Η παράσταση «Γράμματα στη Νόρα», βασίζεται στις επιστολές του σπουδαίου συγγραφέα Τζέιμς Τζόις προς την ερωμένη του Νόρα Μπάρνακλ. Το κείμενο έχει μεταφράσει η Κατερίνα Σχινά και η θεατρική επεξεργασία έγινε από την Πηνελόπη Φλουρή και την Ομάδα Abnormal.
Τι ώθησε την Πηνελόπη Φλουρή να καταπιαστεί με το κείμενο του Τζόις;
«Ο Τζόις άθελά του έχει αφήσει μια σπουδή επάνω στον έρωτα και στις εκφάνσεις του. Είναι αδύνατον, οι ερωτικές επιστολές του να αφήσουν κάποιον αδιάφορο. Σήμερα με σιγουριά μπορώ να πω ότι αυτή η ιστορία είναι τόσο προσωπική που πρέπει τελικά να την ακούσουν όλοι. Σε κάθε λέξη ξεδιπλώνεται ένα συναίσθημα. Κάθε επιστολή φωτίζει και μια διαφορετική πλευρά της προσωπικότητας του συγγραφέα- ερωτευμένου. Κάπου εκεί θα συναντήσει αναπόφευκτα ο καθένας κάποιο δικό του κομμάτι και θα ταυτιστεί . Αυτή η ταύτιση είναι αναγκαία για να έχει νόημα η μεταφορά των γραμμάτων σε θεατρική πράξη. Ταυτιζόμαστε με τον Τζόις ακόμα και στις πιο σκοτεινές του στιγμές», απαντά η ηθοποιός.
Όσον αφορά τη δραματουργική προσέγγιση του έργου, η Πηνελόπη Φλουρή επισημαίνει:
«Καθώς διάβαζα τις επιστολές, παρατήρησα ότι όσο πιο τολμηρή γίνεται η γραφή του Τζόις τόσο πιο ποιητικά θυελλώδης είναι. Παραληρηματική, με πυκνότητα λόγου και φόρτισης. Με ενδιέφερε λοιπόν εξαρχής να αντιμετωπίσω αυτές τις επιστολές ποιητικά. Θεωρώ ότι η ποίηση απουσιάζει από την εποχή μας. Δεν μιλάμε ποιητικά. Δεν ζούμε ποιητικά. Το πιάνο επί σκηνής είναι ισχυρό στοιχείο της παράστασης, λειτουργώντας προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πιάνο ως ένας ζωντανός οργανισμός όπου πάλλεται και δονείται ακριβώς όπως οι λέξεις και τα συναισθήματα του ερωτευμένου. Εκείνου που συνεχώς ερωτά κι ερωτάται. Προσπαθώντας να κυκλώσω το ανεξάντλητο ζήτημα του έρωτα, χρησιμοποιώ επιπλέον κείμενα από Δ. Δημητριάδη, Γ. Σκαρίπμα, Λ.Κιτοπούλου, Αν Σέξτον, κείμενα που φωτίζουν ακόμη περισσότερο το καρδιογράφημα που παρακολουθούμε».
Η παράσταση φωτογραφίζει έναν κοινά αποδεκτό τόπο παράνοιας που κάθε ερωτευμένος βιώνει μέσα του.
Ποιο το αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής πάλης;
Η Πηνελόπη Φλουρή υποστηρίζει ότι «Ο έρωτας μας ξεβολεύει γιατί μας φέρνει αντιμέτωπους με ανομολόγητα πάθη. Μας ξεγυμνώνει και μας ζητάει να σταθούμε με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας. Ποιος πραγματικά είμαι; Αυτή η διαδικασία μοιάζει επίπονη, αλλά μας φέρνει πιο κοντά στην ουσία της ζωής. Αναγνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας μέσα από κάθε εσωτερική πάλη. Συμφιλιωνόμαστε με τις πληγές μας. Γινόμαστε νικητές και χαμένοι την ίδια στιγμή».
Παραστάσεις έως 12/11
κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
FAUST Bar Theatre Arts
(Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Ψυρρή).
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ