Η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Σε δύο πράξεις: Τέχνη και Εκπαίδευση στο Μουσείο» (2018), που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, οργανώνει διήμερο εργαστήριο μουσειακού θεάτρου για ενήλικες, σε συνεργασία με την Heterotopia το Σάββατο και την Κυριακή, 17 και 18 Νοεμβρίου 2018, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Το μουσειακό θέατρο, παρότι ως ερμηνευτικό μέσο μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Βόρεια Ευρώπη, τις Η.Π.Α., τον Καναδά και την Αυστραλία, συνιστά μια νέα μορφή ερμηνείας για την ελληνική μουσειολογία και μουσειο-παιδαγωγική. Η μεγάλη απήχησή του οφείλεται στις σημαντικές ερμηνευτικές δυνατότητες που προσφέρει στα μουσειακά περιβάλλοντα, καθώς και στις δυνατότητες προσαρμογής του μέσου στις απαιτήσεις των σύγχρονων μουσείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί ως κεντρικό όχημα τη μυθοπλασία για να επικοινωνήσει ιδέες, γεγονότα και αντιλήψεις, μέσα από ένα θεατρικό έργο με χαρακτήρες και δράση.Οι ερμηνευτές υποδύονται συγκεκριμένους ιστορικούς χαρακτήρες –φανταστικούς ή πραγματικούς– σε συγκεκριμένες συνθήκες για να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να εκτιμήσουν και να κατανοήσουν με άμεσο τρόπο την ιστορία και κάποιες διαστάσεις του μουσειακού περιβάλλοντος.

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Εισηγήτριες: Φωτεινή Βενιέρη, Rebecca Shelley

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες των μουσείων, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, εκπαιδευτικούς, και σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν μια συναρπαστική όψη του θεάτρου που βρίσκει έκφραση στο μουσειακό περιβάλλον.

Ειδικότερα, στόχοι του σεμιναρίου που θα γίνει είναι η εξοικείωση με:

το πεδίο του μουσειακού θεάτρου στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

τις πρακτικές διαστάσεις της εφαρμογής ενός έργου μουσειακού θεάτρου

τους τρόπους με τους οποίους το μουσειακό θέατρο μπορεί να δημιουργήσει ένα «ασφαλές πλαίσιο» για την ερμηνεία «δύσκολων» και «ευαίσθητων» θεματικών.

Διάρκεια: 12 ώρες (6 ώρες/ημέρα) | Γλώσσα σεμιναρίου: αγγλική (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά) – Κόστος συμμετοχής: 45 ευρώ | Δήλωση συμμετοχών: Τ. (+30) 2810-288708, Εσωτ.: 106.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 | 10:00-16:00

Το μουσειακό θέατρο: Ιστορία και μορφές

Το μουσειακό θέατρο ως ερμηνευτική στρατηγική -τρόποι ενσωμάτωσης, μελέτες περίπτωσης από την Ελληνική και διεθνή πραγματικότητα

Μουσειακό θέατρο και αυθεντικότητα: Πώς επηρεάζει την αίσθηση της αυθεντικότητας και τι είναι αυθεντικότητα για εσάς ή για το δικό σας μουσείο;

Υλοποίηση μουσειακού θεάτρου: Δυσκολίες και προσαρμογή

Λειτουργίες και προτεραιότητες των ελληνικών μουσείων: Πώς διαμορφώνονται;

Προετοιμασία για τη δημιουργία ενός (υποθετικού) σεναρίου μουσειακού θεάτρου: οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν το δικό τους μουσείο ή ένα μουσείο που τους ενδιαφέρει για να εντοπίσουν τις ιστορίες που μπορούν να ζωντανέψουν μέσα από το μουσειακό θέατρο.

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 | 10:00-16:00

Σύνοψη της πρώτης μέρας και συζήτηση γύρω από την προετοιμασία των συμμετεχόντων για τη διαμόρφωση ενός σεναρίου μουσειακού θεάτρου

Διαμόρφωση ενός ιστορικού χαρακτήρα: μεθοδολογία

Διαμορφώνουμε τους δικούς μας ιστορικούς χαρακτήρες: ασκήσεις

Σύνοψη – συζήτηση

* Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης