Έρχεται το 4ο Big Day για εφέτος, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με θέμα «Συνομιλία με τους κλασικούς (ΙΙ): Κάρλο Γκολντόνι», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Σε αυτό το ολοήμερο αφιέρωμα του ΚΘΒΕ, το κοινό έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για την commedia dell arte αλλά και για τον Κάρλο Γκολντόνι, τον αναμορφωτή της Ιταλικής κωμωδίας, μέσα από διαλέξεις, παρουσιάσεις, εγκαταστάσεις, συζητήσεις και δωρεάν εργαστήρια που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να δει κοστούμια από παραστάσεις έργων του Γκολντόνι που ανέβηκαν στο παρελθόν στις σκηνές του ΚΘΒΕ.

O «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι, μια από τις καλύτερες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, παρουσιάζεται με επιτυχία στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, παρασύροντας το κοινό σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, ανατροπών και κωμικών καταστάσεων. Ο ευφάνταστος και παμπόνηρος Τρουφαλντίνο ξεσηκώνει με τις περιπέτειες και τα τεχνάσματα του το κοινό καθώς στην αγωνιώδη προσπάθειά του να υπηρετήσει ταυτόχρονα δύο αφεντάδες μπλέκει σε ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, ανατροπών και κωμικών καταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλες οι εκδηλώσεις του BIG DAY πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 29 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη διοργάνωση του αφιερώματος επιμελούνται οι: Αμαλία Κοντογιάννη, Μαρίνα Κολοκούρη, Στέλλα Παπαδημητρίου, Μαρία Τσιμά.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πραγματοποίηση του 4ου BIG DAY της χρονιάς είναι το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 4ου BIG DAY

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥΣ (ΙΙ): ΚΑΡΛΟ ΓΚΟΛΝΤΟΝΙ

«Η ποιότητα του κωμικού στοιχείου και η ανατρεπτική δύναμη του γέλιου στον Υπηρέτη δύο αφεντάδων»

Θεατρικό εργαστήριο

για ηθοποιούς*

Ένα θεατρικό εργαστήριο με βάση τη δράση των στερεοτυπικών χαρακτήρων του έργου του Γκολντόνι. Μέσα από τεχνικές αυτοσχεδιαστικού σωματικού θεάτρου, διερευνούμε τους κώδικες της κωμωδίας και πως αυτοί μπορούν να μιλούν για βασικές ανθρώπινες ανάγκες ή να ασκούν κοινωνική κριτική.

Νατάσσα Δαλιάκα (Ηθοποιός ΚΘΒΕ)

Ώρα έναρξης: 11:00

Διάρκεια: 2 ώρες

*Μέχρι 20 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής) – Άνετα ρούχα

Το εργαστήριο απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Αν υπάρξουν διαθέσιμες θέσεις θα καλυφθούν από σπουδαστές δραματικών σχολών. Η αίτηση συμμετοχής γίνεται με αποστολή email στο s.papadimitriou@ntng.gr με τον τίτλο του επιλεγμένου εργαστηρίου και συνημμένο βιογραφικό σημείωμα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 «Ήρωες της Commedia dell arte παίζουν με τη σκιά τους»

Εικαστικό εργαστήριο

για ενήλικες*

Ο Κάρλο Γκολντόνι ήταν ένας από τους συγγραφείς που προσπάθησε να ξεπεράσει την commedia dell arte πατώντας κυρίως πάνω στη δομή της. Στο εργαστήριο αυτό, αφού μιλήσουμε για τους ήρωες της commedia, θα περάσουμε στον σχεδιασμό μιας δική μας μορφής με υπερβολικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα του κάθε χαρακτήρα. Το σχέδιο μας θα είναι σε δύο διαστάσεις. Η φιγούρα-μάσκα που θα προκύψει, θα αποτελέσει την πρωταρχική μας έμπνευση ώστε να ολοκληρώσουμε τη μορφή, μετατρέποντας και το σώμα μας στην σκιά ενός νέου ήρωα «απόγονου» της ιταλικής commedia του 16ου. Εντέλει θα ζωντανέψει ως σκιά και θα αλληλεπιδράσει με τους υπόλοιπους χαρακτήρες.

Δήμητρα Γιοβάνη (Σκηνογράφος)

Ώρα έναρξης: 11:30

Διάρκεια: 3 ώρες

*Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής) – Κατά προτίμηση φαρδιά ρούχα

Για αίτηση συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στο 2315200023 (Δευτέρα έως Παρασκευή:10.00–15.00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Υπηρέτης κάποιου αφέντη»

Παρουσίαση

Ένας αφέντης με τον υπηρέτη του. Δύο γνώριμες θεατρικές φιγούρες με μια γνώριμη θεατρική δυναμική, μια σχέση εξουσίας με κωμικά αποτελέσματα. Από την commedia dell arte ως τον Μπέκετ, ένα παιχνίδι που, παρά τις μεταβολές του, αντέχει στο χρόνο.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Λέλα Μεντεκίδου

Δραματουργία: Βαλένα Παπαδοπούλου

Παίζουν: Δημήτρης Γαλανάκης, Βάσια Τσιαούση

Ώρα έναρξης: 12:00

Διάρκεια: 15 λεπτά

«Κάρλο εναντίον Κάρλο»

Παρουσίαση

«Μπορεί ένας ευγενής να φερθεί αγενώς; Μπορεί ένας υπηρέτης να εξαπατά με επιτυχία ή να είναι πιο τίμιος από τον αφέντη του; Και η κοινωνία; Τι πρότυπα θα λάβει όταν βλέπει τις παραδοσιακές αξίες της να καταρρίπτονται, μέσα από τους δήθεν νεωτερισμούς του Γκολντόνι;» Αυτά απασχολούσαν τον συνονόματο αλλά σφοδρό πολέμιο του Γκολντόνι, τον κριτικό και συγγραφέα Κάρλο Γκότσι, υπέρμαχο της διατήρησης της παραδοσιακής φόρμας της commedia dell arte. Ποιος θα επικρατούσε σε μία υποτιθέμενη μεταξύ τους διαμάχη;

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Μιχαλάκος –  Γιάννης Μαυρόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μαϊκίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννης Καμπούρης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιάννης Μονοκρούσος, Σταύρος Μόσχης, Ανδρομάχη Μπάρδη,  Βικτώρια Παπαδοπούλου-Σισκοπούλου, Δέσπω Πύρτσιου, Κωνσταντίνος Τσώνης

Ώρα έναρξης: 12:30

Διάρκεια: 15 λεπτά

«Ένας πανούργος υπηρέτης»

Θεατρικό εργαστήριο 

για παιδιά 5-8 ετών

Ένας περίεργος ήχος η αφορμή και ο ήρωας της ιστορίας μας σε μεγάλους μπελάδες θα βρεθεί. Ένας ήχος πρωτόγνωρος, μυστήριος, παράξενος που ακούγεται ξαφνικά από εκεί… που δεν το περιμένεις. Ο ήρωας μας όμως, υπηρέτης πανούργος, σωστό ζιζάνιο ποτέ δεν σταματά. Τον ήχο αναζητά να ανακαλύψει ακόμη κι αν χρειαστεί ολόκληρη τη γη να αναποδογυρίσει. Άραγε θα τα καταφέρει; Από που προέρχεται αυτός ο ήχος; Και τι θέλει να μας πει; Τι ανάγκη εξυπηρετεί;

Μαρία Χατζηαγγελίδου (Θεατροπαιδαγωγός)

Ώρα έναρξης: 12:30

Διάρκεια αφήγησης: 1 ώρα και 45 λεπτά

Για αίτηση συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στο 2315200023 (Δευτέρα έως Παρασκευή:10.00–15.00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Όλη η commedia dell arte σε 30 λεπτά»

Διάλεξη

Ευαγγελία Παπαγεωργίου (Δρ. Θεατρολογίας, Μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΑΠΘ)

Ώρα έναρξης: 13:00

Διάρκεια: 30 λεπτά

«Monstrare Art Group – ένας αυτοσχεδιασμός»

Παρουσίαση

Ορμώμενος από την παράσταση Ουτοκία – Παραλλαγή στους Όρνιθες, σε κείμενο και σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη, ο θίασος της Monstrare θα παρουσιάσει έναν αυτοσχεδιασμό με στοιχεία της commedia dell arte και σαφείς αναφορές στον Γκολντόνι και στα έργα του. Στο υπερπολυτελές πλοίο η «Κουρούνα» επιβαίνει όλη η υψηλή κοινωνία της Ευρώπης του 1919 με προορισμό τον Καινούριο Κόσμο. Η αναπάντεχη απεργία του πληρώματος δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση, ο καπετάνιος του πλοίου αναλαμβάνει χρέη σερβιτόρου και μάγειρα ενώ η βραδιά εξελίσσεται με συμπτώσεις, εκπλήξεις και αποκαλύψεις.

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης

Σκηνογραφία, Ενδυματολογία: Μαρία Καβαλιώτη

Μουσική επιμέλεια: Ευτυχία Καβαλίκα

Φωτογραφίες, Trailer: Γιώργος Κόγιας

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Αρουτζίδου, Άννα-Μαρία Ιακώβου, Μαρίνα Καζόλη, Αλέξανδρος Καλτζίδης, Μάρω Καραγεώργου, Δημήτρης Κουστολίδης, Τατιάνα Νικολαΐδου, Έλενα Παντελίδου, Περικλής Σταύρου, Κώστας Χατζηγεωργίου

Ώρα έναρξης: 13:30

Διάρκεια: 15 λεπτά

Monstrare – Παραστατικές τέχνες και δημιουργική γραφή

Fb: Monstrare Art Group     https://monstraretheatregroup.weebly.com

«Εισαγωγή στην υποκριτική της commedia dell arte al improvisata»

Θεατρικό εργαστήριο

για ηθοποιούς*

Η επανασυνειδητοποίηση της σωματικής γλώσσας του ηθοποιού αποτελεί το βασικό στόχο του εργαστηρίου. Πρότυπο μιας τέτοιας σωματικής τεχνικής αποτελεί το αναγεννησιακό λαϊκό θέατρο της commedia dell arte. Θα ερευνήσουμε τρόπους όπου ο ηθοποιός θα ενσωματώσει οργανικά στην τέχνη του την κληρονομιά των μίμων, των παραμυθάδων, των Τζάννι, των παλιάτσων. Κόντρα σε ένα θέατρο λόγου, θα μελετήσουμε τον ηθοποιό-μάστορα που ήταν ο αποκλειστικός φορέας του θεατρικού γίγνεσθαι, ο μόνος δημιουργός της τέχνης του.

Camilo Bentancor (Σκηνοθέτης, Χορογράφος)

Ώρα έναρξης: 14:00

Διάρκεια: 3 ώρες

*Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής) – Άνετα ρούχα και κάλτσες.

Το εργαστήριο απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Αν υπάρξουν διαθέσιμες θέσεις θα καλυφθούν από σπουδαστές δραματικών σχολών. Η αίτηση συμμετοχής γίνεται με αποστολή email στο s.papadimitriou@ntng.gr με τον τίτλο του επιλεγμένου εργαστηρίου και συνημμένο βιογραφικό σημείωμα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Η αναβίωση της μάσκας στο ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα»

Διάλεξη

Η διάλεξη θα εστιάσει στις διαφορετικές χρήσεις της μάσκας από τον Jacques Copeau

και τον Jacques Lecoq ως τις μέρες μας.

Ειρήνη Αμπουμόγλι (Ηθοποιός, ΜΑ Σκηνοθεσίας)

Ώρα έναρξης: 14:00

Διάρκεια: 20 λεπτά

«Ψάχνοντας αφεντικά και αναζητώντας δούλους: επιλογές υποτέλειας»

Συζήτηση

Ο Σπύρος Μαρκέτος και ο  Μιχάλης Σιώνας με αφορμή τη θεματική αφέντης-δούλος, συζητούν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε σήμερα το έργο του Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο αφεντάδων». Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό πλαίσιο του έργου και τη δική μας εποχή θα αναρωτηθούν πάνω σε ζητήματα που αφορούν σχέσεις εξουσίας και υποτέλειας.  Τι ασφάλεια υπόσχεται η υποταγή και ποια ανάγκη ωθεί τον άνθρωπο να επιλέξει (και να συναινέσει σε) σχέσεις άνισες; Πόσο εύκολα το σώμα επιλέγει την καθυπόταξή του με στόχο μια απώτερη ικανοποίηση; Δύο άνθρωποι διαφορετικών χώρων, θα βρεθούν σε έναν κοινό τόπο για να μιλήσουν για το σημείο αυτό που η τέχνη συναντά την πολιτική, μέσα από ένα κείμενο που διασχίζει το χρόνο για να ξαναζωντανέψει σε διαφορετικές κοινωνίες και εποχές.

Σπύρος Μαρκέτος (Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ)

Μιχάλης Σιώνας (Σκηνοθέτης, Ηθοποιός ΚΘΒΕ)

Ώρα έναρξης: 14:30

Διάρκεια: 30 λεπτά

«Παρουσίαση δραματικής σχολής ΚΘΒΕ»

Παρουσίαση

Υπεύθυνος δράσης: Γιάννης Ρήγας, Διευθυντής Σπουδών Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός

Ώρα έναρξης: 15:00

Διάρκεια: 30 λεπτά

«Οι μάσκες και οι μάσκες της commedia dell arte»

Θεατρικό εργαστήριο

για ενήλικες*

Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν οι Σταθεροί Θεατρικοί Τύποι (Μάσκες) της commedia: ο πρωταρχικός ιστορικός και κοινωνικός τους συμβολισμός, οι τρόποι συμπεριφοράς, κίνησης, μετακίνησης και στάσης τους, οι χειρονομίες, η χρήση της φωνής, οι δερμάτινες μάσκες και η χρήση τους.

Ευαγγελία Παπαγεωργίου (Δρ. Θεατρολογίας, Μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΑΠΘ)

Ώρα έναρξης: 15:00

Διάρκεια: 3 ώρες

*Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής) – Άνετα ρούχα και κάλτσες

Για αίτηση συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στο 2315200023 (Δευτέρα έως Παρασκευή:10.00–15.00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Η όψη στις παραστάσεις έργων του Κ. Γκολντόνι στο ΚΘΒΕ»

Παρουσίαση

Η πρώτη παράσταση έργου του Κάρλο Γκολντόνι που παρουσιάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν «Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων» σε σκηνοθεσία Κανέλλου  Αποστόλου το 1967. Από τότε μέχρι την φετινή παράσταση του ίδιου έργου σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, μεσολάβησαν άλλες επτά παραγωγές του ΚΘΒΕ καθώς και η φιλοξενία μίας σπουδαίας ευρωπαϊκής παραγωγής.

Η παρουσίαση επιχειρεί να θέσει ερωτήματα, όπως: Πώς αντιμετώπισαν το θέμα της όψης οι σκηνογράφοι-ενδυματολόγοι αυτών των παραστάσεων; Τι συγκλίσεις και τι αποκλίσεις εντοπίζονται; Πώς συνέβαλαν τα σκηνικά και τα κοστούμια στο κλίμα της εκάστοτε σκηνοθεσίας και στην ερμηνεία των έργων;

Όλγα Χατζηιακώβου (Σκηνογράφος−Ενδυματολόγος, Θεατρολόγος)

Στην παρουσίαση θα συμμετάσχει και ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος κ. Γιάννης Κατρανίτσας, ο οποίος θα μιλήσει για τον τρόπο που ο ίδιος προσέγγισε εικαστικά τη φετινή παράσταση του ΚΘΒΕ, Υπηρέτης δύο αφεντάδων.

Ώρα έναρξης: 15:30

Διάρκεια: 30 λεπτά

«Παίζοντας με τη θεατρική μάσκα»

Θεατρικό εργαστήριο

για ηθοποιούς*

Το πρόσωπο και η φωνή είναι για τους περισσότερους ανθρώπους τα βασικά εκφραστικά τους εργαλεία. Τι θα συμβεί όμως αν το πρόσωπο καλυφθεί από μια άκαμπτη φόρμα; Πώς γίνεται αυτή η φόρμα να ζωντανέψει, να γίνει μια προσωπικότητα με ποικίλα συναισθήματα; Τι θα συμβεί τότε στο σώμα μας; Τι απαιτεί η μάσκα από τον/την ηθοποιό; Στόχος του σεμιναρίου είναι μέσα από ασκήσεις, παρατήρηση και παιχνίδια να ανακαλύψουν οι συμμετέχοντες/ουσες τη μάσκα, όχι μόνο ως ένα εργαλείο απελευθέρωσης του σώματος, αλλά ως ένα ζωντανό στοιχείο που μας προκαλεί να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να δημιουργήσουμε νέους, ενδιαφέροντες και ασυνήθιστους χαρακτήρες.

*Οι μάσκες που θα χρησιμοποιηθούν είναι εκφραστικές μάσκες, κατασκευασμένες από την Ειρήνη Αμπουμόγλι και από τη σκηνογράφο Μάρθα Φωκά.

Ειρήνη Αμπουμόγλι (Ηθοποιός, ΜΑ Σκηνοθεσίας)

Ώρα έναρξης: 16:00

Διάρκεια: 3 ώρες

*Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής) – Άνετα ρούχα και κάλτσες

Το εργαστήριο απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Αν υπάρξουν διαθέσιμες θέσεις θα καλυφθούν από σπουδαστές δραματικών σχολών. Η αίτηση συμμετοχής γίνεται με αποστολή email στο s.papadimitriou@ntng.gr με τον τίτλο του επιλεγμένου εργαστηρίου και συνημμένο βιογραφικό σημείωμα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Κατασκευή κοστουμιού»

Εικαστική εγκατάσταση

Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση με βασικό υλικό το χαρτί. Στο πλαίσιο του μαθήματος «Φροντιστηριακά αντικείμενα» της κατεύθυνσης σκηνογραφίας-ενδυματολογίας του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, μελετήθηκε η φόρμα του κοστουμιού της εποχής του Γκολντόνι μέσα από γκραβούρες της εποχής. Κατασκευάστηκαν μικρογραφίες κοστουμιών, πατρόν και δύο κοστούμια σε φυσικό μέγεθος, ένα γυναικείο και ένα ανδρικό. Βασική ιδέα υπήρξε η διερεύνηση των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου υλικού και η χρήση των διαφορετικών μορφών και υφών του, με μη αναμενόμενο τρόπο.

Ολυμπία Σιδερίδου (Σκηνογράφος, Μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ)

Εργάστηκαν οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Θεάτρου: Ζωή Βεζύρη, Αηδόνα Δαρβούδη, Δανιήλ Δημινίδης, Εύα Κουρελιά, Ηλέκτρα Παπαδοπούλου, Ελένη Σάμπρη, Αλίκη Σπανουδάκη, Ολυμπία Χαραλαμπίδου

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus εργάστηκαν επίσης οι φοιτητές/τριες: Ilaria Benenati, Anil Beydilli Can, Eva Kirsch, Arianna Pischedda

«Κοστούμια παραστάσεων Κ. Γκολντόνι από το εκθεσιακό βεστιάριο του ΚΘΒΕ»

Έκθεση κοστουμιών

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά κοστούμια, που μέχρι σήμερα φυλάσσονταν στο εκθεσιακό βεστιάριο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, από παραστάσεις έργων του Κάρλο Γκολντόνι, σχεδιασμένα από σημαντικούς Έλληνες ενδυματολόγους, όπως οι Κλερ Μπρέισγουελ, Φίλιππος Παπαγεωργίου, Γιώργος Πάτσας.

Επιμέλεια: Όλγα Χατζηιακώβου

Βοηθός επιμελήτριας: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης