Τρεις τελευταίες παραστάσεις την Κυριακή 15, Κυριακή 22 και Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 στις 19.00 (απογευματινή) με ειδική προσφορά εισιτήριου για όλους τους θεατές!

Η ιδιαίτερη θεατρική παράσταση-πρόταση βασισμένη στο αριστουργηματικό Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στην επέτειο των 100 ετών από το θάνατο του Σκιαθίτη συγγραφέα, ολοκληρώνει τον κύκλο της μετά από τρία χρόνια επιτυχίας στις 8 Ιανουαρίου 2012 στο Black Box του Ιδρύματος ‘’Μιχάλης Κακογιάννης’’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«…Μοῦ φάνηκε σὰν Ἐγγλέζος, σὰν Ἀμερικάνος, μὰ ὄχι πάλι σωστὸς Ἐγγλέζος οὔτε σωστὸς Ἀμερικάνος· τὰ ὀλίγα λόγια ποὺ μοῦ εἶπε ρωμέικα, τὰ εἶπε μ᾽ ἕναν τρόπο δύσκολο καὶ συλλογισμένο, ὄχι καὶ πολὺ ξενικό, σὰν νὰ ἤξερε μιὰ φορὰ ρωμέικα καὶ τὰ ξέχασε…»

Η παράσταση με λίγα λόγια

Η εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον», τιμώντας την επέτειο 100 ετών από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τη φετινή χρονιά ανεβάζει σε νέα εκδοχή την παράσταση «Ο Αμερικάνος», με τον ήρωα του, να επιστρέφει παραμονή Χριστουγέννων στον τόπο του, με στόχο του να βρει την αγάπη.

Ο φετινός κύκλος παραστάσεων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Λαμία, συνεχίστηκε στην Πάτρα και στην Καβάλα (Φεστιβάλ Φιλίππων) καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Το 2011 φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ‘Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης». Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο “Αμερικάνος’ επέστρεψε θριαμβευτικά στην Αθήνα και παρουσιάστηκε εκ νέου σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην πρωτεύουσα στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης” (BLACK BOX) από τις 2/12. Λίγο πριν την εκπνοή της νέας χρονιάς, σας ενημερώνουμε ότι ο ‘’Αμερικάνος’’ θα παρουσιάζεται για λίγες, τελευταίες παραστάσεις έως τις 8 Ιανουαρίου 2012, ολοκληρώνοντας έναν επιτυχημένο κύκλο τριών χρόνων.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Αμερικάνος» είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει.

Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Δείτε το video…

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη λοιπόν είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς: θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής – αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία – το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας».

Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη λοιπόν δεν είναι παρά ο Έλληνας μετανάστης, απανταχού της γης: κανένα άλλο έργο του κορυφαίου Σκιαθίτη «αγίου των γραμμάτων» δεν τον αφορά και δεν τον εκφράζει περισσότερο.

Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και “μετατοπίζεται” σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων.

Στο ρόλο του μουσικού επί σκηνής ο συνθέτης Λάμπρος Πηγούνης, εμπνευστής και δημιουργός της μουσικής της παράστασης.

Στη σκηνή οι θεατές παρακολουθούν τη συνομιλία της απαστράπτουσας γλώσσας του Παπαδιαμάντη με ζωντανή μουσική. Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, την δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασικού διηγήματος.

Περίληψη
Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος, ο ωραίος και καλοφορεμένος άντρας που περιπλανάται παραμονή Χριστουγέννων στην αποβάθρα του λιμανιού; Μοιάζει με ξένο, φαίνεται Αμερικάνος. Γιατί τριγυρνά νυχτιάτικα στα σοκάκια της μικρής συνοικίας μας; Τι δουλειά έχει ανάμεσα στα χαλάσματα του σπιτιού του Στάθη του Μοθωνιού; Γιατί στέκεται και περιμένει στη μέση του δρόμου και γιατί κοιτάζει «επιμόνως» και «επί μακρόν» το μισόκλειστο παράθυρο της Μιχάλαινας; Και πάνω από όλα, γιατί «έχει ξουραφισμένο το μουστάκι και τα γένια»;

Με τη νέα φετινή θεατρική παρουσίαση του διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη –ύστερα από 3 επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων την προηγούμενη θεατρική σεζόν– η εταιρεία «ηθικόν ακμαιότατον» τιμά τα 100 χρόνια από το θάνατο του Σκιαθίτη συγγραφέα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 με αφορμή το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Καλιγούλας» που παίχτηκε στο ΚΘΒΕ και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Έχει παρουσιάσει επίσης έργα των Αντουάν ντε Σαίντ-Εξιπερί, Κάριλ Τσέρτσιλ και άλλων.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία- Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση-ερμηνεία : Λάμπρος Πηγούνης
Φωτογραφίες : Μαριλένα Σταφυλίδου, Τάκης Βεκόπουλος
Μια παραγωγή της εταιρείας θεάτρου «ηθικόν ακμαιότατον»
Τέλος παραστάσεων : Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Xώρος : Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206 Ταύρος

Τηλέφωνα για πληροφορίες : 210 3418550

Διάρκεια : 65’

Τιμή εισιτηρίου : 15€ Kανονικό, Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων & Κάρτας Πολιτισμού/ Άτομα άνω των 65 ετών/ Νέοι έως 25 ετών/ Σπουδαστές Δραματικών Σχολών/ ΑμΕΑ/ Μέλη Εταιρίας Παπαδιαμαντικών Σπουδών & Συλλόγου απανταχού Σκιαθιτών: 10€.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ : Κάθε Τετάρτη και Κυριακή προνομιακή τιμή εισιτηρίου 10€.

Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας:
210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 – 14:00

Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC.
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00
Καθημερινές, 09:00 – 21:00

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης