Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Χανίων πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή έναρξης του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν περισσότερες από 300 ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.
Έχοντας ως αφετηρία και επίκεντρό του τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διάχυση των οπτικοακουστικών τεχνών στους μαθητές της Κρήτης, το Φεστιβάλ εμπλουτίζεται και διευρύνεται κάθε χρόνο έχοντας στο πρόγραμμά του κινηματογραφικές προβολές, αλλά και εκθέσεις, διαλέξεις και τιμητικά αφιερώματα, που φέτος για πρώτη φορά φιλοξενούνται, εκτός από το Πνευματικό Κέντρο, και σε άλλες γωνιές της πόλης.
Κατά την ομιλία της στην τελετή έναρξης, η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη, αναφέρθηκε στη «δυναμική και συνεπή πορεία του θεσμού», τον οποίο στηρίζει το υπουργείο, «όπως και ένα πλέγμα αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων, γιατί αυτό αποτελεί βασικό μέρος της πολιτικής της κυβέρνησης για τον πολιτισμό». Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε, εντάσσεται η πολύ πρόσφατη ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών μέσων και Δημιουργίας, «που ως τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού έχει ως αποστολή την ανάπτυξη, ενίσχυση και προστασία του ελληνικού κινηματογράφου, του οπτικοακουστικού και εν γένει του δημιουργικου τομέα».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το φεστιβάλ «αποτελεί παράθυρο στον κόσμο της κινηματογραφικής τέχνης και πόλο έλξης δημιουργών και κινηματογραφικών έργων για να έρθουν στα Χανιά». «Τον όρο “θεσμός” τον έχει κατακτήσει με το σπαθί του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ενώ ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επεσήμανε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου «επικεντρώνεται στην πιο ουσιαστική παρέμβαση που μπορεί να γίνει στην κοινωνία, στην εκπαιδευτική κοινότητα καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το Φεστιβάλ καταφέρνει με τα εκπαιδευτικά προγράμματα να απλώνει σε όλον τον χρόνο τη δραστηριότητά του και κυρίως μεταλαμπαδεύει την αγάπη για τον πολιτισμό στις νεότερες γενιές. Άρα είναι μια ουσιαστική και βαθιά παρέμβαση στην κοινωνία».
«Δεν είναι εύκολο αυτό το ταξίδι, αλλά είναι όμορφο», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Σημειώνεται ότι τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης αποτελούν ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Κρίστοφερ Ντέακ, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, και ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ προβλήθηκε η ταινία “Οι πειρατές της Γραμβούσας”, σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Μπαμπαδήμα, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αφηγείται μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ιστορίας του μικρού νησιού στα βορειοδυτικά του νομού Χανίων, το οποίο λόγω της στρατηγικής του θέσης αποτέλεσε οχυρό κατακτητών και κρησφύγετο επαναστατών. Προηγήθηκε η σε πρώτη προβολή προβολή του τρέιλερ του νέου ντοκιμαντέρ “Σμιλεμένες ψυχές”, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη και παραγωγής της διοργανώτριας του φεστιβάλ Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, αλλά και του βίντεο κλιπ του τραγουδιού που ντύνει μουσικά το ντοκιμαντέρ, σε μουσική και ερμηνεία του Γιάννη Χαρούλη και στίχους του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους.
Το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αποτελεί συνδιοργανωση της Περιφέρειας Κρήτης, των δήμων Χανίων και Πλατανιά. Σχεδιάζεται και υλοποιείται με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.