Με τη δέκατη έκτη Ραψωδία, ολοκληρώνονται την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, οι νέες μεταδόσεις της τρέχουσας εβδομάδας, για το θεατροποιημένο ακρόαμα της Ομηρικής Οδύσσειας, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθεσία Έφης Δρόσου και τη συμμετοχή τριάντα οκτώ ηθοποιών του ΚΘΒΕ.

Ανατρέξτε στην ιστοσελίδα (www.ntng.gr) και τα podcast του Κρατικού Θεάτρου και παρακολουθήσετε την απάντηση του Οδυσσέα όταν ο ζητιάνος Ίρος τον προκαλεί στη μονομαχία που στήνεται απ’ τον Αντίνοο, αλλά και την Πηνελόπη να δίνει ελπίδες στους μνηστήρες αποσπώντας τους ευφυώς δώρα.

Περίληψη

Ὀδυσσέως καὶ Ἴρου πυγμὴ

Στο παλάτι μπήκε ο ζητιάνος Ίρος. Είπε στον μεταμφιεσμένο Οδυσσέα να φύγει, για να μην αναγκαστεί ο ίδιος να τον διώξει. Ο Αντίνοος, όταν άκουσε ότι μαλώνουν οι δυο «ζητιάνοι», ξέσπασε σε γέλια και τους παρότρυνε να παλέψουν. Πρόσφερε μάλιστα και έπαθλο σε όποιον νικήσει. Η Αθηνά έδωσε τη δύναμη στον Οδυσσέα να ξαπλώσει τον Ίρο καταγής με ένα μόνο χτύπημα. Οι μνηστήρες το διασκέδασαν και δώσανε στον Οδυσσέα να φάει και να πιεί. Ο μεταμφιεσμένος Οδυσσέας βρέθηκε κοντά στον Αμφίνομο. Τον συμβούλεψε να φύγει από το παλάτι αλλά αυτός, με σκυμμένο το κεφάλι, ξανακάθισε στη θέση του. Στο μεταξύ, η θεά Αθηνά έβαλε στο μυαλό της Πηνελόπης να παρουσιαστεί μπροστά στους μνηστήρες. Μάλιστα, τη βύθισε σε ύπνο χαρίζοντας της ομορφιά και χάρη, για να είναι ακόμα πιο ποθητή. Όταν εμφανίστηκε μπροστά τους, όλοι λαχτάρησαν να βρεθούν μαζί της. Εκείνη πλησίασε τον Τηλέμαχο και τον επέπληξε που επέτρεψε να συμβεί μια τέτοια πάλη μέσα στο παλάτι. Έπειτα, ανακοίνωσε στους μνηστήρες, ότι ο Οδυσσέας της είχε ζητήσει να ξαναπαντρευτεί, αν εκείνος δεν γυρίσει, μέχρι ο γιος τους να βγάλει τρίχες στο πρόσωπο. Στη συνέχεια, τους παρότρυνε αντί να σπαταλούν το ξένο βιός να ασχοληθούν με τα δώρα που θα της κάνουν για να την κερδίσουν. Ο Οδυσσέας χάρηκε με την εξυπνάδα της γυναίκας του. Έπειτα, ανέλαβε αυτός τους πυροστάτες και έδιωξε τις δούλες που του μίλησαν με άσχημο τρόπο. Ο Ευρύμαχος προσέβαλε τον Οδυσσέα και αυτός δεν δίστασε να τον προκαλέσει. Ο Τηλέμαχος ζήτησε από τους μνηστήρες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και όλοι θαύμασαν το κουράγιο του νέου. Ο Αμφίνομος παρότρυνε και τους υπόλοιπους να αποχωρήσουν και αφού τελείωσαν το κρασί τους έφυγαν για τα σπίτια τους.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία- Συντονισμός:Έφη Δρόσου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση,Ηχογράφηση, Μοντάζ και Μίξη ήχου: Διονύσης Κωνσταντινίδης
Μουσικοί: Κική Κριμιτζά (κλασική κιθάρα), Διονύσης Κωνσταντινίδης (πλήκτρα, ακουστική κιθάρα, συνθεσάιζερ, programming)
Φωτογραφικά εξώφυλλα: Τάσος Θώμογλου
Γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη

Διανομή
Αφήγηση: Γιάννης Παλαμιώτης
Αρναίος- Ίρος: Νίκος Μήλιας
Οδυσσέας: Στέργιος Τζαφέρης
Τηλέμαχος: Βασίλης Τρυφουλτσάνης
Μνηστήρας Α’: Τέλης Ζαχαράκης
Μνηστήρας Β’: Βασίλης Παπαδόπουλος
Αντίνοος: Χρήστος Μαστρογιαννίδης
Αμφίνομος: Τέλης Ζαχαράκης