Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανανεώνει και πάλι το καλοκαιρινό του ραντεβού με τον κόσμο του σύγχρονου χορού. Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με νέα Καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, διοργανώνεται από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016, και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στα σεμινάρια και στις παράλληλες εκδηλώσεις του.
Η Καλαμάτα, ο Δήμαρχός της κ. Παναγιώτης Ε. Νίκας, το Διεθνές Κέντρο Χορού, που ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου και διοργανώνει το Φεστιβάλ, θα υποδεχτούν φέτος οκτώ διεθνείς και ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, δύο σεμινάρια, ένα εργαστήρι και δέκα παράλληλες διοργανώσεις, σε είκοσι έξι εκδηλώσεις.
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού δεν μπορεί παρά να είναι η συνέχεια ενός επιτυχημένου από όλες τις απόψεις Φεστιβάλ, το οποίο δημιούργησε και ανέδειξε σε υψηλού επιπέδου ελληνικό αλλά και διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός, επί 21 χρόνια, η πρώτη του Καλλιτεχνική διευθύντρια Βίκυ Μαραγκοπούλου. Η Καλαμάτα έγινε διεθνώς γνωστή ως πόλη του χορού και το Φεστιβάλ της άνοιξε νέους δρόμους για τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα, σε μια εποχή που ήταν ελάχιστα γνωστός στη χώρα, παρουσιάζοντας πρωτοπόρες παραστάσεις και χορογράφους από όλο τον κόσμο, ενημερώνοντας γενιές ελλήνων χορευτών και χορογράφων, διευρύνοντας και εκπαιδεύοντας ένα πλατύ κοινό που αγάπησε και υποστήριξε θερμά το θεσμό.
Στο παραπάνω πλαίσιο, το 22ο Φεστιβάλ, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά που έχουν διαμορφώσει την ταυτότητά του ως ξεχωριστή, αποκεντρωμένη εκδήλωση με διεθνή αναγνώριση, και αντιμετωπίζοντας και αυτό τις γενικότερες δύσκολες συνθήκες στη χώρα, έχει προγραμματίσει παραστάσεις υψηλής καλλιτεχνικής αξίας στις οποίες εκπροσωπούνται οι τάσεις της σύγχρονης χορευτικής σκηνής, καθώς και η ομορφιά της διαφορετικότητας της ανθρώπινης φύσης, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της τέχνης του χορού. Επιπλέον, εντάσσει αρμονικά, προβάλλει και υποστηρίζει ιδιαίτερα έλληνες χορογράφους και ομάδες χορού.
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα που αναδεικνύονται στο κύριο και στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα: πρώτο, στην εκ νέου συνεύρεση με τις αρχές του σύγχρονου χορού, με την έννοια της ανατροφοδότησης της σύγχρονης τέχνης με θεμελιώδεις ιδέες, φιλοσοφίες και πρακτικές και, δεύτερο, στο χορό για όλους, με έμφαση στην προβολή της «διαφορετικότητας» των ιδιωμάτων, ηλικιών και ταυτότητας των καλλιτεχνών, καθώς και στην ταυτόχρονη παρουσία στη χορευτική δράση καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία.
Και στο 22ο Φεστιβάλ τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, και φέτος στοχεύουν στο να αναδειχθούν οι σύγχρονοι χορευτικοί προβληματισμοί στα θέματα της έκφρασης, της τεχνικής και της δημιουργικής προσέγγισης της κίνησης, μέσα από τα δύο δεκαήμερα σεμινάρια, που έχουν προγραμματιστεί το ένα για επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές του χορού και το άλλο για ερασιτέχνες-λάτρεις του χορού όλων των ηλικιών.
Ακόμα, διοργανώνεται ένα σύντομο, αλλά ξεχωριστό εργαστήριο σύγχρονου χορού, που απευθύνεται σε όλους, σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία (18 χρονών και άνω), για τη συμμετοχή των οποίων δεν απαιτείται γνώση χορού, μόνο το ενδιαφέρον και η επιθυμία για κίνηση!
Η σειρά των παράλληλων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί «ανοίγονται» στην πόλη και φιλοδοξούν να αναδείξουν μια άλλη πλευρά της διοργάνωσης, που υποστηρίζει τις συνέργειες και τις συνεργασίες με πολλούς και διαφορετικούς θεσμούς και συνδυάζει το χορό με βραδιές μουσικής, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις και συζητήσεις.
Το 22ο Φεστιβάλ, έτσι, διευρύνει την ήδη πολύ καλή συνεργασία του με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, όπου συνεχίζεται η Έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», η οποία θα πλαισιωθεί και με μια παράσταση χορού. Συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ειδικότερα με το πρόγραμμα Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Κάτιας Αρφαρά, Καλλιτεχνικής διευθύντριας Θεάτρου και Χορού της Στέγης. Η Εθνική Λυρική Σκηνή με παραγωγή του Μπαλέτου της ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ, και το CineDoc εμπλουτίζει τις παράλληλες εκδηλώσεις του με την προβολή πολύ-βραβευμένου ντοκιμαντέρ για το χορό, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.
Το 22ο Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλη την πόλη, και φέτος δηλώνει την παρουσία του στο Μέγαρο Χορού, στο Πνευματικό Κέντρο, στο Ζουμπούλειο Μέγαρο, στο Δημοτικό Στάδιο, στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Ιουλίου στις 22.00 Links
Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Αντώνης Φωνιαδάκης
Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα
Σάββατο 16 Ιουλίου στις 19.00 – 10,000 Litres – Me on Top
Νέοι χορογράφοι Ευαγγελία Κολύρα, Άρτεμις Λαμπίρη
Συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Κυριακή 17 και Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 20.00 – Opus
Λέων και Λύκος – Χρήστος Παπαδόπουλος
Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 20.00 – Στην άκρη του βατήρα
Αμάλγαμα – Μαρία Γοργία
Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Τρίτη 19 Ιουλίου στις 22.00 – Drops of Peace
Dk-Bel – Sophie Bulbulyan, Pelma – Λία Χαράκη
Quasi Stellar – Αποστολία Παπαδαμάκη
Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, Είσοδος Ελεύθερη
Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Ιουλίου στις 20.00 – Beheld και Notturnino
Candoco Dance Company – Alexander Whitley καιThomas Hauert
Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα
Κυριακή 24 Ιουλίου στις 22.00 – Europium
RootlessRoot – Λίντα Καπετανέα και Jozef Fruček
Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα
Παράλληλες Εκδηλώσεις
Κυριακή 17 και Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 22.00 – First Position (προβολή)
Bess Kargman
Συνδιοργάνωση: CineDoc- Υποστήριξη: Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα
Μέγαρο Χορού-Βέραντα
Τρίτη 19 Ιουλίου στις 18.00 και Κυριακή 24 Ιουλίου στις 12.00 – Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας (έκθεση) και Χορογραφίες της Barbara Kane
Συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 12.30 – Drops of Breath (προβολή)
Dk-Bel – Sophie Bulbulyan
Quasi Stellar – Αποστολία Παπαδαμάκη
Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 22.00 – Cello in my Life
Indira Rahmatulla (ρεσιτάλ τσέλου και χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί των Στ. Γκόνου, Ν. Πέππα-Τριαντάρη, Ν. Γραμματικοπούλου, Β. Αναγνωστοπούλου)
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο
Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 22.00 – All This Can Happen (προβολή)
Siobhan Davies και David Hinton
Μέγαρο Χορού-Βεράντα
Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Ιουλίου στις 13.00-22.00 – The Running Tongue (εγκατάσταση – ταινία)
Siobhan Davies και David Hinton
Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 18.00 – Screendance: Ομιλία του David Hinton – Συζήτηση
Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Κυριακή 24 Ιουλίου στις 20.00 -Παρουσίαση σεμιναρίου της Barbara Kane
Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Δευτέρα 25 Ιουλίου στις 20.00 – Παρουσίαση σεμιναρίου της Pat Catterson
Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Τρίτη 26 Ιουλίου στις 22.00 – Γκαλά όπερας
Δημήτρης Πλατανιάς
Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες – Εργαστήρι
15-25 Ιουλίου στις 10.00-12.00 – Σεμινάριο χορού με την Barbara Kane
Ζουμπούλειο Μέγαρο
15-25 Ιουλίου στις 10.00-12.00 – Σεμινάριο χορού με την Pat Catterson
21 Ιουλίου στις 12.00-14.00- Εργαστήρι με τους Candoco Dance Company
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας
Θ.Α. Διάλεξη της Pat Catterson