Στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η Πανελλήνια Ημερίδα Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων, στην Αίθουσα Τύπου του Καυτανζογλείου Σταδίου, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ελλάδος (ΣΕΚΕ), σε συνεργασία με τα ΚΗΦΗ Νομού Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Τρίτης Ηλικίας η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ενημέρωσαν τους ηλικιωμένους για τον υγιεινό τρόπο ζωής, την πρόληψη και διάφορα θέματα. Επίσης, μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και μίλησαν για τον ρόλο των παππούδων στην ανατροφή τους.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι μοναδικές χειροτεχνίες που έφτιαξαν και παρουσίασαν ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών, από τα ΚΗΦΗ διαφόρων δήμων, τις οποίες θαύμασαν όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση.
Όπως τονίζει, η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στα ΚΗΦΗ, Εμμανουέλα Μαθιουδάκη, «μεγαλώνω δεν σημαίνει αδρανώ. Αποκτώ περισσότερη σοφία, γνώση, υπομονή και θέληση. Όταν αυτή η γνώση μεταλαμπαδεύεται το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό», σημειώνει, αναφερόμενη στις συχνές δράσεις που πραγματοποιούνται.
Η κ. Μαθιουδάκη αναφέρθηκε στον ρόλο και τη σημασία της ύπαρξης των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ). Η ίδια έκανε λόγο για ένα πλαίσιο, πολύ διαφορετικό από εκείνο των γηροκομείων που ενίοτε παρουσιάζει χαρακτηριστικά εγκατάλειψης ή ακόμη και ιδρυματοποίησης.
Σημείωσε ότι στα ΚΗΦΗ «οι ηλικιωμένοι γερνάνε αλλιώς, καθώς οι δομές αυτές προσφέρουν μέχρι το μεσημέρι γυμναστική, ψυχαγωγία και δημιουργικές δραστηριότητες καθώς και επαφή με την νεολαία μέσα από δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με την εκπαίδευση».
Όπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75 ΚΗΦΗ σε όλη τη χώρα ενώ επιδίωξη των Κέντρων είναι να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα ΚΗΦΗ ανά δήμο». Η κ. Μαθιουδάκη υπενθύμισε ότι πολλοί από τους ωφελούμενους των ΚΗΦΗ συμμετείχαν σε δράσεις για τα προσφυγόπουλα καθώς γυναίκες έπλεξαν κασκόλ και σκούφους που προσφέρθηκαν σε διάφορες δομές και κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Όπως επίσης και το Πάσχα όπως συμπληρώνει η κ. Μαθιουδάκη «σε συνεργασία με τα παιδιά των σχολείων, μαζέψαμε σχολικά ήδη και τα πήγαμε σε πρόσφυγες στη Μαλακάσα».
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο στήριξης ενεργειών με στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Κοινωνικών Φορέων και Συλλόγων, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την παροχή υπηρεσιών προς ηλικιωμένους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις που αφορούν στο θεσμό των ΚΗΦΗ, τις διατροφικές ανάγκες στην τρίτη ηλικία, τα οφέλη της γυμναστικής στην υγεία των ηλικιωμένων και την αναγκαιότητα των προληπτικών ελέγχων. Πραγματοποιήθηκαν, άλλωστε, παράλληλες δράσεις για την πρόληψη των πτώσεων, την ενίσχυση της μνήμης, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου και τον ρόλο του πρώτου ανταποκρινόμενου σε περίπτωση ανάγκης.
Πηγή: thesstoday.gr