Μια παλιά ομπρέλα θαλάσσης, κονσέρβες τροφής για γάτες, κάψουλες καφέ, καπάκια, δίχτυα ψαρέματος, σακούλες για μπάζα και παλιές φωτογραφίες, όλα ανακυκλώσιμα υλικά, από χαρτί, γυαλί, μέταλλο και πλαστικό, σε έναν μοναδικό συνδυασμό με εμπνευσμένα σχέδια και δημιουργίες, αποτελούν τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν κοστούμια που έχουν ως οδηγό το «Ταξίδι» στον χρόνο, στην παράδοση και στις μνήμες του παρελθόντος της Θεσσαλονίκης. Ο σύλλογος «Οι φίλοι της Νέας Παραλίας» και ο πολυχώρος Χαμιδιέ-Ισλαχανέ, εγκαινίασαν σήμερα, την πρωτότυπη έκθεση κοστουμιών από υλικά ανακύκλωσης, που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, με τίτλο: «Νέα παραλία νέα πασαρέλα _7», προβάλλοντας τη σημασία της ανακύκλωσης και τη δυναμικότητα της πολυδιάστατης έκφρασης στην τέχνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην πασαρέλα βλέπουμε τα ενδύματα, τα μοντέλα να κινούνται στο χώρο με τη μουσική τον φωτισμό, είναι πολύ εντυπωσιακό, όμως ο κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί τη λεπτομέρεια, δεν μπορεί πολλές φορές να αντιληφθεί το υλικό με το οποίο έχει δημιουργηθεί ένα κοστούμι», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχιτέκτονας και πρόεδρος των «Φίλων Νέας Παραλίας», Πρόδρομος Νικηφορίδης και εξηγεί πως «έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η έκθεση των κοστουμιών των 20 δημιουργών μας, σε αυτό το σημαντικό κτήριο του οθωμανικού ορφανοτροφείου Ισλαχανέ, καθώς ο κόσμος θα έρθει εδώ, θα  τα ακουμπήσει, θα δει από κοντά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Όπως μια σπασμένη ομπρέλα θαλάσσης, αντιπυρικά μανταλάκια, που αποτελούσαν αντικείμενο της καθημερινότητάς μας κατά την πανδημία και κονσέρβες τροφής που αποτελούν την πρώτη ύλη για τις δημιουργίες».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο των εργαστηρίων της Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων «Χαμιδιέ», που κατασκευάστηκε το 1902 και αποτελούσε τμήμα του οθωμανικού ορφανοτροφείου Ισλαχανέ. Από το 1992 το κτήριο μαζί με τον εξοπλισμό του, χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο». Σήμερα, ο Πολυχώρος πολιτισμού «Χαμιδιέ-Ισλαχανέ» διαθέτει έκθεση που αφορά την ιστορία του μνημείου, καθώς και της ευρύτερης ιστορικής περιοχής των ανατολικών τειχών και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, όπως η συγκεκριμένη έκθεση 31 κοστουμιών των «Φίλων της Νέας Παραλίας».   

«Είναι ωραίο να γνωρίσει ο κόσμος αυτό το σημαντικό κτήριο τον πολυχώρο Χαμιδιέ- Ισλαχανέ, που είναι μέσα στον αστικό ιστό, σε μια ιδιαίτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μια περιοχή η οποία έχει μείνει ανέγγιχτη τα τελευταία 100 χρόνια, είναι ένας πολύτιμος θύλακας της Θεσσαλονίκης και θέλαμε να οδηγήσουμε πολλούς ανθρώπους στο εσωτερικό του σε ένα μουσείο που ταυτόχρονα θαυμάσει τα ενδύματα τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στα εκθέματα του οθωμανικού μηχανουργείου», επισήμανε ο κ Νικηφοριδης.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω δημιουργήσει το φόρεμα “Ταξίδι στο παρελθόν”, χρησιμοποίησα ένα παλιό σεντόνι και παλιές φωτογραφίες, όλες ήταν από ένα παλαιοπωλείο και έχουν στο πίσω μέρος αφιερώσεις. Ήταν πολύ συγκινητικό όσο το έφτιαχνα και νομίζω έχει αποτυπωθεί το θέμα έτσι όπως ακριβώς ήθελα στο έργο μου. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία καθώς, στο συγκεκριμένο χώρο, ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά τα έργα, αλλά και να επισκεφθεί αυτόν τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό μουσειακό κτήριο», υπογράμμισε η δημιουργός, Σοφία Γεωργιάδου. Η Γεωργία Σταυρίδου τόνισε «είμαι ερασιτέχνης δημιουργός δύο φορεμάτων, χρησιμοποίησα πλαστικό διάφανο τραπεζομάντιλο, καθρέφτες που κόλλησα πάνω, αλυσίδες. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω και είμαι πολύ χαρούμενη».  

Οι επισκέπτες της έκθεσης απολαμβάνουν ένα ξεχωριστό ταξίδι στην ομορφιά, στην αρμονία και στις καλλιτεχνικές δημιουργίες που μετατρέπουν άχρηστα υλικά σε έργα τέχνης αλλά και ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο της Θεσσαλονίκης, που όπως σημειώνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, είναι πλημμυρισμένο  από τις φωνές των μαθητών, τις  μυρωδιές από το ξυλουργείο, το μηχανουργείο, το χυτήριο και το σιδηρουργείο της Σχολής Χαμιδιέ. Το επόμενο θέμα, όπως ανακοίνωσαν οι φίλοι της Νέας Παραλίας, θα είναι “BLACK OR WHITE” και η καθιερωμένη πασαρέλα θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης