ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2009

Η έκθεση έχει ως κεντρικό άξονα τον κώδικα αντίληψης της πραγματικότητας, την αποτύπωση της ύπαρξης, την ανίχνευση και την προσπάθεια κατανόησης των διαχρονικών μαρτυριών της γνώσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση αποτελείται από τρεις ενότητες:

Α. Καμένη Υλη [Ισόγειο]. Καμένη πλαστική ύλη επικολλημένη σε ξύλο. Με αφορμή παλαιολιθικά αποτυπώματα πάνω σε βράχους στη Μάλτα, ξεκίνησε μια σειρά όπου η καύση πλαστικής ύλης χαράσσει καθαρές φόρμες, που μοιάζουν να αναδύονται από την ίδια την ύλη, ως αναφορές σε μια αρχέγονη συλλογική μνήμη. Το υποκείμενο του δημιουργού υποχωρεί μπροστά στην αντικειμενικότητα των μορφών, απροσδιόριστα οικείων σε όλους τους πολιτισμούς.

Β. Μεικτές Τεχνικές [κύριο τμήμα της έκθεσης στον Πρώτο Όροφο]. Το βασικό υλικό των έργων είναι τα τάματα. Αυτά, αν και άμεσα συνδεδεμένα με την απόγνωση του ανθρώπου μπροστά στο κάλεσμα του θανάτου, εδώ χρησιμοποιούνται καταρχήν ως δομικές ψηφίδες ενός παλίμψηστου. Παρότι είναι στοιχεία που αδυνατούν να αποχωριστούν το αρχικό συναισθηματικό τους φορτίο (κάλεσμα του Θείου, οδύνη, ελπίδα), στη σύνθεση των έργων συνδιαλέγονται με τα άλλα υλικά (κερί, πλαστική ύλη, γραφίτης, ρινίσματα μετάλλων, ακρυλικά) συντελώντας στην αποτύπωση μιας νέας ακατάληπτης γλώσσας, που περιμένει να αποκωδικοποιηθεί από τον θεατή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γ. Φωτεινά κουτιά [αναρτημένα στο εξωτερικό του κτηρίου]. Φωτογραφικές διαφάνειες μέσα σε φωτεινό κουτί. Πολλαπλές αναλογικές λήψεις μιας φυτικής ρίζας και φυτών σε slide. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έργα της έκθεσης εδώ κυριαρχεί το άγνωστο, το θεϊκό. Τόσο στα γεωμετρικά έργα του ισογείου όσο και στις συνθέσεις με τα τάματα του πρώτου ορόφου, ο άνθρωπος είναι το δρών υποκείμενο, αυτός προσπαθεί να επικοινωνήσει, να εφεύρει, να μεταβιβάσει. Στο εξωτερικό του κτηρίου αιωρούνται οι απαντήσεις, μόνο που όλοι βρίσκονται χαμένοι στα μέσα δωμάτια.

Βιογραφικό καλλιτέχνη (www.zolotakis.com.)

Ο Αποστόλης Ζολωτάκης γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Το 1983 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Minerva Art Academy στο Groningen της Ολλανδίας. Το 1988 αποφοίτησε στη γραφιστική και τη φωτογραφία και το 1990 σε γραφικά ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταξοτυπία και ζωγραφική. Το 1990-1991 εργάστηκε ως καλλιτέχνης στοSCAN (πρώην Εθνικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας για Γραφικά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Κινούμενα Σχέδια και Πολυμέσα). Από το 1990 έχει παρουσιάσει το έργο του σε δεκαέξι ατομικές εκθέσεις και είχε συμμετοχή σε περισσότερες από σαράντα ομαδικές (Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Αγγλία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Ρωσία, Αυστραλία, Πολωνία).

Έκθεση του Αποστόλη Ζολωτάκη, «Κώδικας αντίληψης»
εγκαίνια 7/09/09, ώρα 8μμ., διάρκεια έκθεσης: 1-25 Σεπτεμβρίου
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελόπουλος»,
Δραγούμη 37, παραλία Ελευσίνας
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10.00 – 14.00 και 18.00 – 22.00
πληροφορίες 210 5544325, www.aisxylia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης