Αφιερωμένη στον Διονύσιο Σολωμό και στο πιο φημισμένο ποίημά του, τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», είναι αφιερωμένη η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας που αποτελεί και την επίσημη συμμετοχή του θεατρικού φορέα του Δήμου Καβάλας στον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Την ίδια ώρα, η παράσταση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» – 158 στροφές, αποτελεί και την πρώτη δουλειά του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας που παρουσιάζεται εν μέσω πανδημίας, ένα γεγονός που για τους ανθρώπους της τοπικής θεατρικής σκηνής σηματοδοτεί και μια νέα καλλιτεχνική έναρξη.
Η παράσταση αυτή, που πραγματοποιήθηκε κάτω από όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας, έχει ήδη βιντεοσκοπηθεί ώστε να παρουσιαστεί διαδικτυακά. Ωστόσο, πρόθεση της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ είναι εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιστρέψουν να παρουσιαστεί ζωντανά επί σκηνής σε μια άμεση επικοινωνία με το θεατρόφιλο κοινό της πόλης.
Οι άνθρωποι της παραγωγής, την οποία σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ και του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης και φωτογράφισε ο καταξιωμένος Καβαλιώτης φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης, βρέθηκαν στο 1ο δημοτικό σχολείο, στη χερσόνησο της Παναγίας, στην «καρδιά» της παλιάς πόλης, μέσα σε ένα ιστορικό κτίριο που τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό, βουβό αλλά με μια εντυπωσιακή θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Οι συντελεστές της παράστασης άνοιξαν το σχολείο, κάθισαν στα θρανία του, έτρεξαν στους διαδρόμους του και στο προαύλιό του, διάβασαν προσεκτικά, προσπάθησαν να απαγγείλουν από στήθους τους πρώτους στίχους, τα νεανικά γυμνάσματα, τα επιγράμματα, τα σατιρικά ποιήματα. Μελέτησαν την ετοιμασία του μεγάλου αυτού έργου και κατέληξαν στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», στις 158 στροφές του, σε αυτό το εμπνευσμένο, πηγαίο, ορμητικό και νεανικό ποίημα που έγραψε μέσα σε ένα μήνα, τον Μάη του 1823, ο 25χρονος Διονύσιος Σολωμός, όταν εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του, σαν γνώριμη από καιρό, η μορφή της Ελευθερίας.
Οι δοκιμές και οι πρόβες κινηματογραφήθηκαν και θα παρουσιαστούν σαν ένα είδος «ντοκιμαντέρ εργασίας», σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι ένα συνοπτικό χρονολόγιο του Σολωμού, που μιλάει για τη ζωή και το έργο του, διανθισμένο με κάποια από τα πρώτα ποιήματά του και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του. Το δεύτερο και κυρίως μέρος είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», εκεί όπου οδηγούν τον αναγνώστη τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που λανθάνουν στις 158 στροφές του, οι μαύρες μέρες της σκλαβιάς, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η μάχη των Δερβενακίων, η πολιορκία του Μεσολογγίου, τα πολεμικά επεισόδια στη θάλασσα, ο απαγχονισμός του Πατριάρχη και τέλος οι εκκλήσεις σε Έλληνες και Ευρωπαίους για το αίσιο τέλος της Επανάστασης του ’21.
Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άρης Νινίκας, Δέσποινα Παπάζογλου, Στεφανία Χονδράκη και ο μικρός Φώτιος Ευαγγελίδης. Επίσης, συμμετέχουν οι μαθητές του 7ου δημοτικού σχολείου Καβάλας: Κλεονίκη Βαμβακίδου, Ελπίδα Ευαγγελίδου, Ειρήνη Καζαντζίδου, Κωνσταντίνος Κογκαλίδης, Ελένη Κογκαλίδου, Ηλιάννα Παρδαλίδου, Μελίνα Ρετζέπη και Χάρης Τσίκληρας.
Επί σκηνής βρίσκονται οι μουσικοί Δημήτρης Κυραναστάσης και Στέφανος Παρασκευάς, ενώ στη σκηνοθεσία video project βρίσκεται ο Γιάννης Καραπιπερίδης.