Σε συνέχεια της έκθεσης με Έλληνες και Κινέζους καλλιτέχνες, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο τον Αύγουστο του 2008, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα (Υπουργείο Πολιτισμού) και με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παρα-ολυμπιακούς Αγώνες, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας οργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής, από 5 έως 12 Μαρτίου 2009, την παρουσίαση των έργων των εικοσιεννέα (29) Ελλήνων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην έκθεση του Πεκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση  ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Σπίτι στο Πεκίνο είχε τίτλο «Από την Αρχαία Ολυμπία στο Πεκίνο: Έλληνες και Κινέζοι καλλιτέχνες συζητούν για την εκεχειρία και το ευ αγωνίζεσθαι, για τον πόλεμο και την ειρήνη». Οι εικοσιεννέα (29) Ελληνες καλλιτέχνες έχουν επιλεγεί από τον καταξιωμένο ιστορικό Τέχνης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρύσανθο Χρήστου, ο οποίος και συνέταξε όλα τα κείμενα του καταλόγου που τη συνόδευσε. Από πλευράς Κίνας, ο διακεκριμένος επιμελητής εκθέσεων Xin Dong Cheng επέλεξε εννέα (9) καταξιωμένους Κινέζους καλλιτέχνες και συνέταξε τα αντίστοιχα κείμενα για τον κατάλογο.

Η έκθεση αυτή περιελάμβανε έργα τέχνης που αντλούν τα θέματά τους από την ειρήνη, την εκεχειρία και τον αθλητισμό. Σκοπός της έκθεσης ήταν να καταδειχθεί η πορεία από την Ελλάδα, που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε την τιμή να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς και Παρα-ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, στην Κίνα, που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς και Παρά-ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Δύο αρχαίοι και μεγάλοι πολιτισμοί συνομίλησαν για τον αθλητισμό, την εκεχειρία και την ειρήνη μέσα από τα έργα σύγχρονων ζωγράφων τους και κατέδειξαν πώς γίνονται αντιληπτές κάποιες πανανθρώπινες αξίες.

Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό φιλότεχνο κοινό να δει τα έργα των εικοσιεννέα (29) Ελλήνων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην  έκθεση του Πεκίνου, αποφάσισε να οργανώσει αυτήν την έκθεση στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για τις δύο εκθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Έλληνες δημιουργοί της έκθεσης στο Πεκίνο είναι όλοι τους καλλιτέχνες εν ζωή, εκτός από την Όπυ Ζούνη που έφυγε πρόσφατα, και γεννήθηκαν μετά το 1922. Άλλοι έχουν ολοκληρωμένο έργο και συνεχίζουν πάντα τις αναζητήσεις τους, ενώ άλλοι νεώτεροί μας έχουν δώσει χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς τους.

Ονόματα καλλιτεχνών (αλφαβητικά): Άλκης Γκίνης, Δανιήλ Γουναρίδης, Παναγιώτης Γράββαλος, Βαγγέλης Δημητρέας, Αχιλλέας Δρούγκας, Όπυ Ζούνη, Γιώργος Ιωάννου, Σαράντης Καραβούζης, Χρίστος Καράς, Κυριάκος Κατζουράκης, Μιχάλης Κατζουράκης, Τάκης Κατσουλίδης, Απόστολος Κιλεσσόπουλος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Κόττης, Ευάγγελος Κουζούνης, Βάσω Κυριάκη, Θόδωρος Μανωλίδης, Κυριάκος Μορταράκος, Χρόνης Μπότσογλου, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Κώστας Πανιάρας, Θόδωρος Πανταλέων, Ρένα Παπασπύρου, Δημήτρης Σεβαστάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Δημήτρης Χιωτόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Αρχιτέκτων της έκθεσης είναι η κυρία Σόνια Χαραλαμπίδου, ενώ ο κατάλογος της έκθεσης κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Νέος Εκθεσιακός Χώρος

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη Αθήνα

Εγκαίνια: Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009, ώρα 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 6 – 12 Μαρτίου 2009

Ώρες λειτουργίας: 10:00-18:00

Επικοινωνία:

Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Τ: 210 3611 023  F: 210 3611 024

http://www.olympictruce.org/

Μαρία Παναγίδου artproductions

Τ: 210 6912 331, 6913 943  F: 210 6980 673

E: panayides@ath.forthnet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης