Στο πλαίσιο των κοινωνικών πρωτοβουλιών της για τη Διαφορετικότητα και την υποστήριξη του δικαιώματος στην ποιότητα ζωής για όλους, η INTERAMERICAN συνδράμει τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος από το 2013. Η εταιρεία είναι χορηγός των καλλιτεχνικών εργαστηρίων, μέσω των οποίων προσφέρονται σε άτομα τυφλά και με μερική όραση ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, δημιουργική αλληλεπίδραση και ψυχαγωγία, με «όχημα» τον πολιτισμό και την τέχνη.

 H INTERAMERICAN ανανέωσε για το 2019 την υποστήριξή της στο Θεατρικό Εργαστήριο, του οποίου είναι χορηγός από το 2014, ενώ έχει υποστηρίξει και το εργαστήριο Κεραμικής και Γλυπτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες στο θεατρικό Εργαστήριο, ειδικότερα, εκπαιδεύονται σε τεχνικές έκφρασης και κίνησης, μαθαίνουν να λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ομάδας και καλλιεργούν την εξωστρέφεια, έχοντας αλληλεπίδραση όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με άτομα με πλήρη όραση. Μέσα από τεχνικές ελεύθερης έκφρασης και ορθοφωνίας, καθώς και ασκήσεων κινησιολογίας, ενισχύεται η εκφραστικότητα και ο έλεγχος των κινήσεων του σώματος μέσα στον χώρο, στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για τυφλά άτομα λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας τους για χωροταξική αντίληψη.

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος εδώ και επτά δεκαετίες προσφέρει δωρεάν πολλαπλή στήριξη προς τα τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα, ενώ φροντίζει ιδιαίτερα άτομα με πρόσφατη τύφλωση, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή καθημερινότητα με σχετική ανεξαρτησία. Παράλληλα, το σωματείο αναπτύσσει ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινότητας. Ετησίως, από τον Φάρο εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο περί τα 2.000 άτομα σε Ελλάδα, Κύπρο και στην ομογένεια του εξωτερικού.

Επισημαίνεται ότι στις 4 Ιανουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Braille προς τιμήν του εφευρέτη της γραφής για τυφλούς Λουδοβίκου Μπράιγ, ο οποίος γεννήθηκε αυτή την ημέρα το 1809 και εξ αιτίας ατυχήματος, τυφλώθηκε σε μικρή ηλικία και στα δυο μάτια. Η γραφή Braille βασίζεται σε συνδυασμούς ανάγλυφων κουκίδων (στιγμών) για την αναπαράσταση των χαρακτήρων του αλφαβήτου. Η απλότητα της ιδέας, επέτρεψε να παράγονται βιβλία σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, με αποτέλεσμα χιλιάδες τυφλοί να μπορούν να διαβάσουν ψηλαφώντας τους ανάγλυφους χαρακτήρες. Έτσι, η γραφή Braille έγινε το κλειδί για την παιδεία των τυφλών μαθητών, καθορίζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης