«Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, εξακολουθούν να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το Πολυτεχνείο. Αυτό είναι φυσικό γιατί και οι πρωταγωνιστές που ως φοιτητές έλαβαν μέρος στην εξέγερση για την ανατροπή της δικτατορίας, τόσο στις συνεντεύξεις- εξομολογήσεις τους διαχρονικά, όσο και στην αρθρογραφία τους, μάλλον δεν συμφωνούν μεταξύ τους για το πώς, τι και γιατί έγινε τότε. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν σε μια βασική παραδοχή-αλήθεια. Το Πολυτεχνείο ήταν μια αυθεντική εξέγερση, επανάσταση τη χαρακτήρισε ο αείμνηστος Π. Κανελλόπουλος, για την ανατροπή της χούντας, ασχέτως αν ο καθένας τους έζησε μέσα του “το δικό του Πολυτεχνείο”», με τα παραπάνω λόγια προλογίζει το περιοδικό «Επί του…Περιστυλίου!», το αφιέρωμά του στο Πολυτεχνείο.
Επτά πρωταγωνιστές του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα, οι Πέτρος Ευθυμίου, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Λαλιώτης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νίκος Μανιός, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Νίκος Χριστοδουλάκης γράφουν στο εκτεταμένο αφιέρωμα του νέου, 7ου τεύχους του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής των Ελλήνων με αφορμή την 47η επέτειο από την εξέγερση της νεολαίας.
Το αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο του περιοδικού της Βουλής «Επί του… Περιστυλίου!» δομήθηκε σε 3 μέρη.
Ντοκουμέντα
Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται ιστορικά και γενικότερα πληροφοριακά στοιχεία σε κείμενα, βίντεο και ντοκιμαντέρ, που επιτρέπουν στον αναγνώστη να αναβιώσει την ατμόσφαιρα της εποχής, ώστε με πλέριες αισθήσεις και με ενσυναίσθηση να βιώσει όσο είναι δυνατόν τα γεγονότα και το άρωμα εκείνης της εποχής. Στο επίπεδο των ντοκουμέντων ξεχωρίζει η παρουσίαση από το αρχείο της Βουλής του Πρακτικού του χουντικού Υπουργικού Συμβουλίου που με την ψυχρή και λιτή καταγραφή του, είναι τόσο αποκαλυπτικό για τις προσωπικές ευθύνες που είχε για το αιματοκύλισμα της εξέγερσης ο ίδιος ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Αυτές οι ευθύνες τεκμηριώνονται και από το αναδημοσιευόμενο από την «Εφημερίδα των Συντακτών» κείμενο του δημοσιογράφου τώρα και μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου τότε Δημήτρη Ψαρρά, ο οποίος με τη σειρά του τεκμηριώνει απόλυτα αυτές τις ευθύνες μέσα από την ομολογία-απολογία του δικτάτορα.
Ντοκιμαντέρ
Στη συνέχεια προτείνονται προς θέαση στους αναγνώστες 5 εμβληματικά πλέον για εκείνη την ιστορική περίοδο, ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκαν από το 1974 έως το 2002, από τους σκηνοθέτες Π. Βούλγαρη, Γ. Καβουκίδη, Δ. Μακρή και τους δημοσιογράφους Δ. Παπαναγιώτου και Στ. Κούλογλου.
Στο Β’ μέρος παρουσιάζονται τα πρακτικά της συζήτησης που διεξήχθη πέρυσι (15/11) στη Βουλή προς τιμήν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στα οποία περιέχονται οι ομιλίες του Προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα καθώς και των εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων.
Πρωταγωνιστές
Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται οι απόψεις 7 πρωταγωνιστών του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα οι οποίοι κλήθηκαν να αρθρογραφήσουν για το «δικό τους Πολυτεχνείο» έτσι όπως το βίωσαν και το εγκόλπωσαν στην ψυχή τους στα νιάτα τους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ