Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εν μέσω αυτής της ιδιαίτερης συγκυρίας και ανταποκρινόμενο στην ανάγκη εφαρμογής νέων τρόπων επικοινωνίας και συνεργασίας, επιθυμεί να συνδράμει και να ενισχύσει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων στο έργο που επιτελούν όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών.
Σε συνέχεια, λοιπόν, της 2ης χρονιάς επιτυχημένης περιοδείας του σε περισσότερες από 230 σχολικές μονάδες πέντε περιφερειών της χώρας, την οποία παρακολούθησαν περίπου 10000 μαθητές και η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έχει προχωρήσει στην παραγωγή ψηφιακού υλικού εμπνευσμένου από τα αντίστοιχα προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το υλικό αυτό τίθεται στη διάθεση των εκπαιδευτικών και τωνμαθητών, ώστε να αξιοποιηθεί ως μέρος των δημιουργικών δραστηριοτήτων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επανασχεδιάστηκε σε ψηφιακή μορφή με οπτικοακουστικό υλικό το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στη Γη της Ελευθερίας», που βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.Το πρόγραμμασχεδιάστηκε από τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ράπτη σε συνεργασία με τη θεατροπαιδαγωγό Ιωάννα Λιούτσια.
Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προορίζεται το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με το βλέμμα του άλλου», το οποίο σχεδιάστηκε από την σκηνοθέτη, Έλλη Μερκούρη σε συνεργασία με την θεατροπαιδαγωγό Έλλη Κατωδρύτου. Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από το διήγημα «Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ, του Μεξ» του Λουίς Σεπούλβεδα.
Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.
«Στη Γη της Ελευθερίας»
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Μάνη, 1826. Στην κακοτράχαλη μα όμορφη Μάνη, η επανάσταση έχει πια τελειώσει και οι Λύκοι – κάτοικοι της περιοχής απολαμβάνουν πλέον την ελευθερία τους. Σύντομα, φτάνει στον τόπο τους ο Περικλής, ένας σκύλος που κατάφερε να διαφύγει από το στενά πολιορκημένο Μεσολόγγι. Ζητάει άσυλο στη Μάνη κι ελπίζει πως θα καταφέρει να φέρει και τους φίλους του στον τόπο αυτό όπου ο πόλεμος έχει σταματήσει. Τώρα, μένει οι Λύκοι να αποφασίσουν εάν θα βοηθήσουν τον Περικλή και τους άλλους Σκύλους στην προσπάθειά τους να ζήσουν σε έναν τόπο ειρηνικό.
Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος και με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής επανάστασης του 1821 και της επακόλουθης απελευθέρωσης, τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν «δύσκολα» θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης
Θεατροπαιδαγωγός: Ιωάννα Λιούτσια
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Κούτση
Παίζουν: Ηλέκτρα Γωνιάδου, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Γεώργιος Σοφικίτης
«Με το βλέμμα του άλλου»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μιξ, Μαξ και Μεξ λέγονται οι τρεις ήρωες της ιστορίας, που δεν είναι άλλοι από μια γάτα, ένα αγόρι και ένα ποντίκι. Όταν η γάτα άρχισε να γερνάει, κάποια στιγμή τυφλώθηκε. Μέχρι που συνάντησε ένα ποντίκι. Μέσα από τις περιγραφές του, έγινε “τα μάτια της γάτας” και συνδέθηκαν έτσι με μια βαθιά φιλία. Μια τυφλή γάτα μεένα αδύναμο ποντίκι μπορούν να πετύχουν το ακατόρθωτο;
Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, αλλά και αξιοποιώντας άλλες μορφές τέχνης όπως το Body Music, που είναι η δημιουργία μουσικής με την αποκλειστική χρήση του ανθρώπινου σώματος και το Visual Vernacular, το οποίο περιέχει στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας προσεγγίζονται ζητήματα όπως η αμφισβήτηση κοινωνικών προκαταλήψεων και συμβάσεων, η αξία της φιλίας, η σημασία της ταυτότητας και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Ζητήματα που αφορούν τους εφήβους.
Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
Θεατροπαιδαγωγός: Έλλη Κατωδρύτου
Οργάνωση Παραγωγής: Φωτεινή Τσακίρη
Παίζουν: Φιλία Κανελλοπούλου, Ζωή Κουσάνα, Αρμάν-Εδουάρδος Μενετιάν