Η Ρωσίδα συγγραφέας Λουντμίλα Ουλίτσκαγια, που ζει στο Βερολίνο από το 2022, τιμήθηκε με το βραβείο ειρήνης Έριχ Μαρία Ρεμάρκ. Η τελετή απονομής έγινε με αφορμή την 125η επέτειο από τη γέννηση του Γερμανού συγγραφέα, την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στη γενέτειρά του στο Οσναμπρίκ.
Η διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών του Αντισημιτισμού Στέφανι Σιούλερ Σπρινγκόρουμ επισήμανε στην ομιλία της ότι η Ουλίτσκαγια ανήκει στους πιο αποφασιστικούς εχθρούς του πολέμου, υπενθυμίζοντας ότι η συγγραφέας είχε ταχθεί εναντίον των πολέμων στην Τσετσενία, τη Γεωργία και την Κριμαία.
Η δήμαρχος του Οσναμπρίκ Καταρίνα Πιότερ απονέμοντας το βραβείο στη Ρωσίδα συγγραφέα, είπε ότι η πόλη και η οργανωτική επιτροπή θα ήθελαν μεταξύ άλλων να επιστήσουν την προσοχή στο ότι δεν φέρουν όλοι οι Ρώσοι την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Με αυτό το βραβείο θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν υπάρχει τέτοια έννοια όπως συλλογική ευθύνη», επεσήμανε.
Σχολιάζοντας το ειδικό βραβείο με τον οποίο τιμήθηκε ο Ουκρανός καλλιτέχνης και εικονογράφος Σεργκέι Μαϊντουκόφ, ο οποίος δεν προσήλθε στην τελετή, η Πιότερ είπε ότι πρόθεση της κριτικής επιτροπής ήταν να δείξει την τάση της απέναντι στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Αναζητήσαμε εκείνους, που οι ίδιοι αγωνίζονται και βιώνουν αυτή την σύρραξη, εκείνους που δεν είναι μόνο παρατηρητές αλλά και θύματα. Και ακόμη θέλαμε με αυτό το βραβείο να δείξουμε ότι ο πόλεμος αυτός μας αφορά όλους», δήλωσε η Καταρίνα Πιότερ.
Μετά την ανακοίνωση των νικητών του βραβείου Ρεμάρκ, ο Σεργκέι Μαϊντουκόφ δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παραστεί στην τελετή βράβευσης σε άλλη ημερομηνία από εκείνη κατά την οποία επρόκειτο να τιμηθεί η Ουλίτσκαγια, καθώς είχε «αρκετή ρωσική παρουσία στη ζωή του».
Το βραβείο ειρήνης Ρεμάρκ καθιερώθηκε από τις αρχές του Οσνιαμπρίκ το 1991. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια. Η χρηματική αμοιβή του βραβείου ειρήνης είναι 25.000 ευρώ και του ειδικού βραβείου 5.000. Μεταξύ των τιμηθέντων τα προηγούμενα χρόνια είναι η συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίγιεβιτς.