Μετά την περυσινή επιτυχημένη παράσταση «Ευρώπη» του Λαρς φον Τρίερ στην Εθνική Λυρική Σκηνή το Ελληνογερμανικό Θέατρο / Deutsch-Griechisches Theater (DGT) της Κολωνίας παρουσιάζει φέτος στο Ίδρυμα Κακογιάννης την «Ιφιγένεια στη Χώρα του Πένθους». To έργο είναι γραμμένο από τον διακεκριμένο σκηνοθέτη, ιδρυτή και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του DGT Κώστα Παπακωστόπουλο, ο οποίος είναι γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, και είναι εμπνευσμένο από την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις». Θα παρουσιαστεί για μια μόνο φορά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει για την 70ή επετείο της ίδρυσής του το Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 21:00 με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Ο κορωνοϊός κλόνισε την κοινωνία, η οποία αντιμετώπισε πρωτόγνωρες προκλήσεις, δοκίμασε τις ισχύουσες αξίες της, τη δίχασε, και μας βύθισε όλους σε μια πρωτόγνωρη αβεβαιότητα. Θα επιστρέψουμε ποτέ στην προ της πανδημίας εποχή ή τίποτα δεν θα είναι ξανά όπως πριν; Με αφορμή αυτήν την κατάσταση, το DGT με τα 32 χρόνια δημιουργικής πορείας στη Γερμανία παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο χειμώνα σε παγκόσμια πρεμιέρα την αλληγορική «Ιφιγένεια στη Χώρα τoυ Πένθους» του Παπακωστόπουλου στο θέατρο Urania της Κολονίας.
Η «Χώρα του Πένθους» συμβολίζει μια χώρα-εφιάλτη! Μια χώρα στην οποία έχει ξεσπάσει μια φοβερή πανδημία με αμέτρητες συνέπειες για ολόκληρο το λαό της. Η επιλογή ασθενών ως μια θλιβερή διαδικασία στον απελπισμένο αγώνα κατά του ιού έχει θύματα και αυτά δεν είναι άλλα από τους ξένους, τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους, δηλαδή το «μη παραγωγικό» μέρος του πληθυσμού. Σ΄ έναν απελπισμένο αγώνα για την αντιμετώπισή της πρέπει να θυσιασθούν επιλεκτικά, για να προστατευθεί το «παραγωγικότερο, κομμάτι του.
Η Ιφιγένεια, μια ξένη η ίδια, πρέπει να αποφασίζει διαρκώς να θυσιάζει ανθρώπινες ζωές προκειμένου να σωθούν άλλες ως νοσηλεύτρια-θεραπαινίδα στο ναό της θεάς Αρτέμιδος, ο οποίος μετατρέπεται σε ένα είδος νοσοκομείου-κρεματορίου. Γεμάτη λύπη, αναπολεί τη μακρινή της πατρίδα, τον αγαπημένο της αδελφό Ορέστη, τη χαμένη ελευθερία. Η απρόσμενη εμφάνιση του Ορέστη ξυπνά όμως νέες ελπίδες.
Η θέληση για επιβίωση οδηγεί τα δύο αδέρφια στην τολμηρή απόφαση να αποδράσουν από τη «Χώρα του Πένθους». Πώς όμως να ξεπεράσουν τους πολυάριθμους και αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου της χώρας αυτής της οποίας κορυφαία προτεραιότητα είναι να φροντίζει τους πολίτες της με υπευθυνότητα; Μιας χώρας που αναγκάζεται να παίρνει συνέχεια σκληρότερα μέτρα, να αναγκάζεται να επιλέγει, ακροβατώντας ξανά και ξανά μεταξύ υγείας, ασφάλειας και ελευθερίας;
Η νέα εκδοχή της «Ιφιγένειας εν Ταύροις» του Παπακωστόπουλου επικεντρώνεται στους χαρακτήρες των δύο πρωταγωνιστών της τραγωδίας του Ευριπίδη, στην Ιφιγένεια και τον Ορέστη, αλλά δημιουργεί και ένα τρίτο ρόλο, την λεγόμενη «Φωνή του Κράτους». Τα δύο αδέρφια εκφράζουν το όνειρο όλων των νέων ανθρώπων οι οποίοι αναζητούν τη χαμένη τους ελευθερία, την ανοιχτή επικοινωνία, τη ζεστή αγκαλιά, σε μια εποχή που -κρίνοντας ρεαλιστικά- δεν υπάρχει κάποια διέξοδος και δεν είναι πλέον τόσο αυτονόητα.
Η μουσική του Χέρμπερτ Μίτσκε και τα βίντεο του Τζον Ντέιβιντ Σάιντλερ δημιουργούν έναν μυθικό χώρο εικόνας και ήχου στον οποίο οι δύο πρωταγωνιστές ξαναβρίσκονται και ξεκινούν μαζί ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι προς την ελευθερία, σε μια εποχή κατά την οποία εμφανίζονται συνεχώς νέες μεταλλάξεις του απρόβλεπτου ιού, οι οποίες μας τρομοκρατούν συνεχώς. Η αλληγορική παράσταση ανατρέπει πάνω στη σκηνή με έναν μαγικό τρόπο μέσω αυτού του ουτοπικού μύθου τα αδιέξοδά μας τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα προβάλλοντας την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία και φωτίζοντας με ελπίδα την καθημερινότητά μας!
Η παράσταση, διάρκειας 75 λεπτών (χωρίς διάλειμμα) τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της πόλης της Κολωνίας.
Συντελεστές:
Σύλληψη, κείμενο, σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωστόπουλος
Μουσική: Χέρμπερτ Μίτσκε
Σκηνικά, κοστούμια: Τσέτσο Ντινέκοφ
Βίντεο: Τζων Ντέιβιντ Σάιντλερ
Φωτισμοί: Τόμας Μερλ
Ιφιγένεια: Στέλλα Βεϊνόγλου
Ορέστης: Αντώνης Μιχαλόπουλος
Φωνή του Κράτους: Ανίκα Βαϊτερσχάγκεν
Βοηθός Δραματουργού: Έρικα Βάλτερ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλίς Ρέσελ
Γραφική επιμέλεια: Αντρέας Τσορτανίδης
Υπεύθυνος παραγωγής: Βασίλης Ναλμπάντης
Μετάφραση υπέρτιτλων: Αλέξιος Μάϊνας