Ο Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ, επιστρέφει από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 στο Θέατρο Τόπος Αλλού (Κεφαλληνίας 17, Κυψέλη) σε νέο ανέβασμα και διανομή.
«Ήθελα να τον πετάξω και να φορέσω έναν άλλο εαυτό… Τον έψαξα στην ποίηση, μα δεν τον βρήκα…», Virginia Woolf
Ένα πλάσμα καταπίνει τους αιώνες και μεταμορφώνεται στο «κουκούλι» της ποίησης. Από άνδρας γίνεται γυναίκα και καταφέρνει να αγαπήσει απελπισμένα και τη γυναίκα και τον άνδρα, αναφέρεται σε σημείωμα της παραγωγής.
Ο Νίκος Καμτσής υπογράφει την πρωτότυπη θεατρική απόδοση, τα σκηνικά και τη σκηνοθεσία του έργου, που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο και πιο γοητευτικό ερωτικό γράμμα στη λογοτεχνία και καθιέρωσε τη Γουλφ ως συγγραφέα και εκπρόσωπο του μοντερνισμού.
Ο «κόσμος» του Ορλάντο ντύνεται με τα κοστούμια της Μίκας Πανάγου, τη μουσική του Κώστα Χαριτάτου, τους φωτισμούς του Γιάννη Ζέρβα, την κίνηση της Κάλλιας Θεοδοσιάδη, τα βίντεο του Αντώνη Κουκούβελα και την ερμηνεία των Θοδωρή Ελευθεριάδη, Γιάννη Ζέρβα, Λαμπρινής Θάνου, Χάρη Λογγαράκη, Ασημένιας Παπαδοπούλου, Μαριάνθης Φωτάκη.
Τον γοητευτικό Ορλάντο που μεταμορφώνεται επί σκηνής σε γυναίκα, υποδύεται η Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου. Τον ρόλο του σκηνοθέτη που ο Ορλάντο του εμπιστεύεται το έργο του, κρατάει ο Νίκος Καμτσής. Ως Βιρτζίνια Γουλφ ακούμε τη φωνή της Πέγκυς Σταθακοπούλου.
Η υπόθεση του έργου
Ο Ορλάντο είναι ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, που ζει και μεγαλώνει στα χρόνια του Σαίξπηρ. Έχει πολλές απαιτήσεις και μεγάλη αυτοπεποίθηση. Κινείται σε ένα άλλο συμπάν και θέλει να το κατακτήσει. Γράφει μια τραγωδία και συναντάει τον Σαίξπηρ. Τον ερωτεύεται η Βασίλισσα Ελισάβετ, αυτός όμως ερωτεύεται τη Ρωσίδα πριγκίπισσα Σάσα. Προδίδεται, εξευτελίζεται από τον κυνικό και πικρόχολο ποιητή Νίκολας Γκρην. Γίνεται πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη. Κοιμάται επτά μέρες συνέχεια και ξυπνά γυναίκα. Έχει γίνει η Ορλάντο.
Το απόλυτο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γούλφ είναι η ενσάρκωση του ανδρόγυνου που διασχίζει τους αιώνες από τον 16ο αιώνα έως σήμερα.
Σκηνοθετικό σημείωμα:
Η Βιρτζίνια Γούλφ δεν χρειάζεται συστάσεις. Εύθραυστη, τολμηρή, τελειομανής και ρηξικέλευθη, δημιούργησε καινούριες, νεωτερικές φόρμες. Έρωτας, ποίηση, απιστία, προδοσία, μοναξιά είναι τα θέματα που κατακλύζουν το έργο της. Χτίζει αξίες και υποσκάπτει τις συμβάσεις της εποχής της με το υποδόριο, φλεγματικό και βιτριολικό ύφος της. Η παράσταση του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ φιλοδοξεί να αξιοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί, αυτόν τον πλούτο. Αφήνεται σ΄ αυτή την περιπέτεια και διατρέχει αυτούς τους πέντε αιώνες (από τον 16ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας). Είναι ένα ταξίδι του ανθρώπου, του ανθρώπινου πολιτισμού και των ανθρώπινων σχέσεων. Οι σταθμοί πολλοί, τα στοιχήματα και τα διλήμματα πολλά: τέχνη και πραγματική ζωή, ρεαλισμός και ρομαντισμός, έρωτας και προδοσία, κωμωδία και δράμα. Πάνω στη σκηνή στήνεται ένα θέαμα, όπου όλα μπερδεύονται. Τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες, υπέρτατες υπαρξιακές αξίες-που διαλύει στο τέλος η ίδια η Βιρτζίνια Γούλφ.
Το «Ορλάντο» είναι ένας ύμνος τόσο στην γυναίκα, όσο και στον άνδρα. Είναι ένας ύμνος στην δημιουργία, την ποίηση και την τέχνη. Στην τέχνη του έρωτα, στην τέχνη της ζωής.
Νίκος Καμτσής
Διάρκεια: 110 λεπτά
Συντελεστές:
Πρωτότυπη θεατρική απόδοση – σκηνοθεσία – σκηνικά: Νίκος Καμτσής
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Επιμέλεια κίνησης: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Ζέρβας
Video – video editing: Αντώνης Κουκούβελας
Μακιγιάζ: Διονυσία Κωνσταντίνου
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Παπαμελετίου
Επικοινωνία – δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου
Social Media: Αφροδίτη Καφέτση
Παραγωγή: Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Θοδωρής Ελευθεριάδης, Γιάννης Ζέρβας, Λαμπρινή Θάνου, Χάρης Λογγαράκης, Ασημένια Παπαδοπούλου, Μαριάνθη Φωτάκη.
Στον ρόλο του/της Ορλάντο η Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου.
Τον ρόλο του σκηνοθέτη που ο Ορλάντο του εμπιστεύεται το έργο του, κρατάει ο Νίκος Καμτσής. Ως Βιρτζίνια Γουλφ ακούμε τη φωνή της Πέγκυς Σταθακοπούλου.
Παραστάσεις:
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 20:30
Πρεμιέρα: Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων