Στο πλαίσιο του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων, που ξεκίνησε ήδη δυναμικά με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, παρουσιάζονται επτά παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας, σε διάφορα σημεία της πόλης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Εύας Οικονόμου Βαμβακά.
Πρόκειται για πρωτότυπα έργα που ανεβαίνουν για πρώτη φορά δίνοντας βήμα σε νέους δημιουργούς, και, παράλληλα, φωτίζουν ιδιαίτερα σημεία της Καβάλας, δημιουργώντας μια μοναδική θεατρική εμπειρία για τους θεατές.
Το Φεστιβάλ Φιλίππων δίνει ραντεβού σε αυτούς που «χάθηκαν» σε ένα ξέφωτο κτηρίων στην πλατεία Μακέδου, ανακαλύπτει αόρατους νοσοκόμους στη στοά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανεβαίνει σε ένα λάθος λεωφορείο, μπερδεύει κλεμμένες ταυτότητες στην Παλιά Μουσική, σερβίρεται από παιδιά που δουλεύουν σεζόν στην κοίτη της εγκαταλελειμμένης πισίνας του παλιού κολυμβητηρίου για να καταλήξει στο τέλος, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» και να συναντήσει εκεί τις μητέρες των κοριτσιών που δεν ζουν πια ανάμεσά μας.
Το πρώτο έργο «Angerland ή οι τελευταίοι κάτοικοι ενός παλιού κόσμου» παρουσιάστηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο από το εφηβικό εργαστήρι στις αρχές Ιουλίου.
Παράλληλα, φέτος για πρώτη φορά, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας διοργανώνει ένα πρωτότυπο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για παιδιά. Μέσα από ένα ιδιαίτερο application που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν, να ψάξουν και να γνωρίσουν τους ήρωες και τις ηρωίδες των παραστάσεων που θα φιλοξενηθούν φέτος στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
Αναλυτικές πληροφορίες
Τετάρτη 19 – Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023
«Έρημοι» της Κικής Κέρζελη
Πλατεία Μακέδου (πίσω από το Εργατικό Κέντρο Καβάλας)
Ώρα έναρξης: 21.30
Τι θα γινόταν αν ένα πρωί ξυπνούσαμε κι αυτή η πόλη είχε σκεπαστεί από άμμο; Αν έρημος γινόντουσαν όλα εκείνα που συνηθίσαμε να αγκαλιάζουν το πλευρό μας; Αν όλα όσα πιστέψαμε για δώρα, ανοίξουν τα μεγάλα τους καζάνια και μας τραβήξουν μέσα; Τρεις φιγούρες ψάχνουν εκείνο το νήμα που θα τους συνδέσει με το αδύνατο πένθος τους, με την ελπίδα πως όλα όσα γλίστρησαν από τα χέρια τους μέσα στο κίτρινο νέφος, θα γυρίσουν κάποτε πίσω στην αγκαλιά τους.
Μια παράσταση αφιερωμένη στους αφανείς αντιήρωες που δεν πρόλαβαν, που φοβήθηκαν, που δεν κατάλαβαν, που ξεχάστηκαν, και τώρα πια περνούν τις μέρες τους έρημοι ανάμεσα σε ερήμους.
Κείμενο: Κική Κέρζελη
Σκηνοθεσία: Κική Κέρζελη, Δημήτρης Μανδρινός, Γιώργος Ανδριώτης, Ζωή Αρβανίτη
Πρωτότυπη μουσική – σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος: Γιώργος Ανδριώτης
Σκηνικά – κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη
Παίζουν: Δημήτρης Μανδρινός, Ανδρονίκη Πολυχρονίδου
SpecialGuest: Αργύρης Μπακιρτζής
Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
«Συζητώντας πληγές» του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου
Χώρος: Υπόγεια Στοά Μ. Αλεξάνδρου
Ώρα έναρξης: 21.00
Μια performance αφιερωμένη στους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας και πρόνοιας. Μήπως η αναγνώριση του ρόλου τους είναι εφήμερη; Μήπως ξεχνάμε την αυτοθυσία τους; O Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος συζητά με αφανείς ήρωες της υγείας και της πρόνοιας, στο πλαίσιο ειδικής επιτόπιας έρευνας (residency) με έμφαση στην περιοχή της Καβάλας, καταγράφει τις συνθήκες της εργασίας τους μέσα στο σύστημα υγείας, ρωτά για τους κινδύνους, τα προβλήματα, τις αγωνίες και τα όνειρά τους και μεταφέρει τις ιστορίες τους στη σκηνή. Οι εμπειρίες των αφανών ηρώων της υγείας και της πρόνοιας ακούγονται και σωματοποιούνται στην performance και έρχονται σε διάλογο με κείμενα του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου. Ο καθημερινός αγώνας των αφανών ηρώων της υγείας και της πρόνοιας απέναντι στη φθορά, σε μια performance για όσα μας διδάσκει η αυταπάρνηση.
Επιμέλεια, έρευνα/κείμενα, ερμηνεία: Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος
Δευτέρα 21 – Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
«Διαδρομή 404» των Άρη Νινίκα& Εύας Οικονόμου Βαμβακά
Διαδρομή με λεωφορείο – η αφετηρία θα ανακοινωθεί σύντομα
8:30 και 10:00
Μια διαφορετική γραμμή λεωφορείου περνά από μπροστά σου και σε καλεί σε ένα αλλόκοτο ταξίδι με συνεπιβάτες ανθρώπους της διπλανής πόρτας που έχουν μια ξεχωριστή ιστορία να σου διηγηθούν. Μια ιστορία που ποτέ δεν είχες φανταστεί ότι κουβαλάνε. Και που σε κάνει να αναρωτηθείς πόσα ακόμα πράγματα περνάνε από δίπλα σου αόρατα, χωρίς καν να τα υποπτευθείς. Μια λάθος διαδρομή που περνάει από σημεία-σταθμούς της πόλης που κρύβουν τις δικές τους μνήμες. Και άθελά της μπορεί να σε οδηγήσει στο σωστό μέρος. Μια ξεχωριστή performance /εμπειρία που συνδέει τα κτήρια της πόλης με συναισθήματα συνθέτοντας έναν εντελώς προσωπικό χάρτη.
Σύλληψη – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Άρης Νινίκας- Εύα Οικονόμου Βαμβακά
Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος
Σύμβουλος Δραματουργίας & εικαστική επιμέλεια: Μιχαήλα Πλιαπλία
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κόκκας
Συμμετέχουν: Εθελοντές του 66ου Φεστιβάλ Φιλίππων
Τρίτη 29 – Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
«Συνελήφθη μαϊμού που δεν χωρούσε πουθενά»
Performance βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι
Χώρος: Παλιά Μουσική
Ώρα έναρξης: 21:00
Η παράσταση είναι μία ελεύθερη διασκευή του διηγήματος «Εξομολογήσεις μίας μαϊμούς από τη Σιναγκάουα του Χαρούκι Μουρακάμι.»
Μία μαϊμού και μία γυναίκα συναντιούνται σε έναν ιερό τόπο. Η πρώτη εργάζεται παρέχοντας υπηρεσίες χαλάρωσης και η δεύτερη βρίσκεται σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο, όπου δε μπορούν να είναι κομμάτι των μικροκοινωνιών που τις περιβάλλουν. Αμφότερες είναι αδέσποτες υπάρξεις, χαμένες ανάμεσα σε εικόνες και μνήμες που τους έχουν φορεθεί και ψάχνουν μία νεα δική τους γλώσσα επικοινωνίας. Αναζητούν την ταυτότητά τους κόντρα σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο. Ακόμη κι αν μία αστυνομική ταυτότητα κάποια στιγμή γίνει αντικείμενο κλόπης…
Μετάφραση: ΥψιπύληΣοφιά
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου
Δραματουργία: Η ομάδα
Παίζουν: Υψιπύλη Σοφιά, Δανάη-Αρσενία Φιλίδου
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Ζήσης Μεζίλης
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Αποστολάτος
Κατασκευή Μάσκας: Μάρθα Φωκά
Κατασκευή γλυπτού: Έλενα Στίγκα
Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Αναστάσης Μελέτης
Δευτέρα 4 – Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου
«Μέχρι το καλοκαίρι» των Χριστίνας Κυπραίου & Μιχάλη Πητίδη
Χώρος: Παλιό Κολυμβητήριο Καβάλας
Ώρα έναρξης: 21.00
Καλοκαίρι: Ζέστη, θάλασσα, διακοπές, παιδικές αναμνήσεις, ανεμελιά, τεμπελιά, φρούτα. Το καλοκαίρι ως προϊόν. Το προϊόν της “μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας”. Τα παιδιά που περνούσαν τις μέρες τους σκάβοντας τρύπες στις παραλίες τώρα κρατάνε δίσκο, γεμίζουν ψυγεία, στρώνουν κρεβάτια για τους εποχικούς επισκέπτες.
Με το που ζεστάνει ο καιρός γίνεται μια γιγαντιαία αλλαγή. Σαν φυσικό φαινόμενο. Παραθαλάσσια μέρη 10πλασιάζουν, ίσως και 20πλασιάζουν, τον πληθυσμό τους. Δρόμοι φωτίζονται, κτίρια κατοικούνται, πισίνες πλημμυρίζουν, δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από έπιπλα και ανθρώπους. Χωριά, παραλίες, πόλεις μεταμορφώνονται για να υποδεχτούν τους εφήμερους επισκέπτες. Μία μεταμόρφωση που απαιτεί, μεθοδικότητα, οργάνωση, χρήμα και πολύ μόχθο. Η εργασία της καλοκαιρινής σεζόν. Για πολλούς η πρώτη εργασία, για άλλους μια λύση ανάγκης. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται κενά στις θέσης εργασίας σεζόν. Φέτος μόνο πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας έμειναν κενές. Οι νέοι λένε: Γυρίζουν την πλάτη τους σε αυτές. Τι μπορεί να ελπίζει ένας νέος από την εργασία του; Να μαζέψει λεφτά για τις σπουδές του; Να καταφέρει να γίνει ανεξάρτητος; Να κάνει μία αρχή στην επαγγελματική του πορεία; Και τι είναι αυτό που κάνει μία δουλειά να είναι καλή; Ο μισθός; Το ωράριο; Η ασφάλιση; Η σταθερότητα; Ή μήπως έχει να κάνει με κάτι άυλο; Μία δουλειά που νιώθεις ότι σε εκφράζει, ότι είναι σημαντική. Μία δουλειά που σου παρέχει το περιθώριο να εξελίσσεσαι; Ποιες είναι αυτές οι δουλειές στις οποίες αφιερώνουμε τα καλοκαίρια μας και μια ολόκληρη χώρα βασίζει το οικονομικό της μέλλον πάνω σ’ αυτές; Και ποιοι είναι αυτοί που δουλεύουν σ αυτές τις δουλειές; Τι αισθάνονται; Τι ελπίζουν;
Κείμενο / Δραματουργία: Χριστίνα Κυπραίου, Μιχάλης Πητίδης
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Πητίδης
Σκηνογράφος: Σταύρος Καπετάνιος
Κίνηση: ΝαταλίαΚαλογεροπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Αποστολάτος
Παίζουν: Ναταλία Καλογεροπούλου, Μελίνα Κοτσέλου, Χριστίνα Κυπραίου, Γιώργος Μπουφίδης, Μιχάλης Πητίδης, Δέσποινα Σταυρίδη, Ζωή Σιγαλού
Σάββατο 9 – Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου
«Pietà» της Μάρθας Μπουζιούρη
Χώρος: Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
Ώρα έναρξης: 21.00
Η σκηνοθέτις Μάρθα Μπουζιούρη καταθέτει άλλη μία παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά τολμώντας να αγγίξει ένα επίπονο, επίκαιρο και εκκωφαντικά επείγον θέμα, με την πολύτιμη συμβολή μιας καλλιτεχνικής ομάδας που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες ηθοποιούς και δημιουργικούς συντελεστές. Η παράσταση Pietà ψηλαφεί το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας – της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας.
Έμπνευση και οδηγός της παράστασης στάθηκαν πέντε γυναίκες-μητέρες που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους: οι Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατούς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου).
Μέσα από μια μακρά κι έντονα φορτισμένη περίοδο συναντήσεων, εκμυστηρεύσεων κι ανταλλαγών, διανοίχτηκε ένας χώρος εγγύτητας κι εμπιστοσύνης, εντός του οποίου διαμορφώθηκε σταδιακά το κείμενο της παράστασης, βασισμένο στις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων, αλλά και σε βιωματικό υλικό των ηθοποιών.
Μέσα από την αιχμηρή και ταυτόχρονα παρηγορητική γλώσσα του θεάτρου, η παράσταση Pietà πραγματοποιεί ένα δύσκολο ταξίδι στα μονοπάτια της απώλειας, του πένθους και της αναγέννησης, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη σκηνή σε ένα τόπο αλληλοφροντίδας, διεκδίκησης και δημόσιας μνήμης. Πρόκειται για μια βαθιά βιωματική θεατρική παράσταση που ισορροπεί με γενναιότητα και ευαισθησία ανάμεσα στο πολιτικό και το ανθρώπινο, αποτίοντας έναν φόρο τιμής στα θύματα γυναικοκτονιών και σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω.
Έρευνα – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη
Κείμενο: Η Ομάδα, με την πολύτιμη συνδρομή των Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατούς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά) Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου).
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Πρωτότυπη Μουσική: Άννα Στερεοπούλου
Επιμέλεια Κίνησης: Μαριέλα Νέστορα
Δημιουργία-Επιμέλεια video υλικού: Μάρθα Μπουζιούρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δανάη Πολυκάρπου
Παίζουν: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Μάρθα Μπουζιούρη,
Μαριάνθη Παντελοπούλου, Ελίνα Ρίζου
Παραγωγή: PLAYS2PLACE, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και το Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Παράλληλες Δράσεις
Δευτέρα 10 – 17 – 24 Ιουλίου
«Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για παιδιά»
Από που αντλούν την έμπνευσή τους οι αρχαίοι θεατρικοί συγγραφείς;
Για που ταξίδευε η Αργώ;
Και πώς τα «βατράχια» μπορούν να συνδεθούν με μια σκακιέρα;
Φέτος για πρώτη φορά, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας διοργανώνει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για παιδία. Μέσα από ένα ιδιαίτερο application που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για το 66οΦεστιβάλ Φιλίππων τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν, να ψάξουν και να γνωρίσουν τους ήρωες και τις ηρωίδες των παραστάσεων που θα φιλοξενηθούν φέτος στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και να μάθουν την ιστορία τους. Κι έτσι, με μια μεγάλη διαφορετική διαδρομή στη μοναδική συνοικία της Παναγίας, θα μπορούν κάθε Δευτέρα του Ιουλίου να μάθουν τι-είναι-αυτό-που-πηγαίνουν-να-δουν-οι-γονείς-τους-τα βράδια. Και να αποκτήσουν έναν δικό τους κώδικα. Που αν και αρχαίος μοιάζει εντελώς σύγχρονος.
Πληροφορίες- Κρατήσεις:
Ηλεκτρονική προπώληση: ticketservices.gr
Προπώληση στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ)
Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά (10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00) ενώ τις ημέρες των παραστάσεων θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του χώρου της εκδήλωσης από τις 19:30 το απόγευμα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (10.00-14:00)