Τριάντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Καλαμάτα και σημειώθηκε σαν σήμερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 1986.

Ο ισχυρός σεισμός, έντασης 6,2 Ρίχτερ, που χτύπησε την πόλη στις 8 και 21 το βράδυ έσπειρε τον τρόμο και τον πανικό και βύθισε την πόλη στο σκοτάδι. Τραγικός απολογισμός 22 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες. Οι εικόνες πραγματικά αποκαρδιωτικές καθώς η πόλη έδειχνε σαν βομβαρδισμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Καλαμάτα κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες, ενώ το 20% των κτηρίων κρίθηκε κατεδαφιστέο, ενώ ο ιστορικός ναός των Αγίων Αποστόλων καταστράφηκε. Το χωριό Ελαιοχώρι ισοπεδώθηκε και σοβαρές ζημίες παρατηρήθηκαν επίσης στα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε δύο μέρες αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου 1986, και είχε μέγεθος 5,4 Ρίχτερ. Συνολικά σημειώθηκαν 700 μετασεισμοί. Χρειάστηκε ειδική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση των νεοκλασικών σπιτιών και καταστημάτων της πόλης καθώς και για την αποκατάσταση των βυζαντινών και νεότερων μνημείων, η οποία έγινε με ειδική μέριμνα από την Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους 22 νεκρούς που καταγράφηκαν τότε, οι έξι ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από πενταώροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε. Επίσης τραυματίστηκαν 330 άνθρωποι από τους οποίους οι 83 νοσηλεύτηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένα βρέφος 10 ημερών.

Το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της πόλης είχαν επισκεφτεί το λιμάνι για τα εγκαίνια νέας ακτοπλοϊκής γραμμής και η ώρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος: (20:21) απόγευμα με καλό καιρό, συνέβαλαν στο να μην υπάρξουν πολλά θύματα. Το ύψος των καταστροφών υπολογίστηκε σε (σημερινές τιμές) 670 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την καταστροφή και επί μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά σχολεία της περιοχής στεγάστηκαν σε στρατιωτικές σκηνές, σε κοντέινερ και σε στρατόπεδα. Ο χειμώνας που ακολούθησε το καταστροφικό φθινόπωρο θεωρείται από τους πιο δριμείς που έχουν να θυμούνται οι κάτοικοι της Καλαμάτας με αποτέλεσμα να γίνει δύσκολη η διαβίωση. Πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη και μετοίκησαν σε παρακείμενα χωρία ή ακόμα και στην Αθήνα. Ωστόσο με τα χρόνια αναγεννήθηκε μια νέα πόλη. Ο φονικός σεισμός μαζί με την καταστροφή και τον όλεθρο έδωσε την ευκαιρία στην Καλαμάτα να ξαναχτιστεί με βάση τον αυστηρό αντισεισμικό κανονισμό και να επεκταθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986 αποτελεί σταθμό για τη σύγχρονη ιστορία της Καλαμάτας. Οι κάτοικοι με τη βοήθεια του δήμου και της πολιτείας κατάφεραν να την ζωντανέψουν και πάλι. Ειδικότερα ο Σταύρος Μπένος έγινε γνωστός για το έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος, καθώς κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986. Η προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης