Το Σπιρτόκουτο, βασισμένο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, μεταμορφώνεται σε μιούζικαλ στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νιάρρου. Ένα μικροαστικό διαμέρισμα που στενάζει. Μια τηλεόραση που παίζει αδιάκοπα. Τσιγάρα και φραπές. Το λαϊκό άσμα ενός πατέρα καφετζή, η ταραγμένη φωνή μιας μάνας. Το ρυθμικό παραλήρημα ενός σεξιστή γιου, η άρια του κουνιάδου.

Το οικογενειακό σφαγείο, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη, ιδιοκτήτη καφετέριας, δεν αργεί να συμβεί. Mέσα σε μια Κυριακή του Αυγούστου όλα τινάζονται στον αέρα. Η βία ανεβάζει ρυθμούς, τα πρόσωπα μπαινοβγαίνουν στο «σπιρτόκουτο» με τα τραγούδια και τις μελωδίες τους. Η σύζυγος Μαρία, τα παιδιά, όλοι εναντίον όλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική οικογένεια παραμένει η ίδια, είκοσι χρόνια μετά, σε ένα πολλαπλών στοιχείων μουσικό υπερθέαμα. Πώς μπορεί το «Σπιρτόκουτο» να μεταμορφωθεί σε μιούζικαλ; Εννέα μουσικοί, έντεκα ερμηνευτές και πλήθος άλλων συντελεστών αποτυπώνουν την πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας και, με οδηγό το πρωτότυπο μουσικό έργο των Γιάννη Νιάρρου και Αλέξανδρου Λιβιτσάνου, μας παρουσιάζουν μια καινούρια.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Στέγη για την παράσταση, ο Γιάννης Οικονομίδης είπε: «Το θέμα ήταν πώς να τραγουδηθεί η ιστορία του “Σπιρτόκουτου”. Ήταν σίγουρα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Το σημαντικότερο είναι πως προ εικοσαετίας δημιούργησα το “Σπιρτόκουτο” σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, το ίδιο συνέβη και τώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάννης Νιάρρος παρατήρησε: «Δεν θέλαμε περφόρμανς, αλλά ένα ελληνικό ρεαλιστικό μιούζικαλ με ποιητική διάσταση. Φίλοι και συνδημιουργοί μαζί. Και νταλκάς, και γλυκά, και σεξισμός, μέσα από διαφορετικές μουσικές επιλογές».

Ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος εξήγησε από την πλευρά του πώς δούλεψε με τον Νιάρρο μέσα στην καραντίνα, ενώ ο Γιάννης Αναστασάκης υπογράμμισε πώς από την πρώτη συνάντηση υπήρξε πολύ καλή επικοινωνία κι ότι ελπίζει η ίδια επικοινωνία να λειτουργήσει με το κοινό.

Η Αγορίτσα Οικονόμου θεωρεί πως η παράσταση και η προετοιμασία της ήταν σαν δώρο που έρχεται μια φορά τα δέκα χρόνια. Εκπροσωπώντας τη Στέγη, η Αφροδίτη Παναγιωτάτου επισήμανε: «Θα είμαστε πάντα περήφανοι με την παραγωγή και το χτίσιμο της ομάδας. Όσο για τη μουσική ποικιλία, περιέχει από τζαζ και καψουροτράγουδα μέχρι πολυφωνικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Σπιρτόκουτο» (Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, 2003) είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Οικονομίδη (σκηνοθεσία και σενάριο). Το σενάριο διαμορφώθηκε στις πρόβες -που κράτησαν πάνω από επτά μήνες- με την καθοριστική συμβολή των ίδιων των ηθοποιών στη συγγραφή του (Ερρίκος Λίτσης, Ελένη Κοκκίδου, Κώστας Ξυκομηνός, Γιάννης Βουλγαράκης, Ιωάννα Ιβανούδη, Σταύρος Γιαγκούλης, Αγγελική Παπούλια και Σεραφίτα Γρηγοριάδου).

Η ταινία βγήκε πριν από είκοσι χρόνια στους κινηματογράφους. Το «Σπιρτόκουτο» στην Κεντρική Σκηνή σηματοδοτεί την πρώτη σκηνοθετική δουλειά στη Στέγη, του ηθοποιού Γιάννη Νιάρρου, ο οποίος έχει τιμηθεί με το θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν» (2018) για την ερμηνεία του στο έργο «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη, στο Εθνικό Θέατρο. Το πρώτο πανδημικό lockdown βρήκε τον Γιάννη Νιάρρο και τον συνθέτη Αλέξανδρο Λιβιτσάνο να επιχειρούν να φέρουν σε επαφή τον κόσμο του «Σπιρτόκουτου» με αυτόν του μιούζικαλ.

Οι παραστάσεις στις 3, 21 και 22 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal. Θα συμπεριλαμβάνουν διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και ελληνικό υπερτιτλισμό για κωφά και βαρήκοα άτομα, καθώς και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νιάρρος

Σκηνικά: Εύα Γουλάκου

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική Διεύθυνση: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος

Μουσική: Γιάννης Νιάρρος, Αλέξανδρος Λιβιτσάνος

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Χορογραφία: Γιώτα Καλλιμάνη

Παίζουν: Ηθοποιοί – Ερμηνευτές: Γιάννης Αναστασάκης, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάριος Σαραντίδης, Γιώργος Κατσής, Αποστόλης Ψυχράμης, Νάνσυ Σιδέρη, Δάφνη Δαυίδ, Βασίλης Δημακόπουλος, Δανάη Μουτσοπούλου, Eλένη Μπούκλη, Θεοδοσία Σαββάκη. Οι μουσικοί: Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Δημήτρης Κλώνης (ντραμς), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (πλήκτρα), Γιώργος Μπουλντής (μπάσο), Σπύρος Νίκας (σαξόφωνο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Kώστας Σαπούνης (τρομπέτα), Δημήτρης Στασινός (κιθάρα).  

Διάρκεια: 105 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 7, 15, 20, 28 ευρώ. Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα 12, 16, 22 ευρώ, Παρέα 10+ άτομα 11, 14, 20 ευρώ, Κάτοικος Γειτονιάς 7 ευρώ, Ανεργίας, ΑμεΑ 5 ευρώ, Συνοδός ΑμεΑ 10 ευρώ.

 Διάρκεια Παραστάσεων: Από Παρασκευή 11 Νοεμβρίου έως Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου.

 Σενάριο: Γιάννης Οικονομίδης

 Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στο tickets.onassis.org, Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@onassis.org, Κρατήσεις θέσεων ΑμεΑ: 213 017 8036 & infotickets@onassis.org

 Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη έως Κυριακή στις 20:30

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Στυλιανίδη, Ισαβέλλα Κασιμάτη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης