Όταν ξεκίνησε να συλλέγει έργα Τέχνης στις αρχές του ’70, ο Βλάσης Φρυσίρας ήθελε να γνωρίζει τους δημιουργούς τους, να έρχεται σε επαφή «με τον τρόπο σκέψης τους και τα ερεθίσματά τους».
Βέβαια, ο χρόνος κάνει τις δικές του «αφαιρέσεις», όπως τις χαρακτηρίζει, Με αφορμή την πρόσφατη απώλεια του μεγάλου εικαστικού Γιώργου Λάππα (1950-2016), ο ιδρυτής του Μουσείου σύγχρονης Τέχνης που βρίσκεται επί της οδού Μονής Αστερίου 3 στην Πλάκα, αποφάσισε να κάνει έναν απολογισμό, των «απωλειών» της συλλογής του. «Πόσοι άραγε έχουν φύγει από αυτούς με τους οποίους ξεκινήσαμε μαζί και φτιάξαμε τη συλλογή;» αναρωτήθηκε. Τους μέτρησε και βρήκε ότι είναι 29. Σκέφτηκε λοιπόν ότι το Μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα όφειλε να κάνει ένα αφιέρωμα για να τους αποτίσει έναν φόρο τιμής.
Έτσι εγκαινίασε στις αρχές Σεπτεμβρίου την έκθεση «Απόντες». Σε αυτήν παρουσιάζονται περίπου 120 έργα καλλιτεχνών όπως οι Ντίκος Βυζάντιος, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Νίκος Κεσσανλής, Χρύσα Ρωμανού, Ρ. Μπ. Κιτάι, Ζαν Ρουστέν, Φιλίπ Περό, Λεονάρντο Κρεμονίνι κ.ά.
«Θα δείξουμε τα καλύτερά τους έργα από τη συλλογή του μουσείου» εξηγεί ο κ. Φρυσίρας, ο οποίος επιμελείται και την έκθεση. Δεν θα υπάρχει δηλαδή ένας αφηγηματικός ιστός που θα τα συνδέει μεταξύ τους, καθώς όπως λέει ο γνωστός συλλέκτης «είναι τόσο δυνατά από μόνα τους ώστε όταν τα τοποθετείς το ένα δίπλα στο άλλο, συνυπάρχουν αρμονικά».
Την τιμητική του στην έκθεση έχει και ο Γιώργος Λάππας, γλυπτά και σχέδια του οποίου θα εκτεθούν σε κάθε μία από τις 12 αίθουσες του μουσείου.
Ανασυνθέτοντας τα κέντρα δημιουργίας των κοινωνικών, πολιτικών, ιδεολογικών, προσωπικών και καλλιτεχνικών τους αναζητήσεων, «οι Απόντες» καταδεικνύουν ότι ακόμη και μπροστά στο αμετάκλητο του θανάτου υπάρχει μια εξαίρεση, καθώς τα έργα τέχνης συνεχίζουν τη δική τους πορεία αθανασίας μέσα στοn χρόνο, λειτουργώντας ως τεκμήρια μιας παρουσίας που δεν πέρασε απαρατήρητη, ανασύροντας μνήμες και δημιουργώντας παρακαταθήκες για τους επόμενους.
«Ας τιμήσουμε (τους 29) όσοι ζούμε ακόμα και ας τους κρατήσουμε ζωντανούς μέχρις ότου φύγουμε και εμείς, κλείνοντας την πόρτα μιας υπέροχης παράστασης, για να ανοίξει η αυλαία με νέα έργα νέων ανθρώπων, που με τη σειρά τους θα συνεχίσουν και αυτοί να προσπαθούν» αναφέρει ο κ. Φρυσίρας.
Η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Πληροφορίες εισιτηρίων
Γενική: €6
Μειωμένη: €3 Άνω των 65 ετών, φοιτητές, μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου
Δωρεάν: Φοιτητές Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών, μέλη ICOM, AICA, άτομα με ειδικές ανάγκες
Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας