Tον Αργύρη Σφουντούρη, έναν από τους επιζώντες της σφαγής στο Δίστομο την 10η Ιουνίου του 1944, ένα παιδί που η εικόνα του έγινε σύμβολο της φρίκης του ναζισμού, τιμά το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστήμιου Αθηνών, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 19:00 (Σκουφά 45, Κολωνάκι).

Η εκδήλωση «Απόδοση τιμής στον Αργύρη Σφουντούρη» πραγματοποιείται με αφορμή τη δωρεά του προσωπικού αρχείου του στο ΙΑ ΕΚΠΑ. Το αρχείο του Αργύρη Σφουντούρη επικεντρώνεται στον αγώνα του για τις πολεμικές αποζημιώσεις στα θύματα της σφαγής μέσα από έγγραφα που αφορούν τις σχετικές δίκες που έγιναν στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ενώ περιλαμβάνει ακόμη τεκμήρια από τον αγώνα του ενάντια στη χούντα, αλλά και από τα ταξίδια του και το μεταφραστικό ποιητικό έργο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση συμμετέχει ο αντιπρύτανης ΕΚΠΑ Δημήτρης Καραδήμας, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Κόκκινος, ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ Χάγκεν Φλάισερ, η δρ. Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας Ζέτα Παπανδρέου και ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ Βαγγέλης Καραμανωλάκης.

Βιογραφικό σημείωμα του Αργύρη Σφουντούρη

Ο Αργύρης Σφουντούρης γεννήθηκε το 1940 στο Δίστομο. Στη σφαγή της 10ης Ιουνίου 1944 έχασε τους γονείς του και το σπίτι του. Ο ίδιος επέζησε τυχαία μαζί με τις τρεις αδελφές του. Από το Ζάννειο ορφανοτροφείο τον έστειλαν το 1949 στην Ελβετία. Έπειτα από σπουδές Πυρηνικής Φυσικής, Αστροφυσικής, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, εργάστηκε ως καθηγητής. Παράλληλα, μετέφραζε και παρουσίαζε στις γερμανόφωνες χώρες σύγχρονους Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες όπως Καβάφη, Καζαντζάκη, Σικελιανό, Σεφέρη, Ελύτη, Βρεττάκο, Ρίτσο, Σαμαράκη, Βασιλικό, κ.ά. Το 1967 ίδρυσε το δίγλωσσο «Περιοδικό για την Ελλάδα» Προπύλαια, όπου πρωτοδημοσίευε απαγορευμένα στην Ελλάδα τότε νέα έργα των Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιάννη Ρίτσου κ.ά. Δημοσίευσε την ποιητική συλλογή του «Τα Διστομίτικα» και άλλα δικά του ποιήματα σε ελληνικά και γερμανόφωνα περιοδικά, καθώς και βιβλία με αστρονομικά θέματα, αποσπάσματα από τα ημερολόγιά του και φωτογραφίες από Αφρική και Ασία, όπου εργάστηκε τη δεκαετία του 1980 σε διεθνή προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρουσιάστηκαν εκθέσεις φωτογραφιών του στο Winterthur, στη Ζυρίχη, στο Bandung της Ινδονησίας και στην Αθήνα με θέματα τον έναστρο ουρανό, τη φύση, το ανθρώπινο πρόσωπο.

Μετά το 1994 ασχολήθηκε εντατικά με τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις με θέμα τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα και τη Γερμανία και την αναγνώριση και αποζημίωση των γερμανικών εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα, επιδιώκοντας μία ισότιμη προσέγγιση και καθαρτική συμφιλίωση, αξιοποιώντας έτσι τις σκληρές εμπειρίες του παρελθόντος.

Το ντοκιμαντέρ «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» του Ελβετού σκηνοθέτη Stefan Haupt -βραβευμένο στη Θεσσαλονίκη και στο Los Angeles με το «Βραβείο Κοινού»- παρουσιάζει με παραδειγματισμό την ιστορικά φορτισμένη ζωή και το έργο-αγώνα του Αργύρη Σφουντούρη για έναν ειρηνικό κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2022 ο Πρόεδρος της Γερμανίας αναγνώρισε με τον «Σταυρό Τιμής» την προσφορά του στη συμφιλίωση.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης