάλλοντας στη διατήρηση της Πολιτιστικής Ταυτότητας.”
Πέραν της συγγραφέως, για το λεύκωμα μίλησαν, η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Ίρις Κριτικού, η Μαρία Καπρίλη, διαμαντολόγος εκτιμήτρια και σχεδιάστρια κοσμημάτων και ο Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, επικοινωνιολόγος, συγγραφέας και πρόεδρος της Κοινότητας Αφιδνών.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Βαρνάβα Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κύριο Ιερώνυμο, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο βουλευτής Λευκάδας Αθ. Καββαδάς, εκπρόσωποι της πολιτείας, φορέων, οργανισμών και μουσείων.
H Tζένη Φραγκούλη, με καταγωγή από τη Λευκάδα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Σχέδιο και Ιστορία Τέχνης στη σχολή Vakalo Art & Design, Print Media και Ψυχολογία στη Στοκχόλμη. Διδάχτηκε το εικαστικό κόσμημα, τεχνικές και επεξεργασίες μετάλλων από τον εικαστικό Δημήτρη Νικολαΐδη και καθηγητές Αργυροχρυσοχοΐας όπως ο Peter Bauhuis (Meisterschϋler). Επαγγελματικά, η κύρια απασχόληση είναι στην ενημέρωση, πάντα στον ειδικό περιοδικό (και ψηφιακό τώρα) Τύπο. Μετά το Λεύκωμα για το Παραδοσιακό Κόσμημα στη Λευκάδα, Νοέμβριος 2021, η παρούσα έκδοση αποτελεί συνέχεια του ερευνητικού έργου της για το Ελληνικό Παραδοσιακό Κόσμημα.
Το βιβλίο της Τζένης Φραγκούλη, «Ο Σταυρός στο Βυζάντιο και στο Παραδοσιακό Ελληνικό Κόσμημα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» στα βιβλιοπωλεία, διατίθεται σε ηλεκτρονικές παραγγελίες και στα πωλητήρια των Μουσείων.