Βασίλης Τσαμπρόπουλος

The Promise

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δευτέρα 6 Ιουλίου

Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ώρα 9.30 μ.μ.

Το Τhe Promise είναι έντεκα κομψές μινιατούρες, πρωτότυπες συνθέσεις του, με εξαίρεση το Τζιβάερι, σε μια εξαιρετικά εμπνευσμένη διασκευή. Το μουσικό θέμα Τhe Other ανοίγει το δίσκο και επανέρχεται ως βασικό μοτίβο, με διάφορες παραλλαγές.

Σε όλη την ηχογράφηση η ενδελεχής διατύπωση, η λεπτότητα και η ακρίβεια του ήχου διαποτίζονται από ποιητική ευαισθησία. Μουσική ήρεμη και ιδιαίτερα ατμοσφαιρική. Η αφαιρετική της ιδιοσυγκρασία είναι μαγική καθώς ο ακροατής μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα και την εξέλιξη αυτής της εύθραυστης και συγχρόνως δυνατής αρμονικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πιο ενδιαφέρον και συγχρόνως σημαντικό για μένα, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζω το πιάνο. Θα έλεγα ότι είναι ένας…ορχηστρικός τρόπος. Σε μερικά περάσματα φαντάζομαι ότι έχω ένα σύνολο εγχόρδων δίπλα μου, ενώ άλλες, έναν σολίστ πνευστών. Κάθε νότα σκιάζεται και ζυγίζεται προσεκτικά, όλα αντιμετωπίζονται ως μέρος μιας μεγάλης ηχητικής παλέτας ορχήστρας» αφηγείται ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος.

Αν και το 90% της μουσικής αποτελείται από «γραμμένες συνθέσεις», -το υλικό δημιουργήθηκε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, μόλις μερικές βδομάδες πριν την ηχογράφηση- διαθέτει μια σπάνια ευελιξία σαν να ήταν μπαλάντες που προέκυψαν από αυθόρμητο αυτοσχεδιασμό.

Το Τhe Promise, είναι η έκτη δισκογραφική συνεργασία του Βασίλη Tσαμπρόπουλου με την ECM, και, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του καλλιτέχνη, ο πιο προσωπικός του, μέχρι σήμερα.

Ο πολυτάλαντος έλληνας πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει ήδη διανύσει μια μεγάλη τροχιά στη δισκογραφία της ECM, από τη μετα-Bill Evans τζαζ με τον Arild Andersen, μέχρι την εξερεύνηση της μουσικής του Gurdjieff με την Anja Lechner.

Το πρώτο σόλο άλμπουμ του πιανίστα Akroasis, (ECM 1737, 2003) βασίστηκε στη βυζαντινή ελληνική μουσική παράδοση, ενώ οι συνθέσεις που ηχογραφήθηκαν σε συνεργασία με τη γερμανή βιολοντσελίστα Anja Lechner και τον ιταλό περκασιονίστα U.T. Gandhi, το Melos, αποπνέουν το άρωμα της μουσικής παράδοσης της ανατολής ανανεωμένο όμως, από ένα ευρύτερο, παγκόσμιο μουσικό πλαίσιο.

Στην πιο πρόσφατη μουσική του, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, παρότι ακόμα και σήμερα ερμηνεύει κλασικά δεξιοτεχνικά έργα, αποποιείται τη δεξιοτεχνία σαν βασικό κανάλι έκφρασης. Ο ακροατής καλείται έτσι να πάρει το χρόνο του με τη μουσική, να συγκεντρωθεί και για να ανακαλύψει το μονοπάτι του. Εκεί βρίσκεται και η υπόσχεση (Τhe Promise) αυτού του δίσκου.

«Είναι πολύ εύκολο για μένα να παίξω πολλές γρήγορες νότες. Εντούτοις, είναι μια αρχή της ζωής μου το ουκ εν τω πολλώ το ευ… Η απλότητα είναι δύσκολο επίτευγμα. Ως ερμηνευτής και ως ακροατής προσπαθώ να βρω την ομορφιά στην εσωτερική πλευρά των πραγμάτων, στη λεπτομέρεια, τις αποχρώσεις τα σημεία εκείνα που δεν είναι προφανή» λέει ο ίδιος.

Ο Βασίλης Tσαμπρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και, σε ηλικία δέκα ετών, κέρδισε σε έναν διαγωνισμό πιάνου της ΟΥΝΕΣΚΟ. Μελέτησε στη συνέχεια στην Αθήνα, στο Παρίσι, το Σάλτζμπουργκ και στο Juilliard School of Music. Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν ο Rudolf Serkin και η Tatjana Nikolayeva.

Μετά τις διακρίσεις του σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς (Τορόντο, Μπουζόνι, Ληντς) άρχισε η διεθνής σταδιοδρομία του με σημαντικές εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη. Έχει αναγνωριστεί από τους κριτικούς και το κοινό ως γνήσιος αλλά ταυτόχρονα και ανανεωτικός ερμηνευτής της ρομαντικής μουσικής, και ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους πιανίστες της γενιάς του. Πολύ σύντομα ερμήνευσε έργα με μεγάλες ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Κλήβελαντ, η Φιλαρμόνια του Λονδινου, η Φιλαρμονική της Τσεχίας, η Φιλαρμονική του Χιούστον, η Συμφωνική της Γιούτα, η Συμφωνική της Λυών, η Ορχήστρα της Ιταλικής Ραδιοφωνίας, η Ορχήστρα Δωματίου Βουδαπέστης και οι Ορχήστρες RAI στο Μιλάνο και στο Τορίνο. Με την ενθάρρυνση του Chick Corea, άρχισε να αυτοσχεδιάζει στα πλαίσια της τζαζ.

Από τότε ακολούθησε παράλληλα μονοπάτια. Η συνεργασία του με τον μπασίστα Arild Andersen τον έφερε στην ECM το 1999. Μετά από την έκδοση του σόλο άλμπουμ Akroasis, βασισμένο στους βυζαντινούς ύμνους, διαμόρφωσε ένα ντουέτο με τη γερμανίδα βιολοντσελίστα Anja Lechner, που κατέληξε στην ηχογράφηση Chants, Hymns and Dances με μουσική του G.l. Gurdjieff.

Το άλμπουμ σημείωσε εξαιρετική επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνέχεια αυτής της συνεργασίας υπήρξε το Melos, το 2008 με την προσθήκη του U.T.Gandhi το οποίο εξίσου απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει συνθέσει μουσική για διαφορετικά μουσικά σύνολα και πλαίσια: από μουσική για σόλο πιάνο έως και μουσική για ορχήστρα. Από το 2008 είναι επίτιμο μέλος του International Rachmaninoff Society.

 

Ο Διεθνής Τύπος για τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο

Ο τρόπος που ο Τσαμπρόπουλος και η Lechner προσεγγίζουν τον αυτοσχεδιασμό συγκλίνει λόγω του παρόμοιου μουσικού τους υπόβαθρου και η εξέλιξη του ντουέτου είναι παραπάνω από προφανής, όχι μόνο γιατί κατέκτησαν μια μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας που υποστηρίζεται εξίσου από το παίξιμο του Gandhi, αλλά και γιατί στις αντανακλαστικές, στοχαστικές στιγμές μιλούν την ί-δια γλώσσα. Και οι δύο βιρτουόζοι, η ισχυρή τους προσωπικότητα είναι παρα-πάνω από εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης. Η ίδια η μουσική περνάει σχεδόν σε δεύτερο πλάνο, καθώς αυτή η οικειότητα εξελίσσεται τόσο υπέροχα, μετατρέποντας κάθε στιγμή ακρόασης σε μια μοναδική εμπειρία.

John Kelman,

All About Jazz

 

Στο υπέροχο άλμπουμ τους του 2004, με τον τίτλο Chants, Hymns and Dances, ο Tσαμπρόπουλος και η Lechner εξερεύνησαν τη μουσική του ελληνο-αρμένιου λόγιου G.l. Gurdjieff. Στην πρόσφατη ηχογράφησή τους, βασικός συνθέτης είναι ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος με 12 έντονα, δυνατά κομμάτια με τρεις ακόμα συνθέσεις του Gurdjieff. Προστέθηκαν επίσης τα κρουστά ενώ το πεδίο του αυτοσχεδιασμού είναι περισσότερο ανοικτό. Η Lechner, μια ανυπέρβλητη βιολοντσελίστα, μοιράζεται με τον πιανίστα μια ταύτιση που ξεπερνά την οικειότητα. Κατοικούν και οι δυο στη μουσική, γίνονται αγωγοί της. Το αποτέλεσμα; οι γέφυρες που χτίζονται ανάμεσα στην ανατολική και δυτική μουσική παράδοση με έναν τρόπο έξοχο αλλά και πολυσήμαντο.

Ray Comiskey,

Irish Times

 

Συχνά αγνοημένη στη δύση, η μουσική κληρονομιά Βυζαντίου ζει ακόμα στην  Ελλάδα και την Ανατολή. Ο πρώτος δύο συναρπαστικών δίσκων από την ECM, κατοικώντας σε έναν κόσμο στα μισά του δρόμου μεταξύ της κλασσικής και παγκόσμιας μουσικής, χαρακτηρίζει το Βασίλη Tσαμπρόπουλο, έναν  εμπνευσμένο τζαζ έλληνα πιανίστα που αυτοσχεδιάζει στα θέματα από πέντε βυζαντινούς ύμνους. Η επίδραση είναι υπνωτιστική και γεμάτη μυστήριο, που λαμπυρίζει, όπως τα αρχαία ψηφιδωτά.

Andrew Clarke,

The Independent

 

Ο ήχος του είναι ευαίσθητος και οι φράσεις του αέρινες, με φινέτσα, δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό, ερμηνεύει τα πιο δεξιοτεχνικά περάσματα χωρίς καμμιά   προσπάθεια.

                                                                                                                         Le Monde

Η τεχνική του είναι άρτια, ο ήχος του βελούδινος και η μελωδικότητα των φράσεών του υποδειγματική.

New York Times

ΠΑΡΑΓΩΓΗ : 23ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΜΗΤΤΟΥ

 

Τιμή εισιτηρίου 25 €

 

Προπώληση εισιτηρίων:

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου: Καθημερινά: 09:00-15:00

Τηλ.: 213 – 2037819

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ:  www.i-ticket.gr

ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ:

ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αθήνα
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00-21:00
Σάββατο: 09:00-20:00

PUBLIC
Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-21.00
Σάββατο: 09.00-20.00

Τηλ: 210 3246210

FNAC

       The Mall Athens
       Ανδρέα Παπανδρέου 35, (Θέση Ψαλίδι), 151 22, Μαρούσι, Τηλ. 210 6305555
      Γλυφάδα
       Σ. Καράγιωργα 4 & Λαζαράκη, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8984300

        Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00-21:00 
       Σάββατο: 09:00-20:00

http://www.festival-ymittou.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης