Τον «Φάουστ», ένα από τα σημαντικότερα έργα του σπουδαιότερου εκπροσώπου των γερμανικών γραμμάτων, του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, παρουσιάζει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) στο πλαίσιο του 2ου κύκλου τηλεδιαλέξεων για την κλασική και σύγχρονη δραματουργία με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ». Εισηγητής στην τηλεδιάλεξη είναι ο Δρ. Γεώργιος Κράιας, ακαδημαϊκός, φιλόλογος, θεατρολόγος και συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» του εν λόγω Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Η τηλεδιάλεξη είναι ανοικτή για ελεύθερη διαδικτυακή παρακολούθηση από όλους, όσοι συνδεθούν με τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek
Έργο τολμηρό και ρηξικέλευθο για τη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, ο «Φάουστ» πραγματεύεται την αντιφατικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Με επίκεντρο τον μύθο του ανθρώπου (εν προκειμένω του Φάουστ) που πούλησε τη ψυχή του στον διάβολο (τον Μεφιστοφελή στο έργο) με αντάλλαγμα να λάβει πίσω τη χαμένη του νιότη, το έργο αναδεικνύει τις σπαρακτικές εκφάνσεις της ανθρώπινης φύσης, την πνευματικότητα, αλλά και τη ζωώδη πλευρά της. Με συνοδό τον Μεφιστοφελή, ο Φάουστ εμπλέκεται σε σκοτεινές και καταστροφικές πράξεις, με αποκορύφωμα τον θάνατο της νεαρής Μαργαρίτας, την οποία οδήγησε σε έναν έρωτα με τραγικό τέλος. Στο έργο αναμετρώνται το Καλό και το Κακό μέσα από τα ανθρώπινα πάθη (έρωτας, αγάπη, φιλία, δόξα, πόνος) και αναδεικνύεται η ανικανοποίητη φύση του ανθρώπου, με χαρακτηριστική την έναρξη του πρώτου μονολόγου του Φάουστ: «Αχ! σπούδασα φιλοσοφία / και νομική και ιατρική / και αλί μου και θεολογία / με κόπο και μ’ επιμονή· / και να ‘μαι ‘δω με τόσα φώτα / εγώ μωρός, όσο και πρώτα!» (μτφ. Κ. Χατζόπουλος).
Ο Κύκλος τηλεδιαλέξεων «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», ο οποίος πραγματοποιείται μεταξύ 2 Νοεμβρίου 2020 και 10 Μαΐου 2021, επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους.
Ο εισηγητής, Δρ. Γεώργιος Κράιας, αναλύει δραματολογικά το κάθε έργο, πλαισιώνει την ανάλυση με προβολή αποσπασμάτων, όπου αυτό είναι δυνατόν, και ακολουθεί συζήτηση με τους τηλε-συμμετέχοντες, προκειμένου η ανάγνωση του έργου ή η θεατρική τους παράσταση να μην αποτελεί πλέον ένα δυσερμήνευτο αίνιγμα.