Το εργαστήριο καλλιτεχνικής επιμόρφωσης Anima ανακοινώνει τη λειτουργία «Εργαστηρίου Μαύρου Θεάτρου».

Το Μαύρο Θέατρο είναι μία εντυπωσιακή τεχνική που έχει απασχολήσει για πολλά χρόνια τις ομάδες Anima, έχει αποτελέσει το αντικείμενο πολλών σεμιναρίων σύντομης και μέσης διάρκειας, καθώς και τη φόρμα πολλών δρώμενων που έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών ημερίδων Anima. Έτσι, το διαρκές work shop Μαύρου Θεάτρου που πρόκειται να λειτουργήσει τον προσεχή χειμώνα είναι μία φυσική συνέχεια της πολυετούς ενασχόλησης και εμβάθυνσης στις αντίστοιχες τεχνικές και πρόκειται για το πρώτο που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Το Εργαστήριο ξεκινάει με μία θεωρητική εισαγωγή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αφιερώνεται σε βιωματική προσέγγιση των τεχνικών και των εκφραστικών εργαλείων του Μαύρου Θεάτρου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τη μαγεία αυτού του είδους θεάτρου και στη συνέχεια να οργανώσουν μία παράσταση Μαύρου Θεάτρου, δοκιμάζοντας την εφαρμογή όλων των σταδίων που την αποτελούν.

Μαθήματα

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο αλληλένδετα μαθήματα:

1. Κινησιολογία του Μαύρου θεάτρου (καθ. Τέτη Νικολοπούλου)

2. Οργάνωση παράστασης Μαύρου θεάτρου (καθ. Δημήτρης Ζορμπαλάς)

Περιεχόμενο μαθημάτων

Εισαγωγή στην Ιστορία του Μαύρου Θεάτρου.

Κινησιολογία. Ασκήσεις συνεργασίας, συγκέντρωσης, σωματικής έκφρασης.

Η σκηνογραφία και ο φωτισμός στις παραστάσεις Μαύρου θεάτρου (φωτισμός, ένδυμα, σκηνικά, αντικείμενα κ.ά.).

Ασκήσεις για την κατανόηση της λειτουργίας του Μαύρου Θεάτρου.

Συγγραφή, σκηνοθεσία και παρουσίαση μικρών ιστοριών από τα μέλη της ομάδας.

Προετοιμασία και παρουσίαση σε κοινό από το σύνολο της ομάδας δρώμενου με την τεχνική του Μαύρου θεάτρου.

Τι είναι το Μαύρο Θέατρο;

Τι είναι το Μαύρο Θέατρο; Το Μαύρο Θέατρο έρχεται από την Ασία, όπου αποτέλεσε μια μορφή διασκέδασης στις αυτοκρατορικές αυλές: σε μία μικρή σκηνή καλυμμένη με μαύρο ύφασμα, μαυροντυμένοι κουκλοπαίκτες – μαριονετίστες κρατούσαν αντικείμενα τα οποία φωτίζονταν με φως κεριών. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η τεχνική μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τον κινηματογραφιστή Georges Méliès και τον σκηνοθέτη Konstantin Stanislavski. Αργότερα, η τεχνική εξερευνήθηκε από τους avant-garde σκηνοθέτες. Αποκορύφωμα αποτελεί ο Jiri Srnec, ο οποίος ίδρυσε στην Τσεχοσλοβακία το National Black Light Theatre company, στο οποίο πειραματίστηκε με την αξιοποίηση του υπεριώδη φωτισμού (black light). Το μαύρο θέατρο βασίζεται σε ένα οπτικό τέχνασμα: οι ηθοποιοί παίζουν ένα παιχνίδι ορατού-αόρατου και, αξιοποιώντας την κινητική και ακουστική ακρίβεια, οδηγούν τους θεατές στην έκπληξη της αλλοίωσης των αποστάσεων, την ψευδαίσθηση της αιώρησης, τη μαγεία της εμφάνισης και της εξαφάνισης.

Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, θεατρολόγους, καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς, φοιτητές παιδαγωγικών και καλλιτεχνικών σχολών, κ.ά.

Έναρξη: 12 Οκτωβρίου 2016

Διάρκεια: Ένα έτος – Δύο Τετάρτες κάθε μήνα (18.00-21.15)

Τόπος: Ευελπίδων 29, Αθήνα

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Επικοινωνία: info@anima.edu.gr, 2108811227