Η πρώτη, από τις σημαντικές στιγμές του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, είναι αύριο το μεσημέρι (12.00 μ.μ.). Στο υπουργείο Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματός του. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης, καθώς και ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Μικαέλ Οτσάμ.
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα. Θα παρευρεθούν, επίσης, εκπρόσωποι των χορηγών και υποστηρικτών του Φεστιβάλ. Ως γνωστό, η εφετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί 13-22 Ιουλίου.

KDF: νέα πνοή

Το πρώτο βήμα για τη διοργάνωση έγινε με την ανανέωση της θέσης της καλλιτεχνικής διευθύντριας. Η χορογράφος και χορεύτρια Λίντα Καπετανέα, μέλος της ομάδας Rootlessroots, που ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν μια επιλογή που έμοιαζε να μπορεί να δώσει μια ώθηση, μια νέα -διεθνή σίγουρα πνοή- στο πρόγραμμα. «Ενεργή» χορεύτρια η ίδια, γνώστης της ελληνικής σκηνής με διασυνδέσεις και παρουσία διεθνώς.

Η ανανέωση συνεχίζεται με μικρά βήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Νέο λογότυπο και νέα εταιρική ταυτότητα. Χωρίς να αλλοιωθούν οι βασικοί πυλώνες του θεσμού, τα αρχικά της ονομασίας του Φεστιβάλ στα Αγγλικά, KDF γίνονται το σύμβολο για τη νέα εταιρική ταυτότητα που επικοινωνεί τις αξίες του χορού ως βασική ανθρώπινη ανάγκη αλλά και ως αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης έκφρασης και ανάπτυξης.
Όλη αυτή η προσπάθεια στόχο έχει να δημιουργήσει ένα σταθερό αναγνωριστικό χαρακτήρα για τον θεσμό αυτό που θεμελίωσε την αξία του με το πέρασμα των χρόνων.

Το Φεστιβάλ

Στις 463.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η Λίντα Καπετανέα, καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης, έχει ετοιμάσει ένα Φεστιβάλ που εστιάζει στην επανασύνδεση του ελληνικού κοινού με την τέχνη του χορού, που αντιμετωπίζει το χορό ως βασική ανθρώπινη ανάγκη, που παρουσιάζει σπουδαίες και σπουδαίους χορεύτριες και χορευτές, που ανοίγεται στο ευρύτερο κοινό με καθημερινές εκδηλώσεις χορού στην κεντρική πλατεία, που επίσης ανοίγεται στα παιδιά και τους εφήβους, με μια παράσταση για όλη την οικογένεια και με ένα σεμινάριο για αυτές τις ηλικίες.

Σύμφωνα με την ίδια, το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ «έχει εντατικό χαρακτήρα. Θέλουμε από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου ο χορός να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης». Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:
-Οι παραστάσεις του κυρίως προγράμματος θα γίνουν στο Μέγαρο Χορού με 14 παραγωγές, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ με 7 παραγωγές και στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού με επίσης 7 παραγωγές.
-Θα γίνουν οχτώ παράλληλες εκδηλώσεις χορού στην κεντρική πλατεία, όλες την ίδια ώρα, ενώ θα γίνει και μία εικαστική έκθεση στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
-Θα γίνουν τρία σεμινάρια χορού για χορευτές, ένα σεμινάριο για παιδιά και εφήβους και ένα σεμινάριο για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού σημείωσε, πρόσφατα, ότι η διοργάνωση περιλαμβάνει και συμπαραγωγές με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με το Φεστιβάλ Αθηνών και με ελληνική ομάδα χορού.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν φέτος ομάδες και χορευτές, εκτός από την Ελλάδα, από το Ισραήλ, τη Σερβία, την Ιρλανδία, το Μοζαμβίκη, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τον Καναδά, τη Σλοβακία, τις ΗΠΑ και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με την κα Καπετανέα «πρόκειται για ιδιαίτερες περιπτώσεις καλλιτεχνών, με πολύπλευρη δραστηριότητα, που συνδυάζουν πολλά είδη χορού και τεχνών, από σύγχρονο τσίρκο και ακροβατικά μέχρι γλυπτική, performance και street dance. Κάθε ομάδα είναι διακεκριμένη και με διεθνή αναγνώριση. Πολλά από τα έργα που θα δούμε περιοδεύουν ήδη, ωστόσο η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά περιπτώσεις καλλιτεχνών που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αυτό χαρίζει συγκριτικό πλεονέκτημα στο Φεστιβάλ».

Πηγή: tharrosnews.gr