Το Studio Κυψέλης φιλοξενεί την παράσταση «Το τυχάρπαστο κοράκι» του Vincent Dowling από το Σάββατο 13 Μαΐου 2017.

Λίγα λόγια για το έργο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξέρουμε πολύ λίγα για τον Σαίξπηρ ως άνθρωπο. Με το «Τυχάρπαστο Κοράκι»
ο Vincent Dowling καταδύεται δημιουργικά μέσα σε ερωτηματικά που υπάρχουν από αιώνες για την προσωπική ζωή του Βάρδου. Αυτό το δράμα-κωμωδία εστιάζει στη Σουζάννα Σαίξπηρ- Χωλλ, την κόρη του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, και στον Ρίτσαρντ Μπέρμπαιητζ, τον σπουδαιότερο Ελισαβετιανό ηθοποιό.

Η πλοκή, τοποθετημένη στο 1616, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζει τη Σουζάννα να επισκέπτεται τον Μπέρμπαιητζ στο δημιούργημα του Σαίξπηρ, το θέατρο Γκλόουμπ, για να μάθει για τον πατέρα της. Ο Βάρδος πέρασε λίγο χρόνο με την οικογένειά του, εγκαταλείποντάς τους, όταν η Σουζάννα ήταν ακόμα παιδί. Ένιωσε παραμελημένη και υπέφερε από την απουσία του… όμως απολάμβανε την τιμή να είναι η κόρη του διάσημου συγγραφέα αλλά και την οικονομική επιτυχία. Αισθανόταν όμως οδύνη για την απουσία του πατέρα από τη ζωή της και ψάχνει να τον βρει εκεί που παραμένει ακόμα ολοζώντανος, μέσα στα έργα του.

Τελικά η Σουζάννα μαθαίνει να ακούει όχι μόνο τη φωνή του πατέρα της αλλά και της ανθρωπότητας στα περίφημα θεατρικά του λόγια, όπως συμβαίνει με τον κάθε θεατή της τέχνης του στους αιώνες.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση στην ιδιοφυΐα του Σαίξπηρ. Ο τίτλος του έργου προέρχεται από μια κριτική που του έκανε ο Ρόμπερτ Γκρην το 1592, όπου τον περιγράφει αρνητικά σαν «τυχάρπαστο κοράκι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο μας, στο οποίο προσθέσαμε τραγούδια του Σαίξπηρ στην αυθεντική τους μουσική, διαρκεί δύο ώρες μαζί με το διάλειμμα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
 

O Vincent Dowling (1929-2013) ήταν για 27 χρόνια διευθυντής του Abbey Theatre (Εθνικού Θεάτρου της Ιρλανδίας). Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής, διευθυντής του Πειραματικού Θεάτρου, ένας από τους πρωταγωνιστές, διευθυντής και πρόεδρος του Συμβουλίου του Abbey Theatre. Οργάνωσε την πρώτη επίσκεψη του Abbey στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας και έφερε το περίφημο Ρώσικο Θέατρο στο Δουβλίνο. Οργάνωσε και σκηνοθέτησε σε μεγάλες πόλεις και Πανεπιστήμια των ΗΠΑ την πρώτη και επιτυχημένη περιοδεία του Abbey για τα 55 χρόνια του έργου «Το Λεβεντόπαιδο του Δυτικού Κόσμου»
του Σινγκ.

 Έπαιξε και σκηνοθέτησε στις ΗΠΑ, Παρίσι, Φλωρεντία, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και ήταν σκηνοθέτης, παραγωγός και δάσκαλος στα καλύτερα από τα περιφερειακά θέατρα των ΗΠΑ. Για 20 χρόνια στην Ιρλανδία αλλά και στις ΗΠΑ ήταν γνωστός ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός. Ήταν επισκέπτης καθηγητής σε αρκετά Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και παραγωγός του The Great Lakes Shakespeare Festival στο Ohio (1976-84).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί δημιούργησε την πρώτη παραγωγή του «The Adventures of Nicholas Nickleby», διάρκεια 8 ½ ωρών με την Royal Shakespeare Company στο Cleveland και το Chicago. Αν και αφοσιωμένος Δημοκρατικός, έδωσε σόλο παράσταση τρεις φορές στον Λευκό Οίκο κατά την προεδρεία Ρήγκαν. Τη δεκαετία του ’90, ίδρυσε το Miniature Theatre στο Chester (MTC).

 Αποσύρθηκε από το MTC το 2008 και έκανε την Vincent Dowling Theatre Company, σκηνοθετώντας το «The Rivalry» του Norman Corwin, σε εθνικό τουρ και στη Νέα Υόρκη. Έχει λάβει 5 τιμητικά Doctorates, ένα Phi Beta Kappa και πολλά άλλα Βραβεία. Έχει εκδώσει έργα του σαν συγγραφέας, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Το 2001, δημοσίευσε τον πρώτο τόμο από τα απομνημονεύματά του.

Το έργο του «The Upstart Crow» παίχτηκε με εξαιρετικές κριτικές. Έκανε επίσης διασκευή και παραγωγή του «Βυσσινόκηπου» και της «Λυσιστράτης».

Αφιλοκερδής προσφορά των παρακάτω συντελεστών:

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Ρίτσου
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Ρίτσου
Μουσική: James Van Kollenburg (διασκευή των τραγουδιών του Σαίξπηρ για πιάνο)
Παραγωγή (αφιλοκερδής προσφορά): ΣΚΗΝΗ ΕΛΙΚΩΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Προβολή-επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Ηθοποιοί:
Κωνσταντίνα Ρίτσου: ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΠΕΡΜΠΑΙΗΤΖ
Ιώ Ανδριανάτου: ΣΟΥΖΑΝΝΑ ΣΑΙΞΠΗΡ
Γιώργος Λιβανός: ΤΟΜΑΣ, ΡΙΧΑΡΔΟΣ Γ, ΟΘΕΛΛΟΣ
Σοφία Μπεράτη: τραγούδια Σαίξπηρ

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
 

Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στις 20.30
Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στις 20.30
Σάββατο 27 Μαΐου 2017 στις 20.30
Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στις 20.30

Τιμές εισιτηρίων:

Ελεύθερη είσοδος (απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων)

Για κρατήσεις θέσεων: 210 88 19571 και 693 4051093

Studio Κυψέλης (Σπετσοπούλας 9, Κυψέλη)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης