Δύο σημαντικοί χώροι πολιτισμού στην Πάτρα, το ιστορικό δημοτικό θέατρο «Απόλλων» και το σύγχρονο «Εργοστάσιο Τέχνης – Θάνος Μικρούτσικος», που έχουν πληγωθεί από το πέρασμα του χρόνου και τους σεισμούς, πρόκειται να αποκτήσουν και πάλι ζωή, μέσω των εργασιών ανακαίνισης και αποκατάστασης που έχουν προγραμματιστεί.
Έτσι λοιπόν σε λίγο καιρό η Πάτρα θα διαθέτει δύο σημαντικά θέατρα, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες κ.α., ενώ παράλληλα εκφράζεται η ελπίδα ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών θα έχει τελειώσει και η πανδημία, επιτρέποντας την πλήρη λειτουργία των δύο θεατρικών σκηνών με την παρουσία θεατών.
Το Δημοτικό Θέατρο
Ειδικότερα, όσον αφορά το δημοτικό θέατρο «Απόλλων» υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες η ένταξη του έργου αποκατάστασης, ύψους περίπου 13 εκατομμυρίων ευρώ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στο σχέδιο για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη του δήμου Πατρέων.
Το έργο, σύμφωνα με τον δήμο, «μπαίνει επιτέλους, έπειτα από πολύχρονα γραφειοκρατικά εμπόδια, στη φάση υλοποίησής του, ώστε ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία της πόλης, να ανακτήσει την παλιά του αίγλη».
Μάλιστα, το πρώτο σημαντικό βήμα είχε γίνει στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, είχαν υπογράψει προγραμματική σύμβαση, βάσει της οποίας, το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει την υλοποίηση λειτουργικής αποκατάστασης του θεάτρου.
Παράλληλα, η περιφέρεια χρηματοδοτεί με περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ το έργο, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος, ενώ ο δήμος Πατρέων, ως κύριος του έργου, θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια προς τον φορέα υλοποίησης για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των εργασιών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού έργου, Χρήστος Κορδάς, «το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει τα έργα ανακαίνισης του δημοτικού θεάτρου, καθώς και σε ένα τμήμα του γειτονικού μεγάρου Λόγου και Τέχνης, ώστε να ενοποιηθούν ορισμένες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση του ισογείου του μεγάρου για την λειτουργία φουαγιέ».
Επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «ουσιαστικές εργασίες στο δημοτικό θέατρο έχουν να γίνουν από το 1970, ενώ έχουμε φτιάξει τις προσόψεις οι οποίες όμως χρειάζονται συντήρηση».
Αναλυτικότερα, στόχος των εργασιών έργου είναι η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του θεάτρου «Απόλλων», επιφάνειας περίπου 2.133 τ.μ., κυρίως ως ενεργή θεατρική σκηνή της πόλης και δευτερευόντως ως χώρος συναυλιών ή μουσική σκηνή. Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του θεάτρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο που προστατεύεται.
Στις επεμβάσεις αποκατάστασης περιλαμβάνεται η συντήρηση του θεάτρου, η τυχόν ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ο εκσυγχρονισμός του, με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, σκηνή, νέα καθίσματα, επενδύσεις κ.α., για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων.
Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, χώροι του γειτονικού μεγάρου Λόγου και Τέχνης, επιφάνειας περίπου 520 τ.μ., σχεδιάζεται να φιλοξενήσουν συνοδές απαραίτητες λειτουργίες του θεάτρου.
Σχετικά με το χρονικό των ενεργειών για τα έργα αποκατάστασης, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, είχε αποστείλει, στις 19 Δεκεμβρίου του 2016 επιστολή για το θέμα στην τότε υπουργό Πολιτισμού. Το έργο, σύμφωνα με τον δήμο, «εντάχθηκε στο σχέδιο για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη του δήμου Πατρέων τον Ιανουάριο του 2017, ενώ για την μέχρι σήμερα διαδικασία απαιτήθηκαν, τέσσερα χρόνια, λόγω των πολλαπλών εμποδίων, γραφειοκρατικών και τεχνικών, αλλά και της έλλειψης προσωπικού σε όλο το δημόσιο».
Το «Εργοστάσιο Τέχνης – Θάνος Μικρούτσικος»
Όσον αφορά το «Εργοστάσιο Τέχνης – Θάνος Μικρούτσικος», ο αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού έργου, Χρήστος Κορδάς, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να γίνει η δημοπράτηση των εργασιών επισκευής και ενίσχυσης».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμο, «η διεύθυνση αρχιτεκτονικού έργου, εκπόνησε την μελέτη προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, που αφορά την επισκευή και ενίσχυση του “Εργοστασίου Τέχνης – Θάνος Μικρούτσικος”, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Πρόκειται για ένα προκατασκευασμένο θέατρο, χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων που βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι, ενώ σκοπός των εργασιών είναι η άμεση χρήση του ως μια κεντρική και σύγχρονη θεατρική σκηνή, για πολλαπλές εκδηλώσεις, όπως θέατρο, χορό, μουσική, κ.λπ.
Σύμφωνα πάντα με τον δήμο, «μέσω των εργασιών θα γίνει στατική ενίσχυση, ώστε να αρθούν αστοχίες που έχουν παρατηρηθεί μετά τον σεισμό του Ιουνίου του 2008, η αναβάθμιση της ακουστικής του θεάτρου, η θερμομονωτική επάρκεια, η νέα διάταξη πυρασφάλειας όπως προβλέπεται από τους ισχύοντες κανονισμούς, και νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες και διατάξεις».
Το «Εργοστάσιο Τέχνης – Θάνος Μικρούτσικος», λειτούργησε για πρώτη φορά το 2006, για τις ανάγκες του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Όπως προαναφέρθηκε, είναι χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων και έχει συνολικό εμβαδόν περίπου 2.000 τ.μ.
Διαθέτει μεγάλη σκηνή και ευρύχωρα καμαρίνια, ενώ το κόστος κατασκευής του έφθασε περίπου το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Δύο χρόνια μετά την κατασκευή του, δηλαδή το 2008, «χτυπήθηκε» από τον ισχυρό σεισμό της 8ης Ιουνίου, με αποτέλεσμα να καταγραφούν μεγάλες ζημιές, ενώ έχει υποστεί και βανδαλισμούς, αφού παρέμενε εγκαταλελειμμένο για περισσότερα από 10 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ