Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος που διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Φιλίππων και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στις Κρηνίδες και το οποίο τελείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.
Καινοτόμο, επιδραστικό, εξωστρεφές και ανοιχτό στον κόσμο, το Εργαστήριο – Camp εντατικής προετοιμασίας των ομάδων διήρκησε από την 1η έως τις 20 Αυγούστου και οι τρεις σκηνοθέτες Γιάννης Καλαβριανός, Γεωργία Μαυραγάνη και Θοδωρής Γκόνης, παρουσίασαν στις 20, 21 και 22 Αυγούστου τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, δημιουργώντας τρεις ξεχωριστές παραστάσεις εμπνευσμένες από το αρχαίο δράμα, οι οποίες κέρδισαν το κοινό της Καβάλας γνωρίζοντας μεγάλη αποδοχή και εισπράττοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου, που είχε την ευκαιρία να τις απολαύσει με ελεύθερη είσοδο.
Βελλεροφόντης – παλεύοντας με τα τέρατα σε σκηνοθεσία και κείμενο του Γιάννη Καλαβριανού, κίνηση του Χρήστου Παπαδόπουλου, μουσική του Διαμαντή Αδαμαντίδη και σε ερμηνεία των Διαμαντή Αδαμαντιδη, Δέσποινας Γιαννοπούλου, Γιώργου Γλάστρα, Αλεξίας Μπεζίκη, Γιώργου Κοτσιφάκη, Χρήστου Παπαδόπουλου και Στέφης Πουλοπούλου. Προμηθέας Δεσμώτης – ένα τραγούδι αντίστασης από τη Δραματική Σχολή «Δήλος» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάνη, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και επιμέλεια κίνησης του Κωνσταντίνου Καρβουνιάρη.
Οιδίπους – Ανασκαφή δεύτερη* από τη δημιουργική ομάδα των Θανάση Δήμου, Θέμη Πάνου, Δημήτρη Σωτηρίου και Ανδρέα Γεωργιάδη με επικεφαλής τον Θοδωρή Γκόνη.
Συνολικά 33 ηθοποιοί, σκηνογράφοι, δραματουργοί, σκηνοθέτες, χορευτές, φωτιστές φιλοξενήθηκαν και εργάστηκαν στις Κρηνίδες στο πλαίσιο του πρωτότυπου αυτού διεθνούς θεατρικού camp με χαρακτήρα καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό. Το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος αποτελεί τον πυρήνα του Φεστιβάλ Φιλίππων, την προσωπική ματιά, καλλιέργεια και ευθύνη.
Το Φεστιβάλ Φιλίππων και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, δυο από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, σε πείσμα των δύσκολων καιρών παραμένουν ζωντανοί, ακμαίοι, με ανανεωτική διάθεση, φρέσκες ιδέες και καινούργιες παραγωγές, καινοτόμες αντιλήψεις πάνω στις τέχνες και τα γράμματα, γεννώντας ελπίδα και αισιοδοξία μέσα από το πολιτιστικό αποτύπωμα που προσφέρουν στον τόπο.
*Η παράσταση παρουσιάστηκε και στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας στις 25 Αυγούστου, σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.