Το δίπολο Ιερός Βράχος-Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα αποκτήσει και τρίτο πόλο προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες. Πρόκειται για το θέατρο του Διονύσου, κυρίαρχο μνημείο στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης και χώρο, όπου ακούστηκε για πρώτη φορά ο λόγος των τραγικών ποιητών. Το θέατρο θα αναστηλωθεί με χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων ευρώ από τη Νομαρχία Αθηνών, μετά από πρόταση του Σωματείου Διάζωμα. Η απόφαση της Νομαρχίας ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, στο Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού, παρουσία του υπουργού κ. Παύλου Γερουλάνου, της νέας γενικής γραμματέως του Υπουργείου κυρίας Λίνας Μενδώνη, του Νομάρχη Αθηνών κ. Ιωάννη Σγουρού και του προέδρου του Σωματείου Διάζωμα κ. Σταύρου Μπένου.

Τα αναστηλωτικά έργα που έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί στο Διονυσιακό Θέατρο- όπως η μερική αποκατάσταση των αναλημμάτων των παρόδων με στόχο να εξασφαλιστεί ευστάθεια στη νότια πλευρά του μνημείου-προσφέρουν μόλις μια αμυδρή εντύπωση για την εικόνα του τον 4ο π.Χ αιώνα. Στα μέσα αυτού του αιώνα, επί ρήτορος και πολιτικού Λυκούργου, «το μνημείο απέκτησε την έκταση των περίπου 10 στρεμμάτων και την ολόλιθη κατασκευή του που μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 15000 θεατές», σημείωσε ο εκ των μελετητών του θεάτρου, αρχιτέκτονας κ. Κωνσταντίνος Μπολέτης. Ο πυρήνας του θεάτρου, ωστόσο, ανάγεται στον 6ο αι. π.Χ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Μπολέτη, ο προγραμματισμός των έργων στο Θέατρο του Διονύσου «έχει εξαετή διάρκεια και περιλαμβάνει την ολοκλήρωση τεσσάρων μεγάλης και μικρής κλίμακας έργων των οποίων οι μελέτες έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.»

Το σημαντικότερο έργο είναι η σταδιακή αποκατάσταση και ανάδειξη του κοίλου του Διονυσιακού Θεάτρου, μέχρι το ανώτερο σημείο του, την περιφερειακή διαδρομή που είναι γνωστή ως «περίπατος».

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή 175 νέων βαθμίδων. Στο πλαίσιο του έργου σχεδιάζεται επίσης η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του ανατολικού πλευρικού αναλήμματος του θεάτρου, η ολοκλήρωση της αναστήλωσης του χορηγικού μνημείου του Θρασύλλου, στην επίστεψη του μνημείου αλλά και η ολοκλήρωση του αντιγράφου του αγάλματος του Μενάνδρου, θεμελιωτή της νέας αττικής κωμωδίας… Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εφορείας Ακροπόλεως κ. Αλέξανδρο Μάντη, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αναστήλωσης εντοπίζεται στη διασπορά των αυθεντικών μελών και στον προσδιορισμό της αρχικής τους θέσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής «ανομβρίας», όπως αυτή που διανύουμε, η πρωτοβουλία της Νομαρχίας Αθηνών και του Διαζώματος δημιούργησε κλίμα ευφορίας στο υπ. Πολιτισμού-Τουρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο εξετάζονται αλλαγές στο νόμο περί χορηγιών, προκειμένου οι διατάξεις του να γίνουν περισσότερο ευέλικτες και ελκυστικές για τους υποψήφιους χορηγούς.

«Σήμερα οι δυο τους ανοίγουν ένα νέο δρόμο στο πως βλέπουμε τον πολιτισμό» σημείωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Νομαρχίας και Διαζώματος. «Το συμπέρασμα είναι ότι όταν αυτοδιοίκηση και κράτος πάνε μαζί τότε μπορούμε να πετύχουμε θαύματα», υπογράμμισε ο κ. Σγουρός αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες. Σταθμό στο «ταξίδι» του σωματείου Διάζωμα χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση του αναστηλωτικού έργου, στο Διονυσιακό Θέατρο, ο κ. Μπένος και ξεδίπλωσε το φιλόδοξο στόχο: «Το Διάζωμα προετοιμάζει το έδαφος, θεσμικά και οργανωτικά, για την ευρεία συμμετοχή χορηγών και απλών πολιτών στην υλοποίηση των σκοπών του, μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών, των «κουμπαράδων», για κάθε μνημείο ξεχωριστά…». «Φιλοδοξούμε να γίνουμε για τις τοπικές κοινωνίες και τα αρχαία θέατρά τους», σημείωσε, «αυτό που ήταν παλιότερα το παγκάρι για την κατασκευή της εκκλησίας τους»,

«Ζωντανό οργανισμό», χαρακτήρισε το μνημείο η κυρία Μενδώνη που επέστρεψε στο Υπουργείο Πολιτισμού, χώρο που γνωρίζει καλά από την προηγούμενη θητείας της. «Οι επεμβάσεις», είπε, «φέρουν τον «ασθενή» σε πολύ καλή κατάσταση υγείας και σιγά σιγά το μνημείο βγαίνει από την εντατική.» Σύμφωνα με την ίδια, η χορηγία των 6 εκατομμυρίων ευρώ απελευθερώνει πόρους για τη χρήση τους σε άλλα μνημεία που, επίσης, πάσχουν. Με το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού του να διοχετεύεται σε ανελαστικές δαπάνες, μέγα ζητούμενο για το Υπουργείο αποτελεί η άντληση πόρων από το ΕΣΠΑ στο οποίο δεν έχει εξασφαλιστεί τομεακό πρόγραμμα για τον πολιτισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης