Παρά τις δύσκολες συνθήκες πανδημίας, το πρόγραμμα σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» που εξελίχθηκε το καλοκαίρι για δεύτερη χρονιά με 133 εκδηλώσεις σε 68 αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας, εδραιώθηκε ως θεσμός με πολύ υψηλά αποτελέσματα ως προς το καλλιτεχνικό προϊόν, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα ένα διαχρονικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών για άνοιγμα νέων αρχαιολογικών χώρων, που προσδίδουν αξία στην κάθε περιοχή και την καθιστούν τόπο προορισμού.
Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021», η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, καθώς την οργάνωση του προγράμματος έχει αναλάβει από το 2021 η Εθνική Λυρική Σκηνή με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού. «Η Λυρική Σκηνή έχει δώσει τεράστιες εξετάσεις και έχει πετύχει πάντοτε ένα άριστο αποτέλεσμα» σχολίασε σχετικά η κ. Μενδώνη.
Η ίδια ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη χρονιά και έως το 2024, οι εκδηλώσεις του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα είναι μονοθεματικές, αφιερωμένες και πάλι από Έλληνες δημιουργούς στη Μικρασιατική Καταστροφή, ξεκινώντας το 2022 με την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922, συνεχίζοντας το 2023 με την εκατονταετηρίδα της Συνθήκης της Λωζάνης και με κορύφωση το 2024, 100 χρόνια από το μεγάλο κύμα της μικρασιάτικης προσφυγιάς.
Μιλώντας για την χρηματοδότηση του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021» το συνολικό ποσό έφτασε τα 2 εκ. 280 χιλιάδες ευρώ. Χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟ – ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1εκ. 800 χιλιάδες ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ και στη συνέχεια συμπληρωματικά, λόγω του εύρους και των ειδικών συνθηκών του προγράμματος εκταμιεύθηκαν άλλες 450 χιλιάδες ευρώ. Ένα επιπλέον ποσό 34.000 ευρώ δαπανήθηκε για τις παραστάσεις οι οποίες επαναπρογραμματίστηκαν εξαιτίας ακυρώσεων, επειδή συνέπεσαν με τις πυρκαγιές και λόγω του εθνικού πένθους που κηρύχθηκε για τον Μίκη Θεοδωράκη.
Οι προτάσεις υποβλήθηκαν ανά τομέα και αξιολογήθηκαν από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του ΥΠΠΟ.
Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από 15/7 έως 27/9 σε αρχαία θέατρα, ωδεία, κάστρα και αρχαιολογικούς χώρους σε 12 Περιφέρειες της επικράτειας, πλην της Αττικής, η οποία όπως τόνισε η κ . Μενδώνη «εξαιρέθηκε συνειδητά, καθώς έχει τις άλλες εκδηλώσεις του καλοκαιριού, τα διάφορα φεστιβάλ, τις διοργανώσεις των δήμων, της Περιφέρειας». Το καλοκαίρι του 2021 το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» παρουσίασε 70 νέες παραγωγές τις οποίες παρακολούθησαν 11.100 θεατές, «αριθμός πολύ μεγάλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι με βάση τις συνθήκες της πανδημίας μπορούσαν να φιλοξενήσουν 20 ή 25 θεατές» επεσήμανε η κ. Μενδώνη. Εξέφρασε δε, ικανοποίηση για την εξέλιξη του θεσμού, επειδή εφέτος «άνοιξαν και νέοι αρχαιολογικοί χώροι στην επικράτεια, ξεκινώντας μια νέα ζωή με εντελώς νέες παραγωγές σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας Πιστεύω απόλυτα» είπε η κ. Μενδώνη «ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, είναι ζωντανοί οργανισμοί. Είναι οργανισμοί τους οποίους πρέπει να μεταχειριζόμαστε όπως και τα ανθρώπινα, τα έμβια όντα».
Στο «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021» εργάστηκαν πάνω από 1400 καλλιτέχνες, τεχνικοί, πολλές ειδικότητες εργαζόμενων στον πολιτισμό, από τους οποίους 350 άτομα προήλθαν από τις τοπικές κοινωνίες, δήμους και τοπικούς συλλόγους, που αγκάλιασαν με θέρμη τον θεσμό.
Κάθε παραγωγή ανέβηκε δύο φορές, έχοντας την δυνατότητα, μετά τη λήξη του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» να μεταφερθεί όπου αλλού είχε προγραμματίσει η ΑΜΚΕ, αφού οι παραγωγές ανήκουν πλέον στις ίδιες τις καλλιτεχνικές ομάδες, ανεξάρτητα της χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟΑ, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.
«Χαιρόμαστε, γιατί και αυτό το καλοκαίρι, το ‘Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός’ ήταν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για τους καλλιτέχνες και τους τεχνικούς που εργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και μια σοβαρή πολιτιστική πρόταση υψηλού επιπέδου, όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τους επισκέπτες από Ελλάδα και από εξωτερικό» είπε ο Γιώργος Κουμεντάκης. Ο ίδιος διευκρίνισε πως όλες οι ΑΜΚΕ που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, έχουν αποπληρωθεί στο σύνολό τους. Το πρόγραμμα «ανοίγει με τον καλύτερο τρόπο την αγορά της πολιτιστικής παραγωγής και δίνει τη δυνατότητα για αναθέσεις νέων παραγωγών και έργων σε καλλιτέχνες, θιάσους και μουσικά σύνολα που το έχουν απόλυτη ανάγκη» διαβεβαίωσε ως καλλιτέχνης, ο διευθυντής της ΕΛΣ.
Εξειδικεύοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ο Γιώργος Κουμεντάκης ανέφερε ότι για τις 27 παραγωγές θεάτρου δόθηκαν 855.600 ευρώ, για τις 15 παραγωγές μουσικής 483.600 ευρώ, για τις 8 παραγωγές χορού και τις 8 μουσικού θεάτρου από 279.000 ευρώ στον κάθε τομέα αντίστοιχα, για τις 6 παραγωγές παιδικού θεάτρου 167.400 ευρώ και για τις 6 εικαστικές εκθέσεις και εγκαταστάσεις 167.400 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ