Η Μπέτυ Αρβανίτη, μία από τις ομορφότερες πρωταγωνίστριες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα στις 4 Αυγούστου 1939, διαγράφει μία αξιοσημείωτη διαδρομή στον χώρο του θεάτρου, με σημαντικούς ρόλους του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Στον κινηματογράφο διακρίθηκε τόσο στο δράμα («Ιστορία μιας ζωής»), όσο και στην κωμωδία («Νύχτα Γάμου») και το μιούζικαλ («Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας»).

Η Ελισάβετ (Μπέτυ) Αρβανίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή του Πέλου Κατσέλη και το 1962 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο. Το 1987 ίδρυσε τη θεατρική εταιρεία «Πράξη», όπου έκανε πράξη τα καλλιτεχνικά της όνειρα. Στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, στην Κυψέλη, έχει ανεβάσει έργα συγγραφέων όπως οι Ίψεν, Πιραντέλο, Πίντερ, Στρίντμπεργκ, Έικμπορν, Τσέχοφ, Ντίρενματ και Ζενέ κι έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Στάθης Λιβαθηνός, ο Νίκος Μαστοράκης, ο Τάσος Μπαντής, η Νικαίτη Κοντούρη και ο Βίκτωρ Αρδίττης.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1965 με τέσσερις ταινίες. Για μία δεκαετία υπήρξε από τις πρωταγωνίστριες της Φίνος Φιλμ. Ο κύκλος της ξεκίνησε κι έκλεισε με σκηνοθέτη τον Γιάννη Δαλιανίδη στις ταινίες του «Ιστορία μιας ζωής» (1965) και «Ο Τρομοκράτης».


Ενδιάμεσα πρωταγωνίστησε δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα στις κωμωδίες «Κάτι κουρασμένα παλληκάρια» (1967) και «Ο φαντασμένος» (1973). Στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «Νύχτα Γάμου» (1967), συμπρωταγωνίστησε με τον Φαίδωνα Γεωργίτση, υποδυόμενοι το παντρεμένο ζευγάρι, όντας παντρεμένοι και στην πραγματική τους ζωή εκείνη την εποχή, με κουμπάρο στον γάμο τους τον Γιάννη Δαλιανίδη.

Εκτός από τη Φίνος Φιλμ, έλαβε μέρος σε παραγωγές άλλων εταιρειών και σε ταινίες που θεωρήθηκαν καλλιτεχνικές επιτυχίες στην εποχή τους: «Η 7η ημέρα της Δημιουργίας» του Βασίλη Γεωργιάδη (1966), «Ανοιχτή επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (1968), «Όστρια το τέλος του παιχνιδιού» του Ανδρέα Θωμόπουλου (1984) και «Κουράστηκα να Σκοτώνω τους Αγαπητικούς σου» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2002).

Μετά τον κινηματογράφο, ήρθε η εποχή της τηλεόρασης και η Μπέτυ Αρβανίτη πέρασε με άνεση και επιτυχία στο νέο μέσο, μέσα από σειρές όπως «Γιούγκερμαν» (1976), «Γαλήνη» (1976) και «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» (1979), βασισμένες σε μεγάλα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το 1977 έπαιξε στη σειρά του BBC «Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;» («Who Pays the Ferryman?»), τη μουσική της οποίας έγραψε ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Προσωπική ζωή

Στην ιδιωτική της ζωή, σε νεαρή ηλικία απέκτησε τον γιο της Αλέξη από τον γάμο της με τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη. Ο δεύτερος γάμος της με τον Φαίδωνα Γεωργίτση επίσης δεν κράτησε πολύ,
 ενώ εδώ και αρκετά χρόνια είναι παντρεμένη με τον πολιτικό μηχανικό και θεατρικό παραγωγό Βασίλη Πουλαντζά.