Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς στον κόσμο. Η αναγνωρισιμότητά του έγγειται στο ταλέντο και το έργο του, όχι όμως στο πρόσωπό του.
Μέχρι σήμερα, κανείς δεν ήξερε με σιγουριά πώς μοιάζει ο δημιουργός του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (το πορτρέτο του στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου αμφισβητείται ότι απεικονίζει πράγματι τον ίδιο), ενώ ορισμένοι αμφισβητούν ακόμη και ότι υπήρξε!
Τώρα, όμως, ένας ιστορικός ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε το πρώτο αυθεντικό πορτρέτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ – και, μάλιστα, το μοναδικό για το οποίο ο Βρετανός συγγραφέας πόζαρε όσο ζούσε.
Στο πορτρέτο ο Σαίξπηρ φαίνεται να κρατά ένα φύλλο καλαμποκιού και μία πεταλούδα, σύμβολα των έργων του «Αφροδίτη και Αδωνις» και «Τίτος Ανδρόνικος».
Το πορτρέτο, το οποίο απεικονίζει τον Σαίξπηρ να ποζάρει «ως κινηματογραφικός αστέρας», εντόπισε ο βοτανολόγος και ιστορικός Μαρκ Γκρίφιθς στην πρώτη έκδοση του βιβλίου βοτανολογίας «The Herball».
Γραμμένο από τον βοτανολόγο Τζον Τζέραρντ, το έργο εκτείνεται σε 1.484 σελίδες και αποτελεί την ογκωδέστερη επιστημονική μελέτη για τα φυτά που δημοσιεύθηκε ποτέ στην αγγλική γλώσσα.
Πιστεύεται ότι έχουν διασωθεί μόνο 15 αντίτυπα του βιβλίου.
Όλα τα πορτρέτα που απεικονίζουν τον Βρετανό συγγραφέα – αυθεντικά ή μη – φιλοτεχνήθηκαν μετά τον θάνατό του. Ωστόσο, το επίμαχο πορτρέτο δημιουργήθηκε όσο εκείνος ζούσε. Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ πέθανε στις 3 Μαΐου 1616, ενώ το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1598.
«Πρόκειται για το μόνο γνωστό και αυθεντικό πορτρέτο του μεγαλύτερου συγγραφέα στον κόσμο που φιλοτεχνήθηκε στη διάρκεια της ζωής του» δήλωσε ο Μαρκ Χέτζις, εκδότης του περιοδικού Country Life, το οποίο αποκάλυψε την ύπαρξη του πορτέτου.
«Είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη. Μέχρι σήμερα κανείς δεν ήξερε πώς έμοιαζε ο Σαίξπηρ στη διάρκεια της ζωής του» πρόσθεσε.