Το αριστούργημα του Ivan Vyrypaev «Απόρρητο» (Νέα Τάξη Πραγμάτων), θα παρουσιαστεί από τις 7 Φεβρουαρίου στο θέατρο Τζένη Καρέζη, σε σκηνοθεσία Ταμίλλας Κουλίεβα.

Θα τολμούσες να εξομολογηθείς τις πιο προσωπικές σου αλήθειες σε αυτούς που αγαπάς; Μέχρι πού αντέχεις να δοκιμάσεις τα όρια της αποδοχής τους;
Και αλήθεια, σε ποιο σημείο σπάει η κλωστή που κρατάει την ισορροπία ανάμεσα στην εικόνα που θέλεις να έχεις και τις πιο μύχιες πτυχές σου που συνθέτουν αυτό που πραγματικά είσαι;

Ένα σύγχρονο έργο με δονούμενο κοινωνικό λόγο που δίνει στις λέξεις την ορμή της αλήθειας, με τους Ταμίλλα Κουλίεβα, Μαριάννα Κιμούλη και Χρήστο Στέργιογλου.

Συμμετέχουν η Έλλη Στάη και ο Παύλος Τζίμας.

Μεταφερόμαστε στο 2028. Τρεις επιστήμονες, παίρνουν μέρος σε μια κλειστή έρευνα, η οποία με τη συμβολή της φερεγγυότητας της Τεχνητής Νοημοσύνης,διερευνά τα πιο φλέγοντα ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Μέσα από τις απαντήσεις που καλούνται να δώσουν, σε μορφή ατομικών συνεντεύξεων, έρχονται αντιμέτωποι με συνεχείς εσωτερικές συγκρούσεις ανάμεσα σε όσα πιστεύουν και σε όσα αντέχουν να δηλώσουν.

Οι θεατές, σε ρόλο παντογνώστη αφηγητή μαθαίνουν τις αδήλωτες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς τους και χωρίς να το επιδιώκουν, γίνονται οι εξομολογητές της πιο κρυφής αλήθειας τους.

Μιας αλήθειας, που εάν της έδιναν χώρο, θα ήταν πραγματικά ελεύθεροι.

Σε αυτή τη μικρή χρονική μετατόπιση, το μέλλον γίνεται ο καθρέπτης του παρόντος και αυτό που μοιάζει μακρινό, αποδεικνύεται τελικά, τόσο εγγύς και προβλέψιμο.

Η Ταμίλλα Κουλίεβα αναφέρει σχετικά με την παράσταση:

«Ο διεισδυτικός λόγος του Vyrypaev και η «τόλμη» του να βάζει τον άνθρωπο να διεκδικεί,ακόμη και εν αγνοία του, σχεδόν υποσυνείδητα, την ελευθερία του, παρακινεί τη βαθύτερη ανάγκη μου να εξερευνήσω θεατρικά τις αξίες που δίνουν καύσιμο στη μηχανή αυτού του κόσμου. Στο έργο «Απόρρητο (Νέα Τάξη Πραγμάτων)», η αλήθεια, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η σεξουαλική απελευθέρωση, η κλιματική αλλαγή, η αναγνώριση νέων κοινωνικών προτύπων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται τα αντικείμενα μιας συνεχόμενης σκηνικής διερεύνησης που ξεκινά από το πρώτο δευτερόλεπτο και δεν τελειώνει ποτέ. Παρά μόνο αναζητά τους τρόπους να αποδώσει με δικαιοσύνη σε κάθε πρωταγωνιστή το μερίδιο της ευθύνης του.»

Μία παράσταση που σπάει το Απόρρητο μπροστά στα μάτια των θεατών, αναζητώντας το δρόμο προς την ελευθερία του ανθρώπου.

«Ο άνθρωπος δεν γεννιέται πολίτης της χώρας του,
εκπρόσωπος μιας εθνικής κουλτούρας,
ούτε καν ομιλητής μιας συγκεκριμένης γλώσσας.
Πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος.»

-Honora Bfasa, ακτιβίστρια από την Κένυα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης.

Συντελεστές:

Μετάφραση- Απόδοση: Βεατρίκη Ψυχάρη
Σκηνοθεσία: Ταμίλλα Κουλίεβα
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ
Κοστούμια: Νίκος Τσουκνίδας
Ενδυματολόγος: Λένα Μινά
Μουσική: Dof Twogee
Make Up artist: ΧρυσαΡάικου
Φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Άρτεμις Κυβέλου

Πρόσωπα:

Monica Bowska: Ταμίλλα Κουλίεβα
Rayen Arrow: Μαριάννα Κιμούλη
Morgan Smith: Χρήστος Στέργιογλου

AI – one: Έλλη Στάη, Παύλος Τζίμας

Θέατρο «Τζένη Καρέζη»

Από την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2025
κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ivan Vyrypaev είναι θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.
Γεννήθηκε το 1974 στο Irkutsk της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Αποφοίτησε από τη Θεατρική Σχολή του Irkutsk και συνέχισε τις σπουδές του στο Boris Shchukin Theatre Institute στη Μόσχα.

Σήμερα, επικηρυγμένος από το Ρωσικό Κράτος, ζει στην Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Τα έργα του παίζονται σε όλο τον κόσμο, από τη Νότια Κορέα μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Ως σκηνοθέτης συνεργάζεται με θέατρα και ανεβάζει παραστάσεις σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το 2013 έως το 2016 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Praktika Theatre στη Μόσχα, ένα χώρο πολιτισμού που υμνεί το σύγχρονο θέατρο και αποτελεί ένα από τα κορυφαία ανεξάρτητα θέατρα της Μόσχας.

Από το 2020 έως και το 2021 συνεργάστηκε με την streaming πλατφόρμα Okko ως γενικός παραγωγός για το διαδικτυακό έργο του Θεάτρου Okko.

Από το 2015 έως και το 2023 υπήρξε συνιδρυτής και γενικός παραγωγός στο ιδιωτικό πολωνικό fund WEDA PROJECT.

Σήμερα, είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Γενικός Παραγωγός του Τea House Integral Development Foundation στην Βαρσοβία.

Έχει κερδίσει σπουδαία βραβεία και διακρίσεις από διεθνείς οργανώσεις, όπως το Φεστιβάλ της Βενετίας.

Βασική επιδίωξη του έργου του είναι η πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου με τη βοήθεια της τέχνης.