Η Μονή Ζέμεν, που απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σόφιας, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και διαθέτει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, μεταξύ των οποίων και μια μοναδική σκηνή: την κατασκευή των καρφιών για τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού, όπως αναφέρει η Περιφερειακή Διοίκηση του Πέρνικ. Η εικόνα είναι έργο άγνωστου καλλιτέχνη και κοσμεί τη μικρή, κυβόσχημη εκκλησία του μοναστηριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία των καρφιών και της Σταύρωσης περιβάλλεται από πολλούς θρύλους που πιθανότατα προέρχονται από τον Μεσαίωνα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όμως η επικρατέστερη είναι ότι οι Ρωμαίοι ανέθεσαν σε έναν Ρομά σιδηρουργό να φτιάξει τα καρφιά για τη Σταύρωση του Χριστού.

Η εκκλησία της Μονής του Ζέμεν είναι ένα πολύτιμο κατάλοιπο του Μεσαίωνα, τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για όλη την Ευρώπη, επειδή είναι ένα από τα ελάχιστα μνημεία πίστης που διατηρήθηκαν ακέραια. Δεν καταστράφηκε ποτέ.

Οι πολύτιμες τοιχογραφίες, μεταξύ των οποίων και τα πορτρέτα των δωρητών που θυμίζουν εκείνα της εκκλησίας της Μπογιάνα, αποκαταστάθηκαν τη δεκαετία του 1970.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγιογράφος ζωγράφισε επίσης τη δημοφιλή σκηνή του Μυστικού Δείπνου με τρόπο μοναδικό. Ο άγνωστος πρόδρομος του Λεονάρντο ντα Βίντσι απεικόνισε τον Ιησού Χριστό δύο φορές: τη μία να μοιράζει το ψωμί και την άλλη να χύνει το κρασί. Αυτός το «Διπλός Χριστός» δεν υπάρχει πουθενά αλλού, σύμφωνα με τους ειδικούς και για αυτό, πέραν της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε, η τοιχογραφία είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Είναι επίσης μια από τις καλύτερα διατηρημένες τοιχογραφίες στον χώρο αυτόν και χάρη στη συντήρηση θα διατηρηθεί για πολλές γενιές.

Σήμερα, η εκκλησία στέκει στο ίδιο σημείο όπου χτίστηκε τον 11ο αιώνα και διακοσμήθηκε τον 14ο. Το 1996 ανακηρύχθηκε μνημείο βουλγαρικής αρχιτεκτονικής και τέχνης και η Μονή του Ζέμεν ανακηρύχθηκε εθνικό μουσείο, παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το 2004.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης